Brama bez szczytów a z czterema przejazdami stała w takim razie trzy lata - od 1883 do 1886, teoretycznie takie zdjęcie mogłoby gdzieś być... Ja takiego niestety nie widziałam, a też by mi się przydało
To już zależy od stosunku ówczesnych do fotografii.. Mało kto wówczas posiadać mógł osobistą 'kamerę obskurę' - to chyba zależało od wydarzeń w mieście i zainteresowania fotografów, tudzież fotografików Lecz może się mylę i takie zdjęcie ktoś gdzieś na świecie ma?
Potrzebny jest tu znawca tematu, a mianowicie Pumeks, który już zabierał głos w tej kwestii. Niemniej od siebie powiem, ze przedstawiona rycina jest jedną z cyklu czterech odwróconych wedut miejskich (odbicie lustrzane) wykonanych na podstawie serii M. Deischa wg rysunków F. Lohrmanna przez B. F. Leizela z Augsburga. Przechowywane są one w Muzeum Narodowym w Gdańsku.
aby widzieć lustrzane odbicie na drugim skanie....
Bo to ja odwróciłem
Na tym odwróconym pasuje: widoczna ulica Przędzalnicza - odchodząca w lewo od Długiego Targu, przesunięcie trzech przejazdów przez Bramę Zieloną w prawo (na południe) od osi obiektu, no i napis nad obrazkiem
Poza tym jest to ten sam rysunek, co na początku tego wątku: "Ikonografia Zielonej Bramy Deisch 1765.JPG", tylko pokolorowany i z innymi podpisami.
Brama bez szczytów a z czterema przejazdami stała w takim razie trzy lata - od 1883 do 1886, teoretycznie takie zdjęcie mogłoby gdzieś być... Ja takiego niestety nie widziałam, a też by mi się przydało
To jeszcze jedno zdjęcie, dość znane, sprzed wybicia czwartego przejazdu (i oczywiście bez szczytów)
Ciekawostka: odbywały się tu wystawy sztuki organizowane przez lokalne Kunst - Vereins, którego zarząd w połowie XIX wieku tworzyli - A. v. Duisburg, J. S. Stoddart i C. G. Panzer.
Rozszyfrowany portret gdańszczanina z wyboru J. S. Stoddart
Jeszcze jeden widok Zielonej Bramy w wersji zminimalizowanej. Rycina, podobno z gazety, przedstawiająca wizytę cesarza Wilhelma I z małżonką w Gdańsku.
(źródło: aukcja 3668687979)
Kto mi powie, dlaczego kiedyś [choć znowu nie aż tak dawno temu] obchodzono się z obiektami [które dziś nazywamy zabytkami] nadzwyczaj swobodnie. Czy np. 150 lat temu nie było pojęcia zabytek i taka budowla była po prostu stara? Do Katowni doklejono jakieś dziwne budyneczki w XVIII lub XIX wieku, których po wojnie już nie odbudowano. I tu jest przykład właśnie Zielonej Bramy. Raz jej ujęto dach, potem dodano. Trzy przejścia były z jakiś powodów niewystarczające, to przebito czwarte.. Dzisiaj byłoby to nie do pomyślenia. I to przecież nie chodzi o powojennych komunistów, którym być może na rękę byłoby "kasowanie" budynków o niemieckim, bądź pruskim rodowodzie. Tylko proszę mi nie mówić, że nie było wówczas posady konserwatora zabytków
Ale tak właśnie było. Pojęcie ochrony zabytków dopiero się rodziło. Trochę na ten temat można znaleźć w książkach, np. u Wolfganga Deurera "Gdańsk i jego kościoły" (chociaż polecam czytać raczej oryginał niż dość nieporadne polskie tłumaczenie).
Było zupełnie naturalne że kiedy stara budowla się waliła to po prostu usuwano jej szczątki. Kiedy kościół św. Jakuba stracił zwieńczenie wieży (po wybuchu prochowni) to nie próbowano jej odtwarzać.
Kiedy pożar niszczył hełm wieży Twierdzy Wisłoujście, to albo wznoszono nowy hełm (chyba w XVIII wieku) albo rezygnowano z niego i dawano stożkowaty dach (w XIX wieku).
Dopiero odtworzenie górnych kondygnacji Zielonej Bramy (zresztą niezbyt wierne), hełmu-latarni Dworu św. Jerzego i (już na pocz. XX wieku) rekonstrukcja spalonego hełmu kościoła św. Katarzyny to najwcześniejsze przykłady rekonstrukcji zabytków w Gdańsku.
Coraz więcej można znaleźć w internetach... ten obrazek był w albumach z serii "Był sobie Gdańsk", ale na naszym forum chyba dotąd nie gościł
Źródło: facebook (NADUŚ)
_________________ #MuremZaPolskimMundurem
Ostatnio zmieniony przez pumeks Czw Lip 16, 2015 2:44 pm, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum