Niesamowite relacje ludzi, którzy opisują ostatnie dni pokoju i pierwsze miesiące wojny. A do tego klimat WMG i patriotyzm Polaków.
Ukazane także postawy Niemców. Różne. W tym pozytywne i godne chwały. Szkoda że nikt nigdy nie nagrodził tych Niemców :(
Czyż nie robi wrażenia opis, jak wachmistrz policji gdańskiej sam przychodzi w nocy do Polaka, ostrzegając go o grożącym aresztowaniu czy też niemiecki ksiądz Schultz z "Gwiazdy Morza" w Sopocie, którzy ryzykując życiem udziela pomocy polskim rodzinom.... obaj ryzykują życiem.
Widok Polaków bitych w "Victoriaschule", Stuthoff, losy Lendziona i Liczmańskiego, wielu innych...
Ksiądz Rogaczewski...
Minister Chodacki....
Niesamowity zapis tamtych czasów. Polecam gorąco! Wydanie z PRL`u, ale niczym się pod propagandę tamtych lat nie daje wcisnąć.
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Czyż nie robi wrażenia opis, jak wachmistrz policji gdańskiej sam przychodzi w nocy do Polaka, ostrzegając go o grożącym aresztowaniu czy też niemiecki ksiądz Schultz z "Gwiazdy Morza" w Sopocie, którzy ryzykując życiem udziela pomocy polskim rodzinom.... obaj ryzykują życiem.
A w którym miejscu książki jest wzmianka o tym księdzu Schultzu? bo nie mogę znaleźć Ale ja mam wydanie pierwsze z 1984 r., więc jakieś inne niż twoje.
No właśnie o Arturze Schultzu nie mogę nic znaleźć, myślałem, że książka Zwarry mi podpowie - ale tam nie ma go w żadnych indeksach.
Może ktoś ma dostęp do "Danziger Priesterbuch" Stachnika, tam prawdopodobnie będzie stosowny biogram.
Natomiast co do Paula Schütza, to oczywiście przeżył wojnę, pozostał w Sopocie aż do śmierci w 1968 r. i tam został pochowany.
Natomiast co do Paula Schütza, to oczywiście przeżył wojnę, pozostał w Sopocie aż do śmierci w 1968 r. i tam został pochowany.
A tu można zobaczyć jego nagrobek: http://forum.brzezno.net/...p?p=12973#12973 (zdjęcia widoczne po zalogowaniu)
Co ciekawe uniknięto stosowania liter z niemieckiego alfabetu wypisując nagrobek łaciną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum