Mój serdeczny kolega ma na nazwisko Bartsch, gdańszczanin z dziada pradziada, ale jego Ojciec i dziadek (od czasów WMG) byli rybakami - w Górkach Zachodnich (o ile pamiętam). Podpytam go o imię Otto, ma dużą rodzinę w Niemczech.
_________________ "Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
Jako, że reklama pochodzi z "Gazety Gdańskiej" można domniemywać, że chodzi o Polaka. Myślę, iż zakład mieścił się w okolicy Sparkassy, a co najmniej po tej samej stronie w kierunku stągwi i Nowych Ogrodów.
Bartsch kamieniarz to chyba nie ta rodzina szlachecka wywodząca się z mieszczaństwa gdańskiego legitymująca się herbem przedstawiającym jedząca wiewiórkę?
I zadanie dla Pumeksa w podzięce za planik - czy uda się odnaleźć tu zakład Bartscha i ustalić numerację przedstawionych budynków? Po prawej przy moście była Sparkassa
I zadanie dla Pumeksa w podzięce za planik - czy uda się odnaleźć tu zakład Bartscha i ustalić numerację przedstawionych budynków? Po prawej przy moście była Sparkassa
Tu masz lepsze zdjęcie północnej pierzei Stągiewnej. Nr 28-29 to pewnie kamienica trzecia od lewej, następna za tą z wykuszem i ciemniejszą elewacją.
Milchkannengasse.jpg Źródło: "Danzig in 144 Bildern"
A mi kojarzy się to z budynkami przy Wałach Jagiellońskich naprzeciwko Nowego Ratusza. Więc teoretycznie zdjęcie mogło być zrobione w Małym Błędniku (Kleiner Irrgarten).
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum