Mam tu takie znalezisko, czy ktoś z Was byłby w stanie powiedzieć coś więcej? Kto i dla kogo produkował takie sztućce? Co oznaczają inicjały i gdzie mieściła się fabryka?
Od lat zbieram łyżeczki takie do herbaty i maleńkie do mokki.Inicjały które widnieją na Twoich widelcach mam i na moich łyżeczkach( zdobywam je przeważnie na Jarmarkach Dominikańskich)przeważnie epoka Art Nouveau-rzadko i częściej Art .Deco. Ten sam rodzaj liter i sposób łączenia monogramu przypuszczam ze ten sam grawer lub szablon literówki . Z przyczyn technicznych nie mogę wklepać fotek ale jak tylko będę mogła to wklepię.
Noo robiłam moją komórką....muszę moje dziecko hmmm lub i na pewno wklepię.A podobają Ci się? Na jednej malutkiej jest grawer 1928r a na jednej to ze była wł.z Breslau ,wiesz to bardzo ciekawe jakie losy miały te łyżeczki,wiem wiem to może i dziecinne ale.... .
Mam tu takie znalezisko, czy ktoś z Was byłby w stanie powiedzieć coś więcej? Kto i dla kogo produkował takie sztućce? Co oznaczają inicjały i gdzie mieściła się fabryka?
... Podobnie działały mniejsze, ale również cenione XIX-wieczne gdańskie firmy, jak: Carl Hermann Danziger czy Robert Adolph Rosalowski. Kilkadziesiąt wyrobów, opatrzonych stemplem powyższych firm, będzie można zobaczyć na wystawie.
Cytat:
Wystawie towarzyszyć będzie bogato ilustrowany, dwujęzyczny katalog prezentowanych na wystawie obiektów wraz ze słownikiem artystów złotników i fotografiami niepublikowanych dotąd dziewiętnastowiecznych znaków złotniczych, co stanowi duży walor badawczy powyższej publikacji.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum