I ponownie Koźliny.
Nieistniejąca gospoda Anny Maloneck - tak właśnie wygląda prawidłowa pisownia nazwiska właścicielki (wydawca widokówki popełnił błąd i połknął "c"). Porównując kilka widokówek z Kożlin, widać że główny budynek gospody posiadał drewnianą część podcieniową, którą potem otynkowano. Do tego budynku ok. 1910 dostawiono z lewej strony dwie, jakby oddzielne ale połączone razem, dobudówki. I to one dotrwały do dzisiaj. Na ścianie bocznej jest wciąż dobrze widoczny ślad po przylegającej gospodzie (fot. K2). Budynek gospody musiał zniknąć chyba dość dawno temu - na jego miejscu jest wjazd do czegoś, co w okresie PRLu było prawdopodobnie siedzibą tutejszego POMu.
I jeszcze pytanie: co to za pojazd stoi przed gospodą? Pra-samochód?
Kos.jpg
Plik ściągnięto 24811 raz(y) 27,95 KB
K1.JPG
Plik ściągnięto 24811 raz(y) 35,86 KB
Kos1.jpg
Plik ściągnięto 24811 raz(y) 37,38 KB
Kos2.jpg
Plik ściągnięto 24811 raz(y) 49,61 KB
K2.JPG
Plik ściągnięto 24811 raz(y) 39,96 KB
co to za pojazd.jpg
Plik ściągnięto 24811 raz(y) 57,75 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Dawno nigdzie nie podróżowałem...
Tym razem Mochle (ex- Mocheln), wieś leżąca trochę w bok od trasy z Bydgoszczy do Nakła. NB, była tam niegdyś stacja wąskotorówki Nakło-Koronowo.
Vor 102 Jahre: Gasthof P. Domdey.
Heute: Kneipe. Der Besitzer ist namentlich nicht bekannt
Scan0001.jpg
Plik ściągnięto 24500 raz(y) 38,26 KB
PICT0308.JPG
Plik ściągnięto 24500 raz(y) 27,95 KB
Kościół w Gross Schirrau. I wieża, jaka po nim ocalała.
Gross Schirrau to dawne Prusy Wschodnie, wieś leży w okolicach Tylży (obecnie: Sowietsk) w Obwodzie Królewieckim.
Zdjęcie współczesne (z 2005) wykonał Frank Schneevogt, prawa autorskie do niego posiada Bernhard Waldmann. Zamieszczam je za wiedzą i zgodą obu w/w.
Dawny widok kościoła to fragment widokówki z moich zbiorów. Ciekawostką jest, że wydawcą tej pocztówki był Martin Gutzlaff z Gdańska Świętego Wojciecha. Nie miałem wcześniej pojęcia, że wydawał kartki nawet z miejscowości odległych o ponad 300 km od Gdańska.
dawnotemu.jpg
Plik ściągnięto 24283 raz(y) 74,08 KB
dzisiaj.jpg
Plik ściągnięto 24283 raz(y) 41,02 KB
Nazwa osady Trutenauer Herrenland chyba nie ma swojego odpowiednika w języku polskim. Właściwe Trutnowy zaczynają się ok. 1 km dalej. Więc jak to nazwać - Trutnowy Zachód? Trutnowy Przedmieście ? W każdym bądź razie jest to rejon skrzyżowania drogi Pruszcz - Trutnowy i skrętu z tej trasy w kierunku Stanisławowa i Wocław.
Gospoda Alberta Blödorna...
... i to co z niej dzisiaj zostało. Lewa część domu jest już non existent, pozostała część czeka na ... czyjeś zmiłowanie (?)...
Trutenauer Herrenland.jpg
Plik ściągnięto 23933 raz(y) 55,48 KB
Trutnowy West.JPG
Plik ściągnięto 23933 raz(y) 42,05 KB
Musi być tak wielka, gdyż FDG zasługuje na wielką reklamę na innych forach i stronach internetowych . Tylko że, odkąd wprowadziłem reklamę inni już nie chcą reklamować tego Forum. Dziwne, nieprawdaż?
To teraz trochę dalej od Żuław - Warlubie (ex-Warlubien, ex-Warlieb) przy trasie z Gdańska do Bydgoszczy.
Pomplun kiedyś i Pomplun dzisiaj. Tylko co to jest ten "Pomplun"?
Myślę, że w ten niefortunny sposób została określona willa rodziny Pomplun. Ale może się mylę. Ktoś wie coś więcej?
Pomplun.jpg
Plik ściągnięto 23828 raz(y) 64,11 KB
Pomplun1.JPG
Plik ściągnięto 23828 raz(y) 54,38 KB
Musi być tak wielka, gdyż FDG zasługuje na wielką reklamę na innych forach i stronach internetowych . Tylko że, odkąd wprowadziłem reklamę inni już nie chcą reklamować tego Forum. Dziwne, nieprawdaż?
Jak przytoczył, już dzisiaj klasyk:
ks.Tischner napisał/a:
jest prawda, sama prawda i gówno prawda
FDG zasługuje na reklamę i ma ją tam gdzie Administracja nie ma kompleksów, bo i czemu miałaby je mieć? Tu na przykład. Cytują nas i tutaj . Ja podpisy wrzucam. I nie traktuję tego jak reklamy. Tak jak nie mam nic, przeciwko wykorzystywaniu moich zdjęć. Chcę tylko, by pozostał ślad po źródle, nie zawsze wspominanym.
Warlubie (ex-Warlubien, ex-Warlieb) przy trasie z Gdańska do Bydgoszczy.
Pomplun kiedyś i Pomplun dzisiaj. Tylko co to jest ten "Pomplun"?
Myślę, że w ten niefortunny sposób została określona willa rodziny Pomplun. Ale może się mylę. Ktoś wie coś więcej?
Wszystko na to wygląda, co więcej jeden z Pomplunów został w 1917 wójtem:
Cytat:
20.3.1917: stellvertretender Amtsvorsteher, Rentier Pomplun in Warlubien für 6 Jahre.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum