Ulica Dworcowa, widok od strony parkingu koło szpitala. Do dzisiaj zachowały się dwa budynki widoczne na pocztówce, pierwszy z prawej (na parterze jest mięsny) i pierwszy z lewej (?), obecnie przebudowany.
I jeszcze taki obrazek związany z dawnym Tiegenhofem (to samo źródło, co poprzednio). Stempel - ciekawostka dla filatelistów i miłośników spirytualiów.
Mój post był chyba tak mały, że nikt go nie zauważył...
Cytat:
Ulica Dworcowa, widok od strony parkingu koło szpitala. Do dzisiaj zachowały się dwa budynki widoczne na pocztówce, pierwszy z prawej (na parterze jest mięsny) i pierwszy z lewej (?), obecnie przebudowany.
Co do komina widocznego w tle, mieścił się tam młyn, zniszczony podczas działań wojennych. Po '45 została z niego wypalona skorupa ścian.
Muzeum Żuławskie o ile pamiętam posiada kamień młyński z tego zakładu
tzn;jak inaczej??pierwszy z prawej to mięsny,a pierwszy z lewej to budynek gdzie miesci się zurt,biuro podróży i komputerowy sklep(może trochę przebudowany)reszta się nie zachowała,a fotka jest niesamowita,jeszcze niedawno gdzieś był taki chodnik(z takich płyt)tylko nie pamiętam gdzie.
@Vito - jeżeli według Ciebie jest inaczej, to wyjaśnij może jak to powinno wyglądać?
@Alkozi - taki chodnik był na przeciwko starego kościoła (teraz tam jest polbruk i parking), a także koło pizzerii "Max" (parę płyt, ale był.)
Źle to zinterpretowałem. Skupiłem się na budynkach z pierwszego planu na fotce (z ulicy Dworcowej). Nie brałem pod uwagę budynku znajdującego się przy obecnej ul. Obrońców Westerplatte. Chodzi mi o to, że do dnia dzisiejszego zachowały się budynek, gdzie mieści się obecnie sklep mięsny i budynek, gdzie obecnie mieści się posterunek Straży Miejskiej, z tym że jest trochę przebudowany. Przepraszam za zamieszanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum