Eeech... założyłem nam profil na facebooku:
http://www.facebook.com/p...167896939923147
Na dole pojawiło się okienko, przetestujemy sobie jak funkcjonuje to dzieło szatana.
No patrz... a ja od jakichś 2 tygodni się zastanawiam... ale na razie znalazłem więcej powodów, żeby nie zakładać konta, niż żeby je założyć. Podglądam sytuację z konta koleżanki małżonki
trochę jak przecier pomidorowy i ketchup, ale generalnie o podobne sprawy chodzi
jak dla mnie nk jest nieco obciachowa, na fb jest większość różnych inicjatyw, które lubię i cenię, wiec pomyślałem, że czas spróbować
jakoś bardzo nie namawiam, po prostu jako ktoś ma ochotę, to niech polubi
na fb jest większość różnych inicjatyw, które lubię i cenię, wiec pomyślałem, że czas spróbować
Jak większość Twoich (lubionych i cenionych przez Ciebie) znajomych ogłosi abstynencję seksualną, to też się dostosujesz?
Przyznam, że mnie wkurza kiedy ktoś "każe" mi się kontaktować ze sobą przez ten serwis, podczas gdy ja nie mam i nie zamierzam mieć tam konta. Ostatnio np. Trójka propaguje ten system komunikowania się ze słuchaczami.
Żeby do mnie zadzwonić, lub wysłać email każdy może skorzystać z takiego operatora telefonicznego, czy serwisu pocztowego z jakiego chce.
Żeby się skomunikowac poprzez fejsa trzeba pójść na ich warunki - i nie ma innej opcji. Ale to jest akurat mniej istotne.
Bardziej istotne jest pytanie - co daje obecność na fb?
Kiedyś miałem konto na nk. Zlikwidowałem je jakiś czas temu, bo było mi do niczego niepotrzebne, w zasadzie z niego nie korzystałem, raz dzięki serwisowi umówiliśmy się ze znajomymi z podstawówki na piwo - fajnie, ale to by było na tyle.
Jak nk zmieniała regulamin, w którym trzeba było się zgodzić na korzystanie przez nich ze swojego wizerunku i coś tam jeszcze, to bez żalu z tego zrezygnowałem.
Mówisz, że fb to mniej więcej to samo. Po co naszemu Forum takie konto? Rozumiem, że osoby fizyczne mogły sobie odgrzać dzięki temu serwisowi szkolne znajomości - do czegoś się więc mógł przydać.
Ale do czego się może przydać instytucjom, czy osobom "wirtualnym" - jak FDG? Żeby ludzie mogli się wpisywać na listę znajomych i wysyłać nam wiadomości? To chyba lepiej żeby się zarejestrowali na FDG i pisali tutaj? Przecież od tego jest forum...
Mikołaj napisał/a:
jak dla mnie nk jest nieco obciachowa
Akurat to, czy coś jest "trendy", czy obciachowe to ja mam w d... (no dobra, jak mawiają WOPiści - są granice, na przykład różowej koszulki z cekinami bym nie założył). Skoro jednak fejsbuk to z grubsza to samo co nk, to IMHO również jego "obciachowość" będzie podobna.
Kiedyś miałem konto na nk. Zlikwidowałem je jakiś czas temu, bo było mi do niczego niepotrzebne, w zasadzie z niego nie korzystałem, raz dzięki serwisowi umówiliśmy się ze znajomymi z podstawówki na piwo - fajnie, ale to by było na tyle.
Jak nk zmieniała regulamin, w którym trzeba było się zgodzić na korzystanie przez nich ze swojego wizerunku i coś tam jeszcze, to bez żalu z tego zrezygnowałem.
No to możemy sobie ręce podać, przeszliśmy tę samą drogę.
Co do fb - absolutnie nic to w funkcjonowaniu forum nie zmienia, przybywa za to kilka możliwości technicznych i pewnie zwiększa się zasięg odbioru. I tyle, koncepcja FDG się nie zmienia, nie odpalamy przecież na stronie głównej reklamy inwestycji "granary island"
ostatnio usłyszałam od osoby, która założyła sobie konto na fejs-zbuku, że jest to sposób aby nikt nie "ukradł" jej tożsamości.
osobiście konta nie mam, moja tożsamość jest stabilna
Nie, żebym bym jakimś zwolennikiem znanego serwisu tzw. społecznościowego, ale
Cytat:
do czego się może przydać instytucjom, czy osobom "wirtualnym" - jak FDG? Żeby ludzie mogli się wpisywać na listę znajomych i wysyłać nam wiadomości? To chyba lepiej żeby się zarejestrowali na FDG i pisali tutaj? Przecież od tego jest forum...
Strony osób wirtualnych albo firm czy instytucji, to można co najwyżej dodać do obserwowanych (likepage) a nie do znajomych. One same zaś (instytucje itd.) nie mogą tworzyć listy swoich znajomych (chyba, że niezgodnie z regulaminem założą profil osobowy).
Strona FDG na twarzbuku, może się przydać w celach promocyjnych. Są ludzie, którzy są tam, a nie ma ich tu. I sami tu nie przyjdą, bo na co dzień nie szukają takich informacji. Z drugiej strony jest nadzieja, że mogą podzielić się ciekawymi informacjami. Wolne Forum Gdańsk dość zgrabnie korzysta z możliwości informowania o ciekawych tematach na forum np. tu (nie trzeba się logować/mieć konta).
A czy to jest cool, trendy czy hot (czy co tam teraz jest na topie)? Pojęcia nie mam, u mnie o posiadaniu tam konta zadecydowały przede wszystkim względy okołozawodowe, choć nie wykorzystuję go w takich celach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum