Dla miłośników twórczości Johanna Carla Schultza i dawnego Gdańska to przedstawienie nie powinno być wielce tajemnicze.
Ten fragment większej planszy (na której znajduje się sześć obrazów) przedstawia przyziemie Wielkiego Młyna. Grafikę J. C. Schultz wykonał w technice akwaforty.
@ Mikołaj - nie, nie jest to klasztor dominikanów.
@fritzek - częściowo masz rację - przynajmniej w pierwszej części wypowiedzi - to fragment większej planszy z grafikami - ale przedstawia nieistniejący już klasztor Brygidek.
Nawet gdzieś na tym forum były plany tego klasztoru przedstawione.
A więc jednak klasztor.... ja optowałam za franciszkanami , a to Brygidki.W klasztorze franciszkanów mieszkał malarz gdański zapomniałam kto może przypomnisz? Pamiętam jeden z jego obrazów, nawet umieścił na nim swojego kota
Nie.... ten z kotem to był widok klasztoru ,właśnie.Kot był maleńki i siedział na dachu.Pokazywali kiedys na TVP3, bardzo ciekawy program.A tego cudnego mruczka to kto namalował?
Dzięki, Pumeks. Artykuł przeczytałam , ciekawy. (zwłaszcza że ja kociarz choć gdyński ).Załuję ze nie zapisałam nazwiska tego artysty z programu TVP3, on chyba mieszkał na terenie klasztoru,hmm czy to nie był twórca muzeum ?. No nie pamiętam ...moze ktos coś skojarzy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum