Wysłany: Wto Paź 05, 2004 6:48 pm Nazwy miejscowości
Podczas mojego ostatniego, krótkiego pobytu w Gdańsku zabrałem moje stare mapy. Teraz je poskanowałem i chcę się z Wami podzielić pewnymi spostrzeżeniami. Otóż proces ustalania nazw miejscowości na tzw. ziemiach odzyskanych był procesem długotrwałym. Mapy zaś były tworzone w oparciu o mapy przedwojenne z pewną wizją przyszłości.
Mapa pierwsza - Sieci Kolejowej R.P. wydanie I, stan na 1 IV 1946 r. wyraźnie pokazuje linię kolejową z Wrzeszcza przez Brentowo do Starej Piły. Ponadto na Żuławach pojawiają się bądź nieprzetłumaczone nazwy miejscowości - Knüppelkrug, bądź tylko spolszczone - jak Nitych (Nowy Staw obecnie), bądź zupełnie fantazyjne, jak Ścieżki czy Obozy (to pewnie Sztutowo).
Mapa druga - Polska Zachodnia - Mapa Komunikacyjno-Administracyjna ze słownikiem nazw niemiecko-polskim (też w moim posiadaniu ) z roku 1945 pokazuje przebieg dawnej granicy Wolnego Miasta! (czyżby myślano wtedy o przywróceniu stanu prawnego z 1938 r. ). Na mapie Steegen jest w oryginale, Nowy Staw nazywa się Nytych, a Bohnsack nazywa się jeszcze Bąsak.
I jeszcze trzecia mapa - Okręg Mazurski, z 1946 r. Do mapy dołączony słowniczek nazw Na mapie podobnie jak na poprzednich zaznaczono obszar Wolnego Miasta. Niektóre nazwy nie zostały jeszcze przetłumaczone, inne mają dawne nazwy. Ciekawostką jest Stegna, tu nazwana Ściegna! A nawiązując do innego wątku: Marzęcino - nieczynne wrota przeciwsztormowe na tej mapie Marzęcino jest jeszcze nazywane Panna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum