Fajnie gdyby się tak zaczęły pojawiać zdjęcia z Suchanina, zwłaszcza z okresu przedblokowego, ale też i z budowy i lat 80.
Zbierzmy to co już jest.
Od pani Krystyny Pobłockiej dostałem 3 fotografie. Zgodziła się na wystawienie je na forum.
Na współczesne realia przekładając to widok od ronda na ul. Schuberta, w kierunku Wrzeszcza oczywiście:
Tak naprawdę, ten teren to nie Suchanino tylko raczej Trzy Lipy. Ot, zabudowa od Cyganek doszła aż tutaj. W majątku po wojnie był PGR. Pani Krystyna mówi, że w bibliotece (Burdl, rozebrany w zeszłym roku) był spichrz. Mam na myśli ten obiekt:
To zdjęcie z tego forum, z innego wątku. Gdzieś też było Suchanino na dalszym planie na zdjęciach z Siedlec, ale nie chce mi się już tego teraz szukać.
Jak widać na tym wyższym zdjęciu (tj. http://www.forum.dawnygda...s/s156_202.jpg) jest całe Suchanino i po lewej nawet Emaus. Przydałaby się jakość jak powyżej. Albumy jeszcze nie mam.
Jako, że nie ma jeszcze tematu omawiającego historię Cygańskiej Góry mam pytanie, czy przedstawić jej historię (niestety tylko po niemiecku) w formie .pdf zawartą w piśmie "Unser Danzig"?
Jako, że nie ma jeszcze tematu omawiającego historię Cygańskiej Góry mam pytanie, czy przedstawić jej historię (niestety tylko po niemiecku) w formie .pdf zawartą w piśmie "Unser Danzig"?
Co na to Mikołaj i moderatorzy? Na pewno znany jest fakt, że jako pierwszy tą osadą zajmował się J. Muhl w swej monografii na temat historii wsi na Gdańskiej Wyżynie. Jest ona ogólnie dostępna.
Mam pytanie-z którego miesiąca pisma "Unser Danzig"jest przedstawiona historia
Cyganskiej Góry?
Kolejne zdjęcie od pani Krystyny: z bratem (tym od 61 zdjęć ze Śródmieścia) i ojcem, czerwiec 1956, ul Beethovena przy przystanku autobusowym na wysokości ul. Kurpińskiego. W tle widok na puste pola Piecek, po lewej za laskiem widać chyba wzgórze obok obecnego kościoła, skąd zrobiono tą fantastyczną fotkę sprzed powstania "Moreny" i SP1, gdzie widać autostradowy wykop (patrz inne wątki).
Na forum.danzig.de jest dużo interesującego materiału.
Dondola czy teraz będziemy przepisywać tematy z jednego Forum na drugie.
Nie prościej podać link. Gdybyś ten tekst przetłumaczył no to rozumiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum