W tym temacie, którego chyba jeszcze nie było chciałbym zaproponować przedstawianie panoram Gdańska i okolic z różnych okresów czasu rozrzuconych w różnych tematach. Na początek panorama miasta ze wzgórza Grodzisko (Hagellsberg), ryt. J. Hürlimann wg rys. von Striebera, wyd. L. Sachse & Co., Berlin ok. 1840. Sztych pochodzi z biblioteki pałacu w Karpnikach stanowiącego własność księcia Adalberta von Hohenzollerna (zwróćmy uwagę na herb), skąd został wywieziony do Darmstadt i sprzedany na aukcji.
I jeszcze 2 bardzo ładne z tego samego źródła (mam jeszcze kilka, które przedstawię), w tym bardzo rzadka hiszpańska - co ona ilustruje?.
źródło: Antykwariat Wu-eL - aukcje bibliofilskie
* czy ktoś może podać objaśnienie topograficzne?
panorama Whimper 2 poł. XIX w..jpg
Plik ściągnięto 32881 raz(y) 77,96 KB
hagellsberg.jpg
Plik ściągnięto 32917 raz(y) 47,54 KB
panorama 1814 R. Bowyer London.jpg
Plik ściągnięto 32918 raz(y) 58,08 KB
Ostatnio zmieniony przez dandola Wto Gru 22, 2009 10:32 am, w całości zmieniany 8 razy
Widok mniej więcej z Bastionu Jerozolimskiego, widać dobrze dawną Reditę Vaubana (za czasów pruskich Reduit Horn, obecnie Redita Napoleońska) i miejsce, gdzie obecnie jest majdan Fortu Grodzisko (zbudowanego 1867-72).
Załączam inną wersję tej samej ryciny (całej nie sposób zeskanować) z katalogu wystawy DANTISCUM EMPORIUM TOTIUS EUROPAE CELEBERRIMUM.
I jeszcze parę ciekawych panoram miasta czekających na opis topograficzny. Szczególnie interesujący jest ten most uwidoczniony na panoramie miasta od strony Oliwy.
żródło: Antykwariat Wu-eL - aukcje bibliofilskie
To nie most, tylko drewniany akwedukt (po niemiecku:: Riedewand) Kanału Raduni, a widok jest z okolic dzisiejszego głównego dworca kolejowego. Dla porównania: niemal identyczne ujęcie Matthäusa Deischa z Akademii Rzygaczy.
W tym miejscu fosa ostro skręcała (w stosunku do patrzącego oczami Deischa - w lewo), ta konstrukcja to chyba ogrodzenie przedłużające przeciwskarpę naprzeciwko Bastionu św. Elżbiety, zabezpieczające przed wpadnięciem do fosy?
Riedewand ZOOM.JPG Fragm. ryciny Deischa z czytelniejszego skanu
Plik ściągnięto 32683 raz(y) 47,75 KB
1809 Elisabeth i Riedewand.jpg Nie mam tu narzędzi do obróbki ale chyba zgadniesz gdzie stał autor ryciny :)
Jestem wielce zobowiązany i wdzięczny, że moja praca dla wspólnych celów nie idzie na marne. Mam jeszcze kilka aukcyjnych równie ciekawych, które przedstawię. Panoramy Oliwy i Wrzeszcza tu chyba nie pasują?
Na początek widok Rybackiego Pobrzeża (?) z ok. 1840 roku. Chyba, że się mylę, bo nie widzę baszty Łabędź. Zdaję się na fachowość Pumeksa. I panorama z 1893 roku pochodząca z "Illustrirte Zeitung".
1893.jpg
Plik ściągnięto 32671 raz(y) 49,09 KB
ryt. E. Radclyffe wg rys. A.G. Vickersa, Londyn ok. 1840.jpg
Na początek widok Rybackiego Pobrzeża (?) z ok. 1840 roku. Chyba, że się mylę, bo nie widzę baszty Łabędź.
Rybackie Pobrzeże w głębi obrazka, te domy z prawej były przy ul. Wartkiej - Am Brausenden Wasser. Z tym, że wysoka kamieniczka barokowa z połowy XVII wieku, zburzona w 1945 i nieodbudowana, miała adres Grodzka 10. Obok w murze brama na osi ul. Rycerskiej, niekiedy określana jako "Rittertor". Baszta Łabędź byłaby tam w głębi, ale inne budynki ją przesłoniły.
ta konstrukcja to chyba ogrodzenie przedłużające przeciwskarpę naprzeciwko Bastionu św. Elżbiety, zabezpieczające przed wpadnięciem do fosy?
Jest zbyt potężna. Dla porównania - jak ten sam autor przedstawił temu służącą konstrukcję w okolicy Bramy Wyżynnej.
Przeglądnąłem stare plany - nic takiego nie znalazłem
Chyba, że odpowiedź jest w wypowiedzi Chodowieckiego
Cytat:
pokazał mi też 50 widoków, które rytował razem z Lohrmannem, według jego rysunków, naprawdę złych.
Nie jest to akurat w tym miejscu na temat, ale nie mogę się oprzeć pokusie, aby nie przedstawić wzmiankowanego malarza Chodowieckiego, któremu zawdzięczamy też panoramy miasta. (ryt. H. Gedak wg W. Stryowskiego ok. 1870)
Unikatowy i rzadki (chyba, że się mylę) plan miasta i okolicy z panoramą Gdańska wyd. przez oficynę Spadkobierców Homanna, Norymberga 1739
*cena powalająca na kolana - 2 800 zł (sic!)
Jeden z najczęściej reprodukowanych, jakby co, na stronie Biblioteki Uniwersytetu Gdańskiego można ściągnąć trochę większą kopię, tylko że ze "znakiem wodnym".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum