Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Mikołaj
Sob Lis 14, 2009 7:32 pm
Poszukuje śladów cesarza Francuzów... w Nowym Porcie
Autor Wiadomość
Hagedorn 
Westpreussen

Wysłany: Pon Lis 16, 2009 8:26 am   

groszek napisał/a:
Sprawa się wyjaśniła. A wiec było tak:Mały kapral popijając Napoleona zajadał napoleonki, ktore nabył za "francuskiego buziaka"od swojego'skoku w bok"a wszystko się to odbywało w browarze gdzie jego żołnierze nawarzyli piwa dla gdańszczan z miłością w tle, rzecz jasna :hmm: chyba francuską :wink: :mrgreen:

zapomniałaś jeszcze dodać, że skok w bok zakończył się chorobą.
także francuską rzecz jasna! :hihi:

groszek 

Wysłany: Pon Lis 16, 2009 5:52 pm   

Hagedorn napisał/a:
zapomniałaś jeszcze dodać, że skok w bok zakończył się chorobą.
także francuską rzecz jasna!
Fakt, masz racje zapomniałam :wink: dodam że to była zemsta Miasta na agresorze bowiem" skok w bok" był podstawiony tzn dywersja :hihi: .

Anker 

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 3:33 pm   

Hagedorn napisał/a:
zakończył się chorobą

Skąd te rewelacje?
Cesarz Napoleon syfilitykiem?
Wobec tego jak to się stało że niedługo po tym jak /rzekomo/ zaraził się tą wstydliwą chorobą został ojcem dwóch w pełni zdrowych i normalnych chłopców.
Jednego syna miał z Hrabiną Walewską, był nim Aleksander Colonna Walewski, a drugiego ze swoją żoną i był nim Napoleon II Orlątko.

bijouM 
.

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 5:18 pm   

Anker napisał/a:
Hagedorn napisał/a:
zakończył się chorobą

Skąd te rewelacje?
Cesarz Napoleon syfilitykiem?
Wobec tego jak to się stało że niedługo po tym jak /rzekomo/ zaraził się tą wstydliwą chorobą został ojcem dwóch w pełni zdrowych i normalnych chłopców.
Jednego syna miał z hrabiną Walewską, był nim Aleksander Colonna Walewski, a drugiego ze swoją żoną i był nim Napoleon II Orlątko.

ojciec jest zawsze domniemany.. hyhy :haha:

Anker 

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 6:46 pm   

bijouM napisał/a:
ojciec jest zawsze domniemany.. hyhy

Zgadza się.
Tylko że w obu tych przypadkach podobieństwo do męskiego pierwowzoru jest wręcz uderzające.
Podkreślali to już żyjący w tamtej epoce.
Poza tym w tamtych czasach do leczenia objawów kiły stosowano kurację rtęcią.
Nigdzie nie doczytałem się żeby Napoleon poddawał się kiedykolwiek takiemu leczeniu.
Wobec powyższego całą tą teorię o rzekomej chorobie Cesarza należy uznac jako żałosną potwarz.
Obraża ona pamięc o człowieku który dał Polakom /chociaż na krótko/ niepodległośc/, tworząc zaczątek wolnej Polski, Księstwo Warszawskie.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 7:15 pm   

Nie przesadzajmy z tą niepodległością :wink:

bijouM 
.

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 8:13 pm   

Anker napisał/a:
bijouM napisał/a:
ojciec jest zawsze domniemany.. hyhy

Zgadza się.
Tylko że w obu tych przypadkach podobieństwo do męskiego pierwowzoru jest wręcz uderzające.
Podkreślali to już żyjący w tamtej epoce.
Poza tym w tamtych czasach do leczenia objawów kiły stosowano kurację rtęcią.
Nigdzie nie doczytałem się żeby Napoleon poddawał się kiedykolwiek takiemu leczeniu.
Wobec powyższego całą tą teorię o rzekomej chorobie Cesarza należy uznać jako żałosną potwarz.
Obraża ona pamięć o człowieku który dał Polakom /chociaż na krótko/ niepodległość/, tworząc zaczątek wolnej Polski, Księstwo Warszawskie.

ty tak naprawdę?? lubisz karła.. czy jaja sobie robisz?

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 8:39 pm   

bijouM napisał/a:
lubisz karła..

Człowiek o wzroście ca. 168-170 cm to twoim zdaniem karzeł? 8O

Inga 
Warzywodzianka

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 9:04 pm   

Hm... Nadmieniam, że ja mam 156 cm wzrostu :wink: A co do związków Napoleona z Nowym Portem... Tak przyszłościowo: za 2,5 - 3 lata mam zamiar zamieszkać właśnie w Neufahrwasser, a z racji wzrostu i tego, że niedaleko mojego domu Napoleon swego czasu przejeżdżał :wink: - czasami niektórzy mówią na mnie w żartach "wnuczka Napoleona" :hihi: Więc związek Cesarza z Nowym Portem będzie dość oczywisty :haha: Wiem, głupoty gadam - ale nie mogę się opanować ostatnio :???: :haha:

bijouM 
.

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 9:24 pm   

pumeks napisał/a:
bijouM napisał/a:
lubisz karła..

Człowiek o wzroście ca. 168-170 cm to twoim zdaniem karzeł? 8O

a on tyle miał..?? szok.. oj nie 8)) czytałam gdzieś że około 150 ledwo.. ja mam 168, jak się ładnie wyprostuje :haha: :hihi:

boski był malutki.. taki torebkowy..

no dobra.. boski w porywach miał 157.. proszę nie mylić tu miary angielskiej z francuską.... wedle francuskiej miał 157.. :hihi: taki malutki generał.. a tyle nabroił

groszek 

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 11:54 pm   

Anker co Ty taki poważny? Wyluzuj....:hihi: To przecież ja sobie tak dla"jaj" wysnułam cały ten logiczny wniosek :wink: co i jak się działo i jakoś tak wyszło z ta chorobą no bo francuska pasowało.A do miłości francuskiej co Cesarz miał to nic nie masz :hmm: :mrgreen: .Jeśli chodzi o wzrost to hmm ja mam 155 cm(a może i mniej :hihi: ale co tam małe jest piękne :hihi: )
Anker napisał/a:
Obraża ona pamięc o człowieku który dał Polakom /chociaż na krótko/ niepodległośc/, tworząc zaczątek wolnej Polski, Księstwo Warszawskie.
Mamy kochać Napoleona za Samosierrę np?Takim kosztem stworzył Księstwo Warszawskie...

Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Czw Lis 19, 2009 12:19 am   

Anker napisał/a:
Dobrze gada. :hihi: I kawałek Europy zjednoczył, pod francuskim po prawdzie butem, ale zawsze. :wink: Choroba francuska potomstwa chyba nie wyklucza... :wink:

Anker 

Wysłany: Czw Lis 19, 2009 12:35 am   

bijouM napisał/a:
lubisz karła.

Karla ?
Ja w starym dowodzie osobistym miałem wpisane "wysoki", a mam niecałe 172cm.
Dokładnie to Napoleon miał wzrost 168,5 cm /Łysiak/

Ale do rzeczy.
Napoleon w Gdańsku Pojawił się 01-06-1807r i zamieszkal w domu Corneliusa von Almonde przy Długim Targu.
Jest raczej wątpliwe żeby odwiedził Nowy Port bowiem wyjechał z Gdańska już następnego dnia wieczorem.

Anker 

Wysłany: Czw Lis 19, 2009 12:48 am   

groszek napisał/a:
Mamy kochać Napoleona za Samosierrę

A czemu nie?
Szarża Polaków pod Samosierrą jest uważana za jedno z najwiekszych zwyciestw oręża polskiego w tamtych czasach.
Przy niewielkich stratach /w skali armii napoleońskiej/ osiągnięto zamierzony efekt.
A że Napoleon użył do tego Polaków?
W tamtej chwili szwoleżerowie byli to jedynym zdolnym do natychmiastowego działania konnym odziałem w okolicy.

bijouM 
.

Wysłany: Czw Lis 19, 2009 1:20 am   

Anker napisał/a:
bijouM napisał/a:
lubisz karła.

Karla ?
Ja w starym dowodzie osobistym miałem wpisane "wysoki", a mam niecałe 172cm.
Dokładnie to Napoleon miał wzrost 168,5 cm /Łysiak/

Ale do rzeczy.
Napoleon w Gdańsku Pojawił się 01-06-1807r i zamieszkał :skolowany: w domu Corneliusa von Almonde przy Długim Targu.
Jest raczej wątpliwe żeby odwiedził Nowy Port bowiem wyjechał z Gdańska już następnego dnia wieczorem.

boski generał miał około 157.. nie kłóć się ze mną.. ja mam trochę korsykańskiej krwi.. wiec wiem o czym mowie.. hyhy

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/1zf0niHlEXs&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/1zf0niHlEXs&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Odpowiedz do tematu