Wysłany: Pią Lut 12, 2010 11:58 pm Nostalgiczny wątek wspomnieniowy - tego już nia ma
Wątek dedykuję pamięci Zbyszka Szafrańskiego.
Pokazać chcę i zapraszam do wrzucania tego co z Żuław odeszło. Przez wieki gromadzone, modernizowane, przepadło. Zdjęcia porozrzucane po różnych wątkach, zgromadzić chcę w jednym miejscu. Ambitnym krytykom zaś, nie uznającym niczego poniżej Rembrandta, dziękuję. Jedźcie sobie do Niderlandów.
Na początek prastary kościół w Fiszewie. Zdjęcia pochodzą z Die Bau - und Kunstdenkmaler des Kreises Marienburg Bernharda Schmida. Prawie jak leciało w tekście Schmida. Więcej na temat kościoła w Fiszewie W TYM MIEJSCU i TUTAJ
Ladekopp, dzisiaj Lubieszewo. Obok gotyckiego kościoła Św. Elżbiety, istniał tu kiedyś zbór ewangelicki i mennonicki dom modlitwy. Kościół katolicki funkcjonuje, ulegając stopniowej degradacji z powodów różnych, o których może kiedyś w innym miejscu. Kościołów innych wyznań już nie ma. Pozostały tylko fotografie. Z inicjatywy wspomnianego na początku wątku Z.Szafrańskiego, uporządkowano teren dawnego cmentarza ewangelickiego, zabezpieczono ocalałe fragmenty nagrobków mennonickich.
Fot. - "Zbór_ewangelicki_1" funkcjonuje też w formie pocztówki. Pokazane na zdjęciach przedmioty stanowiące wyposażenie zboru ewangelickiego, przepadły. Zdjęcia pochodzą z opracowania Schmida. TUTAJ inne ujęcie mennonickiego domu modlitwy z odniesieniem do źródła.
Inne ujęcie zboru ewangelickiego W TYM MIEJSCU.
Zbór_ewangelicki_1.JPG
Plik ściągnięto 29322 raz(y) 56,63 KB
Zbór_ewangelicki_2.JPG
Plik ściągnięto 29322 raz(y) 32,04 KB
Zbór_ewangelicki-3.JPG
Plik ściągnięto 29322 raz(y) 40,15 KB
Zbór_mennonicki_1.JPG
Plik ściągnięto 29322 raz(y) 44,09 KB
Zbór_mennonicki_2.JPG
Plik ściągnięto 29322 raz(y) 55,34 KB
_________________ Poldergeist
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Sro Lut 24, 2010 3:09 am, w całości zmieniany 1 raz
I pytanie - czy wiadomo co się stało z domkiem wałowego tuż za mostem knybawskim? Właśnie wróciłam z Malborka i zauważyłam, że domku nie ma
rozebrali??? "się" spalił???
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
I pytanie - czy wiadomo co się stało z domkiem wałowego tuż za mostem knybawskim? Właśnie wróciłam z Malborka i zauważyłam, że domku nie ma
rozebrali??? "się" spalił???
Aż tak daleko zimą nie docieram. Pomijając już to, że za włażenie na teren objęty "opieką" malborską, niektóre urzędniki walą po łapach. Twój "mściwy krzyżacki topór" to mały pikuś przy polskim piekiełku.
tak czy inaczej - zniknął kolejny kawałek żuławskiego krajobrazu.
Nie znajduję żadnej fotografii tego miejsca. Jeżeli masz coś, wrzuć proszę.
A tym czasem Schoneberg, dzisiejsze Ostaszewo. Miejsce zamieszkiwane już w czasach przedchrześcijańskich. Skan z "Obrazków z przeszłości Ostaszewa" L. Sobolewskiej-Kiszkiel pokazuje szkice przykładowych artefaktów z najdawniejszej historii tego miejsca. Nie mam niestety dostępu do materiałów archeologicznych.
Za to niżej kościół Św. Jana Chrzciciela w Ostaszewie, spalony w 1945 przez jakiegoś nawiedzonego towarzysza partyjnego (Towarzysz zrzeszony w NSDAP, żeby nie było). Dzisiaj to trwała ruina. Więcej o historii kościoła i miejsca TUTAJ i TU O DENKMALU OSTASZEWSKIM . Malborski wątek poświęcony mieszkańcom Ostaszewa poległym na frontach Wielkiej Wojny, pamiętałem trochę inaczej. Pocięty albo co?
001.jpg
Plik ściągnięto 29166 raz(y) 44,52 KB
1.JPG
Plik ściągnięto 29166 raz(y) 50,49 KB
2.JPG
Plik ściągnięto 29166 raz(y) 37,55 KB
3.JPG
Plik ściągnięto 29166 raz(y) 57,85 KB
4.JPG
Plik ściągnięto 29166 raz(y) 53,5 KB
5.JPG
Plik ściągnięto 29166 raz(y) 50,4 KB
6.JPG
Plik ściągnięto 29166 raz(y) 46,54 KB
7.JPG
Plik ściągnięto 29166 raz(y) 50,37 KB
8.JPG
Plik ściągnięto 29166 raz(y) 61,1 KB
_________________ Poldergeist
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Sro Lut 17, 2010 12:59 am, w całości zmieniany 2 razy
Reprodukcje powyższe ze Schmida oczywiście. To co niżej też. Ze spalonego kościoła udało się uratować część wyposażenia, a że to wątek poświęcony temu czego już nie ma, pominąć je sobie pozwalam.
Nie mam domku wałowego wiesz, zawsze tam był... i jakoś nie robiłam mu zdjęć. Mam ten w Leszkowach. Jak tylko śniegi zejdą to trzeba się wziąć za fotografowanie, bo ... nigdy nic nie wiadomo. Na marienburgu też nikt nic nie wie - zapytałam i cisza, ale są zdjęcia - http://www.marienburg.pl/files/dom_01_435.jpg
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
Jak tylko śniegi zejdą to trzeba się wziąć za fotografowanie, bo ... nigdy nic nie wiadomo.
Cieszy, że temat chwycił. Pamiętam jak za czarny numer "Spotkań z zabytkami" poleciała cała redakcja. Dzisiaj jakoś odwrotnie się dzieje. Za pokazywanie tego co może zniknąć, można mieć kłopoty. Uważaj na siebie. Niektórzy mają dłuuuugie ręce i kolekcję facjat do przyprawienia.
Cytat:
fajne są te płotki i drewniane bramy wokół kościołów.....
A bo to był malowniczy świat i jakoś tak zorganizowany, że zgroza bierze kiedy się na współczesność patrzy. O Żuławach jako całości myślę.
Tujsk, dawniej Tiegenort. wieś lokowana w połowie XIV wieku przez Wielkiego Mistrza Heinricha Dusemer.
Budowę istniejącego do 1945 roku zboru ewangelickiego ukończono w roku 1604. Ludność wyznania rzymskokatolickiego z tej miejscowości, przynależała do parafii w Tiegenhagen, dzisiejszego Cyganka. Niestety nie znajduję w sieci innych zdjęć zboru, a szkoda.
Troszkę wyżej zamieściłem zdjęcie nieistniejącego, mennonickiego domu modlitwy. W uzupełnieniu tematu - na zdjęcia różnych obiektów można trafić przy odrobinie szczęścia, z rysunkami nieco trudniej. Wrzucam więc trochę tego co mi ostatnio wpadło. Nie znam źródła. Skan z opisem niemieckojęzycznym. Może komuś się do czegoś przyda.
Kościół w Gnojewie. Pod koniec ubiegłego roku podjęto działania ratunkowe. Temat raczej znany, często wracał w postach Fritzka. Osobny wątek poświęcony temu kościołowi funkcjonuje na Marienburgu. Tyle, że nie jest to wcale najstarsza świątynia szachulcowa na Pomorzu. Ta konstrukcja była standardem w czasach powstawania większości kościołów gotyckich na Żuławach. Z czasem ściany szachulcowe obudowywano cegłą czego ślady można znaleźć na przykład w Jezierniku, ukryte obecnie pod murłatą, na wschodniej ścianie poddasza kościoła w Lubieszewie czy w Cyganku.
Sam kościół może jeszcze da się uratować, wyposażenie przepadło. Temat przywołuję z pozycji obserwatora tego co się tam teraz dzieje z życzeniami powodzenia wszystkim stronom, zaangażowanym w ten projekt.
Reprodukcje z opracowania Schmida. Podana na tych skanach skala, oczywiście ma się nijak do rzeczywistości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum