Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Mikołaj
Pią Lis 12, 2010 4:36 pm
Gdzie to było ?
Autor Wiadomość
Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Sty 28, 2010 4:40 pm   

Johannisberg to w Langfuhr było wzgórze takie :mrgreen:

jayms 
dżejms

Wysłany: Czw Sty 28, 2010 8:51 pm   

Zdjęcie"zagadka.jpg",to dziedziniec katowni.

dandola 

Wysłany: Czw Sty 28, 2010 9:41 pm   

No pewnie, że to było łatwe, ale zapewne dla gdańszczan.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pią Lut 05, 2010 12:23 am   

Czy ta zagadka:

jest jeszcze aktualna?
Bo jeśli tak, to ja chyba namierzyłem adres. Tylko że moje zdjęcie jest późniejsze, i poza ilością kondygnacji, numerem 12 i orłem na szczycie mało co się zgadza :)

Rahnsche Buchhandlung.jpg
Plik ściągnięto 8405 raz(y) 47,21 KB

Krzysztof 

Wysłany: Pią Lut 05, 2010 1:22 am   

Jeszcze to urządzenie do podwieszenia i opuszczania lampy.

Unnamed14.jpg
Plik ściągnięto 8400 raz(y) 7,36 KB

lukasz996 

Wysłany: Pią Lut 05, 2010 11:36 am   

Niestety nie znam zdjęcia z fasadą wcześniejszą, natomiast jest to Tkacka 12.

Czy Twoje zdjęcie obejmuje Kamienice 11 i 13 ?

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pią Lut 05, 2010 11:45 am   

Myślę, że to właśnie twoje zdjęcie jest wcześniejsze.
Mam jeszcze takie zdjęcie ukośne (już je kiedyś wkleiłem tutaj):

gdzie kamienica nr 12 jest bardziej podobna do tej z twojego zdjęcia, i poza tym mam dwa "prostopadłe" - na jednym Tkacka 14,13 a na drugim Tkacka 12,11.

lukasz996 

Wysłany: Pią Lut 05, 2010 12:21 pm   

Masz rację, na dołączonym fragmencie widać nowy szczyt.

panorama tk.jpg
Plik ściągnięto 8367 raz(y) 53,1 KB

lukasz996 

Wysłany: Sob Lut 06, 2010 7:46 am   

Swoją drogą, temat dotyczący zakrojonych na szeroką skalę zmian elewacji w latach trzydziestych i czterdziestych XX wieku, wymagałby oddzielnego wątku.

Duqq 

Wysłany: Sob Lut 06, 2010 12:04 pm   

Moze teraz w lokalizacji niektorych miejsc pomocne bedzie moglo byc te narzedzie: http://technowinki.onet.p...53,artykul.html

Cytat:
Google Earth udostępnia zdjęcia Warszawy, a także Gdańska i Wrocławia oraz ponad 30 innych miast europejskich z pierwszej połowy ubiegłego wieku.

Firma Google wzbogaciła dzisiaj program Google Earth o zestaw historycznych zdjęć lotniczych obrazujących ponad 30 europejskich miast w czasie II Wojny Światowej. Archiwalne obrazy można teraz łatwo porównać ze współczesnymi widokami miast, zyskując unikalne spojrzenie na wydarzenia z przeszłości i zmiany na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat.

Zdjęcia większości miast wykonano w 1943 r. Wyjątkowy zestaw przygotowano dla Warszawy - udostępniono jednocześnie zdjęcia z 1935 i 1945 roku, dzięki czemu można łatwo porównać miasto sprzed wojny i skalę zniszczeń po jej zakończeniu. Archiwalne fotografie stolicy Polski z połowy lat 30 są obecnie najstarszymi zdjęciami dostępnymi w Google Earth.

Porównanie obrazów Warszawy z lat 1935 i 1945 a także zdjęć współczesnych jest szczególnie uderzające, miasto należało bowiem do najbardziej dotkniętych przez wojnę - blisko 90% stolicy było kompletnie zniszczone.

"Jest to genialne narzędzie, dzięki któremu każdy będzie mógł porównać jak wyglądała Warszawa wtedy i dziś. Dzięki temu możemy obserwować skomplikowane procesy, jakie zachodziły w całej Europie oraz zdać sobie sprawę jak długą drogę przebyliśmy od tamtych chwil. W mojej opinii narzędzia takie jak Google Earth powinny być wykorzystywane podczas lekcji w szkołach podstawowych i średnich by jeszcze bardziej zaciekawić uczniów historią." - powiedział Jan Ołdakowski, Dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego.

Internauci na całym świecie będą mogli "dotknąć" historii Warszawy również poprzez obrazy takich miejsc jak teren, na którym znajdowało się Getto Warszawskie i jego wstrząsający obraz zaraz po zakończeniu działań wojennych.

Materiał zdjęciowy przygotowany przez Warszawskie Przedsiębiorstwo Geodezyjne udostępnił Urząd Miasta Stołecznego Warszawy. Zdjęcia z 1935 roku wykonało przedwojenne przedsiębiorstwo "Fotolot", które funkcjonowało w ramach Wydziału Aerofotogrametryczego Polskich Linii Lotniczych LOT. Zdjęcia powojenne zostały wykonane w czerwcu 1945 roku przez lotnictwo radzieckie w celu oszacowania obszarów i skali zniszczeń.

Dzięki Google Earth można zobaczyć również historyczne panoramy innych metropolii europejskich z pierwszej połowy ubiegłego wieku. Archiwalną dokumentację zdjęciową udostępniono dla ponad 30 europejskich miast, w tym Gdańska i Wrocławia oraz miedzy innymi: Berlina, Bolonii, Florencji, Lionu, Rzymu, Wenecji i wielu innych, po których również można podróżować wstecz aż do 1943 roku.

Zdjęcia lotnicze europejskich dostarczyła The GeoInformation Group, a zostały one oryginalnie wykonane przez Royal Air Force (RAF) i United States Air Force (USAF) w czasie II Wojny Światowej oraz zebrane z archiwów prywatnych
i publicznych. Wykonywane przez siły powietrzne pojedyncze fotografie były następnie ręcznie składane w całościowy obraz, służący rozpoznaniu topograficznemu, jak i ocenie skali zniszczeń. Wiele oryginalnych zdjęć
z tamtego czasu zostało zniszczonych i te właśnie mozaiki stanowią unikalny materiał historyczny dokumentujący miasta europejskie z tamtego czasu.

Aby obejrzeć historyczne zdjęcia w Google Earth, należy kliknąć w ikonę obrazującą zegar umieszczoną z lewej strony górnego menu aplikacji. Pojawia się wówczas suwak czasu, za pomocą którego można przesuwać się
w przeszłość.

Firma Google rozpoczęła dodawanie archiwalnych materiałów zdjęciowych
do programu Google Earth w lutym 2009 udostępniając historyczne fotografie obejmujące 50 milionów kilometrów kwadratowych. Zdjęcia Warszawy z 1935 roku są obecnie najstaszym archiwalnym materiałe w Google Earth.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sob Lut 06, 2010 1:00 pm   

Jakość ujęcia centrum Gdańska z 1943 r. raczej cienka, widać głównie zarysy budynków. Spodziewałem się czegoś lepszego. :hihi:

Gulden 
złamanePfennige

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 5:29 pm   

Rzeczywiście Google mogło się bardziej postarać. :II

Duqq 

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 6:57 pm   

A mozecie wrzucic jakis screen z centrum Gdanska, nie wiem okolic Dlugiego Targu? Bo skoro mowicie, ze to takie sobie jest, to nie bede instalowal, a chcialem chociaz zobaczyc jaka to +/- jest jakosc tychze zdjec.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 7:09 pm   

Zajrzyj na moją stronę www.danzig-online.pl w menu wybierz stare zdjęcia, a potem galerię 7 - ujęcia lotnicze. Przewiń stronę w dół, są tam trzy zdjęcia któe można powiększać. Najlepszy efekt jest w przypadku trzeciego - ujęcia okolic Targu Rybnego, to zdjęcie zostało wykonane z większej wysokości i pionowo w dół. Oczywiście klliknij na szkło powięszkające.

Przy okazji mam pytanie, kiedy mogło być zrobione to zdjęcie. Wydaje mi się, że koniec wyspy Spichrzów nie jest jeszcze zlikwidowany żeby umożliwić manewrowanie większym statkom.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 9:16 pm   

Sabaoth napisał/a:
Przy okazji mam pytanie, kiedy mogło być zrobione to zdjęcie. Wydaje mi się, że koniec wyspy Spichrzów nie jest jeszcze zlikwidowany żeby umożliwić manewrowanie większym statkom.

Masz rację; z tym, że rozbiórka tego cypla, o ile data na Bildindeksie jest wiarygodna (a chyba jest) to dopiero 1935.
Natomiast terminus post quem dla twojego zdjęcia to 1926 - data zbudowania kasy chorych na Wałowej.
A może ktoś wie, kiedy rozbudowano młyn na Tartacznej? bo początkowo on był dość krótki, dopiero potem dobudowano mu dłuższe, północne skrzydło - na tym zdjęciu go jeszcze nie ma.

Odpowiedz do tematu