Wysłany: Sob Sty 30, 2010 1:13 pm Odznaka lub medal z Gdańska 7-2-32
Proszę o identyfikację krzyża/medalu/odznaczenia przedstawionego na zdjęciu poniżej. Według mojej wiedzy (raczej skromnej w zakresie odznaczeń gdańskich) jest to Medaille Schützenhaus Danzig, nagroda przyznawana w jakimś konkursie strzeleckim. Ale nie mam tu 100% pewności. Może to jest odznaczenie lub nagroda przyznawane przez jakąś inną instytucję prywatną lub stowarzyszenie?
I czy odznaka (medal, krzyż, jak zwał tak zwał) pochodzi z Gdańska?
Coś mi się on nie za bardzo podoba, to wykonanie jakieś takie niestaranne...
Ale jeśli to "prywatna inicjatywa" związku strzeleckiego, to w sumie całkiem możliwe, że oryginał.
Takie medale za zdobycie któregoś tam miejsca w jakimś konkursie nie musiały być wykonywane z taką starannością jak oficjalne odznaczenia.
Czy pierwszy pochodzi, czy nie pochodzi z Gdańska nie wiem. Generalnie to tylko zdjęcie. Ale jakoś nie pasuje mi przycięcie krawędzi zewnętrznych. Tego się tak nie robi. Na etapie projektu / sztancy wprowadza się korekty. To co widać, wygląda na obróbkę wtórną, co jeżeli mamy do czynienia z oryginałem jest niedopuszczanym zabiegiem, jeżeli zaś to kopia, to marna, ze względu na brak zachowania proporcji na etapie produkcji. A jak wyglądają krawędzie boczne? Napis wypukły przypomina trochę odlew (?). Tego typu odznaczenia produkowano raczej w prasach. (?) A może się mylę? Grawerowanie to już osobny temat.
Zarówno krzyż jak i znaczek z herbem Gdańska są oryginalne czyli autentyczne z okresu. Nie są tylko ze sobą połączone. Krzyż jest duński, a znaczek gdański Jak widać łatwo uznać coś za autentyk lub kopię i bardzo się pomylić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum