Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 10:55 pm Pozstałości mostu przy ul.Szopy w Gdańsku
Witam
Czy ktoś wie może coś więcej na temat pozostałości wystających z Nowej Motławy przy ul. Szopy? Chcałbym się też spytać o to co kiedyś znajdowało się na tej ulicy?
Ta sieć trakcyjna i tramwaj na moście też mnie zastanawiały. Myślę, że mogła to być jakaś linia rezerwowa lub techniczna tworząca pętlę lub "objazd". Tory skręcały z Langgarten w Mattenbuden, póżniej przez most prowadziły do Starej Pakowni i nabrzeżem wracały do linii pierwotnej już za basztą Stągiewną. Nie widziałem tego na żadnej mapie ale na dwóch pocztówkach widać te tory, stąd wywnioskowałem hipotetyczny przebieg trasy.
Leżąc i łykając aspirynę, przeglądam dokładniej rózne wątki dawnogdanskie. Faktycznie, tym mostem jeździło się jeszcze po wojnie. Była to drewniana, trzeszcząca konstrukcja
wyraźnie prowizoryczna i oczywiście juz bez torów.Ale od przyczółka po stronie Szop tory leżały aż do ostatniego remontu tej ulicy.Było tam coś w rodzaju mijanki, w każdym razie pamiętam rozjazdy.G.Grass w "Psich latach" pisze,że tu,przed wojną/konkretnie chyba przed 1927 rokiem - bo potem już jeździła "4"/,wsiadało się do tramwaju, by dojechac do dworca kolei wąskotorowej .Byłaby to jedna z najkrótszych linii.W tamtych latach,już po wojnie, ruch samochodowy odbywał się w stronę centrum przez Zielony Most,Zieloną Bramę,Długi Targ, w prawo Kuśnierską,Chlebnicką,Piwną itd.Od ratusza Długą jeździły tylko tramwaje. Na jezdni Długiej pamiętam drewniane słupy trakcyjne.W odwrotną stronę samochodem jechało się Ogarną,przez Krowi Most, Zytnią,przez drewniany tenże most i skręcało Szopami w lewo do Elbląskiej.Później przez wiele lat jeździło się Chmielną i Stagiewną-ale to już większośc pamięta.
Moja mapka (za diabła nie pamiętam do jakiej książki była dołączona, z wydawnictwa Via Mercatorum, Gdańsk 2003) mówi, że to Most Rogoźników. Lepiej brzmi jednak Most na Szopy :-)
wikimapia
Można dodać, iż na początku lat siedemdziesiątych, podczas remontu (przebudowy) mostu Stągiewnego na filarach zburzonego mostu na Szopach ułożona była kładka dla pieszych, którą zdjęto po ukończeniu prac przy moście Stągiewnym.
Pozdrawiam. ZbiG.
Ten dom nigdy nie stał na Matenbuden , nie ma też nic wspólnego z mostem na Szopy i nie był domem patrycjuszowskim. Znajdował się (nadal się znajduje, bo został odbudowany) przy Schäferei nr 3. Niegdyś znany jako Dom pod Murzynkiem, w ostatnich czasach częściej jako Hotel Podewils
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum