Jest to odznaka jubileszowa Pruskiego Krajowego Związku Wojaków,jak widać brakuje jej przywieszki prawdopodobnie 25-lecia. Często na tasiemkach znajdowała się nazwa okręgu kombatanckiego. Tu na zdjęciu coś w ten deseń,tylko inne kolory wstążeczek. Domyślam sie tylko,że stowarzyszenia miały rózne barwy.Np.to ze zdjęcia to odznaka członkowska stowarzyszenia Kyffhäuser.
Kyffhäuser.jpg
Plik ściągnięto 9275 raz(y) 22,78 KB
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
Zastanawia mnie kolorystyka tasiemek - w okresie międzywojennym kombatanci byli według mnie raczej wierni barwom cesarskim (czarno-biało-czerwonym) niż barwom Republiki Weimarskiej. Może zatem ta odznaka jest powojenna?
Te barwy także mnie bardzo zastanawiają. Owszem po 45 roku Niemcy wprowadzili zdenazyfikowane repliki odznaczeń z okresu III rzeszy,ale jaki byłby sens denazyfikownia pruskiej odznaki-w dodatku raczej nieoficjalnej.
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
To przywieszka kombatancka, ale nawet chyba nie odznaka członkowska tylko taka tam "broszka".
W necie widywałem wystawiane w najrozmaitszych cenach-od kilku, do 20-30 €, a jakieś rzadsze okazy nawet drożej.
Inna sprawa czy w tych górnych granicach były kupowane (widziałem, że na aukcjach ludzie po kilkanaście € dawali, może i 20-30 też, ale tego nie wiem).
jayms napisał/a:
jak widać brakuje jej przywieszki prawdopodobnie 25-lecia.
Były i bez przywieszki jubileuszowej. Są chyba nawet częstsze.
jayms napisał/a:
Np.to ze zdjęcia to odznaka członkowska stowarzyszenia Kyffhäuser.
O ile wiem, to była w zasadzie jedna organizacja - Kyffhäuserbund, Deutscher Kriegerbund i Preußischer Landes-Kriegerverband były jakoś tam wzajemnie powiązane, jedne podlegało drugiemu czy coś w ten deseń. Ale w dokładnych relacjach między nimi się nie orientuję.
Sabaoth napisał/a:
Właśnie kolorystyka tasiemek jest ciekawa, wygląda na oryginał. A może różne landy miały odmienne kolory tasiemek?
Widywałem wstążki wyłącznie czarno-białe, ale to jeszcze nie znaczy że innych nie było, ja tam znawcą tych znaczków nie jestem. Biorąc pod uwagę ówczesne [i]Landesfarben[i/], oraz to, że pruski związek działał również w innych północnoniemieckich landach, to obstawiałbym, że to barwy Republiki Weimarskiej lub Księstwa (później Republiki) Waldeck.
Dostojny Wieśniak napisał/a:
W miejscu złota, srebro. A może się mylę?
W miejscu złota - czerwień. A srebro w miejsce czerwieni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum