[quote]"Maschinen Depot"
jak najbardziej słusznie, może być też "maszynowa dyspozytornia".
Kilka lat temu zostało wydanych 9 wzorów pocztówek wykonanych w latach 70. w różnych miejscach Polski. W sumie udało się wówczas wykonać około tysiąca zdjęć, o wiele za mało zważywszy późniejszą degrengoladę kolei. Ale kto wtedy to przewidział ? Kolej się modernizowała, rozrastała, budowano nowe linie, powstawały nowe dworce kolejowe, więc wydawało się że jest faktycznie "żelazna", w jakimś stopniu niezniszczalna !
A propos zdjęć w MD Zaspa - jednego nie mogę sobie wybaczyć: tuż obok dyspozytora (na torze przy wjeździe do szopy nr 1) stał wówczas stary pruski 4-ro osiowy wagon sypialny, który służył za noclegownię dla drużyn trakcyjnych. Wagon był w oryginalnym stanie i pamiętał początek XX w. Niestety, nie wykonałem żadnego zdjęcia tego unikatu. Może ktoś z Forumowiczów ma gdzieś w swoich zbiorach fotkę tego wagonu ?
Czy ktoś wie cokolwiek na temat lokomotywowni wachlarzowej przy trakcie Św. Wojciecha na wys. ul. Sandomierskiej? Nie bywam w tych rejonach, a znalazłam ją na mapie satelitarnej, jest jakoś szczególnie warta uwagi lub stara? Nie wiem, czy powinnam się fatygować z aparatem
Wydaje się że w 1917 r. obiekty te (stację i parowozownię) rozbudowano.
Lub zakończono rozbudowę rozpoczętą w latach 1913/1914. Nie pamiętam niestety kto i w którym wątku (i nie mogę teraz odnaleźć ), ale pokazywany był obrazek fragmentu Zentralblat... z 1914 r. z kwotą przy haśle o rozbudowie stacji Saspe.
Lub zakończono rozbudowę rozpoczętą w latach 1913/1914. Nie pamiętam niestety kto i w którym wątku (i nie mogę teraz odnaleźć ), ale pokazywany był obrazek fragmentu Zentralblat... z 1914 r. z kwotą przy haśle o rozbudowie stacji Saspe.
Tak! Teraz sobie przypominam
I o te fragmenty Zentralblat mi chodziło , a że nie jestem w domu, to nie mam ich pod ręką. Swoją drogą, nawet takie wykazy, to ciekawy materiał.
Nie tylko ten. Trzeba tylko wpisać, co Cię interesuje http://opus.kobv.de/cgi-z...&dr_e_year=2009
W PDFach działa również wyszukiwanie, więc jeśli użyjesz opcji szukaj, nie musisz przeglądać całego tekstu.
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 3:22 pm Re: Ciemne chmury nad parowozownią Gdańsk Zaspa
pumeks napisał/a:
Hamburger napisał/a:
Wypada dodać, że parowozownia wybudowana została w 1887 r. (...)
Projekt Dolny Wrzeszcz napisał/a:
Dworzec przeładunkowy Zaspa Towarowa (Rangierbahnhof Saspe) powstał na początku wieku XX (zaznaczony jest już na planach pochodzących z 1908 roku), przy czym zabudowania, które możemy dziś podziwiać, pochodzą z okresu późniejszego (część powstała w latach 1913-1914, a np. lokomotywownia i dworzec - w 1917 roku).
Chętnie bym się dowiedział, która z dat jest prawdziwa (bo chyba chodzi o ten sam obiekt?)
Z zabudowaniami przy Rangerbahnohof Saspe zawsze był mały problem - nie udało mi się dotąd potwierdzić na 100% przytoczonych dat (czyt. znalazłem tylko po jednym źródle do datacji, a dostępne mi mapy nie rozwiązuja niestety sprawy). Datę 1917 r. zaczerpnąłem z "Kroniki Gdańska 997-1997", natomiast 1913-1914 z opracowania aurostwa O.Müllera o Brzeźnie.
27-letnia parowozownia przy ul. Uczniowskiej znika z krajobrazu Gdańska. Rozbiera ją wykonawca Drogi Zielonej, która będzie częścią Trasy Słowackiego.
W miejscu parowozowni pojawi się do końca 2012 r. Droga Zielona i pętla autobusowa.
W czwartek ruszyły wyburzenia dawnej parowozowni na granicy Wrzeszcza i Letnicy zobacz na mapie Gdańska. Jako pierwsi pokazujemy, jak one przebiegają.
Parowozownia musi zostać rozebrana, bo stoi dokładnie w świetle Drogi Zielonej, która powstaje jako fragment Trasy Słowackiego. W miejscu parowozowni powstanie wiadukt, którym trasa pobiegnie nad torami kolejowymi oraz tymczasowa pętla autobusowa. Sprawę szczegółowo poruszaliśmy w artykule z maja.
Na razie trwają prace porządkowe wewnątrz pomieszczeń, w których kilkadziesiąt lat temu na rozruch oczekiwały lokomotywy. Praca zacznie tam wrzeć od poniedziałku. Wtedy zacznie się burzenie ścian i stalowego nitowanego dachu.
Na razie zostanie wyburzona tylko północna część obiektu, bowiem w południowym skrzydle rezyduje wciąż firma spedycyjna.
Tylko skąd się autorowi tekstu na trojmiasto.pl wziął ten 1884 r.? O_o Wedle mojej, przyznaję skąpej, wiedzy dopiero ok. 1897 powstała tam parowozownia i była to raczej dwustanowiskowa szopa. Parowozownia wachlarzowa to raczej lata I WŚ – ok. 1913 rozpoczęto rozbudowę stacji rozrządowej Zaspa, prace trwały w zasadzie do końca wojny.
Wysłany: Nie Paź 09, 2011 2:58 pm uwiecznione 24.06.2011
Wyburzona już część parowozowni z widocznym kominem.
240620111300.jpg Tej części i komina już nie ma.
Plik ściągnięto 16741 raz(y) 105,83 KB
240620111301.jpg A po drugiej stronie w dali...
Plik ściągnięto 16741 raz(y) 101,66 KB
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum