Wysłany: Pon Gru 01, 2003 12:31 am Kamień w Otominie
Gdzieś o nim czytałem, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Może ktoś z Was zatem pomoże i napisze coś bliższego o charakterystycznym kamieniu z krzyżem, który znajduje się kilka metrów od drogi Otomin - Sulmin za jeziorem na górce po prawej stronie? Niestety nie dysponuję jego zdjęciem. W razie potrzeby sprokuruję jakąś mapkę.
Czytałeś chyba na forum "Odkrywcy" przy okazji wątku nt. słupów granicznych WMG. Jest tam tylko wzmianka (widziałem ten kamień), szczegółów brak. Też jestem ciekaw co to za jeden!
Zdjęcie tajemniczego kamienia, jak juz napisał jeden z kolegów wyryty na nim jest,
krzyż Św.laskowany .
http://www.parafia.gdynia...zet_40_2003.htm
Macie jakieś sugestie skąd mógł się tam wziąć ?
Pzdr. fedrunk
_________________ feci, quod potui, faciant meliora potentes
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 5:04 pm Kamienie w Otominie
Jakiś czas temu ktoś przysłał do Muzeum Archeologicznego w Gdańsku informację o trzech kamieniach znajdujących się w pobliżu Jeziora Otomińskiego. Zdaje się, że spodziewał się jakichś konsultacji, ale o ile wiem to te kamienie nie zostały uznane za obiekt godny uwagi gdańskich archeologów ;) Dzięki moim kontaktom moge jednak zamieścić tutaj ilustracje posiadane przez Muzeum.
A może to ktoś z bywalców naszego Forum indagował Muzeum w tej sprawie?
Dodam dyletancką....uwagę Może to są kamienie graniczne jakiegoś majątku, czasem były one oznaczane kamieniami ze znakiem właściciela(czasem element herbu, czasem coś w rodzaju gmerka)....?
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum