Wysłany: Nie Lis 14, 2010 6:58 pm Wolne Miasto Gdańsk zostało utworzone 15 listopada 1920 r
Mamy rocznice , 90 lat temu powstało coś historycznego , coś ciekawego a w końcu coś tragicznego, mowa o Wolnym Mieście Gdańsk.
Warto porozmawiać o tej rocznicy i samym istnieniu tego państwa.
Ukazał się ciekawy wywiad z zdjęciem w Dzienniku Bałtyckim w dniu 12 listopada pod tytułem "Państwo po którym nikt nie płakał". Wiele rzeczy można dowiedzieć się od historyka.
W "DB" ukazała się nowa mapa II Rzeczpospolitej z roku 1930 r. oraz mapa Polski z 1918 r. przed ogłoszeniem Niepodległości Polski. Ktoś już coś wyobrażał jak może wyglądać ta Polska.
Czy oprócz kupowania flag , zauważyliście jakieś inne formy świętowania albo ciekawe artykuły ?
Ostatnio zmieniony przez classix Pon Lis 15, 2010 7:07 am, w całości zmieniany 2 razy
Chyba "Wolne" miasto Gdańsk. Powstać powstało ale to nie było takie WMG które pamiętamy z lat wcześniejszych, nie wspominając wielku XVII. Data, datą ale patrząc na tą datę w sposób Polski to nie ma się czym podniencać bo specjalnie żadnych korzyści z tego nikt nie wyniósł, wręcz przeciwnie. Oczywiście, data powstania jest, jakieś tam uroczystości, ale nie wiem czy one powinny mieć jakiś kultowy wymiar dla Nas. Bardziej dla "innych". Gdańsk był zawsze wolnym miastem i starał się utrzymać swoją autonomię mimo wszelakich niedogodności towarzyszących ówczesnym, różnym czasom. Jak wiadomo, przez różne zawirowania wojenne jak i polityczne, z naciskiem na wojenne, zmieniało swoją przynależniość terytorialną na mapie Europy. I o tym wszystkim powinniśmy pamiętać. Bardziej chwalebne dla Polski być powinno wcielenie Gdańska w granice kraju, tak mi się wydaje. Oczywiście, za czasów Pruskich Gdańsk odzyskał po części swoją świetność a w zasadzie stął na nogi. Powstało wilele szkół, instytucji, stał się bardziej nowoczesny po latach marazmu, i chwała za to. Ilu było Polaków w tym wolnym mieście i jak sytuacja ówczesna wyglądała wszyscy wiemy. Więc nie ma co się dziwić, że data 15 listopada 1920 roku w wyniku postanowień traktatu pokojowego kończącego I wojnę światową w dzisiejszym Gdańsku nie odbija się doniosłym echem. Mimo wszystko mniemam, że zainteresowani pamiętaja o tej dacie.
Jeszcze słówko.
Nie zrozum mnie źle. Chwała za to, że ktoś, czyli Ty, zauważył tą datę i rozpoczął ten temat. To dowód, że nie przechodzisz obojętnie wobec, mimo wszystko, ważnych faktów w dziejach Gdańska.
Mimo wszystko mniemam, że zainteresowani pamiętaja o tej dacie.
Oczywiście nie ma co manifestować tej daty na ulicach , tym bardziej końca istnienia WMG z datą 1 września z przyczyn wiadomych.
Warto wiedzieć i przypominać ze istniało kiedyś WMG bo to kawał ciekawej historii , ludzie mieli tutaj swoje życie , a my mieszkamy na nich miejscu.
Jedno jest pewno, przed wojną było piękniejszy Gdańsk, zabytkowy i tutaj właśnie utraciliśmy najbardziej.
Od samego początku podczas traktatu wersalskiego pomysł poroniony i będący idealnym pretekstem do nowej wojny. Pisał zresztą o tym już marsz. Foch, wyśmiewając cały ten niby układ wersalski.
Moim zdaniem marna do przypomnienia rocznica. Już wolę 11 listopada.
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
A co do artykuły historyka w DB, piszą ze nikt nie były zadowolony powstania WMG ale był kompromisem a powstanie wynikało między innymi dzięki buntowi Niemców postaci manifestacji w 1919 rok w Gdańsku.
Sam Gdańsk na początku był potrzebny dla Polski z powodu zaopatrzenia, wtedy Polacy walczyli o granice na wschodzie a później Polska poważnie traktowała WMG ale juz miała własny swój port w Gdyni.
W czasie istnienia tego panstwa, hitlerowcy zwalczali najpierw swoich a ostatnia opozycyjna partia przetrwała do 1937 roku.
WMG przestało istnieć prawnie w 1945 roku, postanowienia poczdamskich a umowy polsko-niemieckie ten stan sankcjonował .
WMG przestało istnieć prawnie w 1945 roku, postanowienia poczdamskich a umowy polsko-niemieckie ten stan sankcjonował .
Prawnie WMG nie przestało istnieć, co najwyżej formalnie. Postanowienia poczdamskie nie włączały terytorium WMG do Polski, a umowa pomiędzy Polską a Niemcami nie mogła sankcjonować włączenia WMG do Polski bo Niemcy prawnie nie miały żadnych praw do WMG. To tak, jak ja bym Ci ofiarował Inflanty (do których mam takie same prawa jak Niemcy do WMG).
Prawnie WMG nie przestało istnieć, co najwyżej formalnie. Postanowienia poczdamskie nie włączały terytorium WMG do Polski, a umowa pomiędzy Polską a Niemcami nie mogła sankcjonować włączenia WMG do Polski bo Niemcy prawnie nie miały żadnych praw do WMG. To tak, jak ja bym Ci ofiarował Inflanty (do których mam takie same prawa jak Niemcy do WMG).
To powiadasz istniejąca Polska po 1945 r prawnie nie istnieje , tylko formalnie.
Takim twoim rozumieniu dzisiejsza Polska ma prawnie ustalone granice ma przed 1 września 1939 r.
Ciekawe rzeczy opowiadasz.
Już wiele razy na ten temat dyskutowaliśmy, chcesz się dowiedzieć, przejrzyj forum. Polska istnieje prawnie, podobnie jak WMG. Po prostu ani instytucja, która powołała do życia WMG, ani jej spadkobierca prawny nigdny nie anulowały decyzji o utworzeniu WMG.
Oczywiście. Ale zawsze warto znać szczegóły. Chociaż niektórzy twierdzą, że im mniej wiesz tym krócej będziesz przesłuchiwany ale ja wolę wiedzieć więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum