Rzeczywiście cenny nabytek - siedziba gdańskiej loży masońskiej "Zur Einigkeit" przy ul. Aksamitnej 6/7 (Samtgasse), w której gościł w 1792 roku podpułkownik Stanisław Fiszer z otoczenia Tadeusza Kościuszki. Wdzięczny temat licznych wspomnień i wzmianek w dziennikach z podróży do Gdańska.
Ale ten budynek to stał raczej przy Neugarten 8 bo z Samtgasse loża wyprowadziła się na początku XIX w. po kampaniach napoleońskich. Jej poprzednia siedziba została zamieniona na koszary.
Ale mnie nie chodzi o to, że budynek przedstawiony na pocztówce to akurat Samtgasse, tylko opisuję ogólnie lożę. Na Neugarten to chyba mieściła się ona w miejscu, gdzie od czasów powojennych przez długie lata stał czołg.
W miejscu gdzie przez długie lata stał czołg, a właściwie vis a vis tego czołgu była loża Eugenia, Einigkeit była dalej mniej więcej w miejscu dzisiejszego Urzędu Miejskiego. Zajrzyj na moją stronę, dodałem ostatnio informacje o lożach.
A ja sobie dzisiaj kupiłam takie cosik... Tak banalna że aż przez to słodka I jeszcze wniosek po dzisiejszych zakupach: ceny gdańskich pocztówek mordują
Na Allegro pojawiły się ciekawe eksponaty (chyba nie było?) - projekt cegiełka budowy Bazyliki Morskiej w Gdyni i widok Wielkiego Młyna z 1903 roku. Nigdy bym nie przypuszczał, że po lewej stronie naprzeciw Ratusza Staromiejskiego stały domy. Tu chyba w pobliżu była ul. Wapienna.
widok Wielkiego Młyna z 1903 roku. Nigdy bym nie przypuszczał, że po lewej stronie naprzeciw Ratusza Staromiejskiego stały domy. Tu chyba w pobliżu była ul. Wapienna.
Oj nie, te domy po lewej stronie zdjęcia miały adres An der Grossen Mühle. Tam widać m. in. budynek Szkoły Dokształcającej (Fortbildungsschule), An der Grossen Mühle 11/12 (z wieżyczkami). Wcześniej w tym miejscu stał stary domek, w którym w pewnym momencie była loża masońska "Zum rothen Kreuz", zanim przeniosła się do Wrzeszcza i zmieniła nazwę na "Zum siegenden Licht"
Na Allegro pojawiły się ciekawe eksponaty (chyba nie było?) - projekt cegiełka budowy Bazyliki Morskiej w Gdyni i widok Wielkiego Młyna z 1903 roku. Nigdy bym nie przypuszczał, że po lewej stronie naprzeciw Ratusza Staromiejskiego stały domy. Tu chyba w pobliżu była ul. Wapienna.
Proszę Cię, zanim wrzucisz kolejną pocztówkę (których setki icodziennie pojawiają się na Allegro, ebayu i innych stronach aukcyjnych) sprawdź czy warto. Jeśli nie jest to jakiś biały kruk to wstrzymaj się i sprawdź dokładnie forum. Co do Gdyni nie jestem pewien (bo mnie za bardzo nie interesuje) ale takie ujęcie Wilekiego Młyna już było w Zagadkach Sabaotha
Tak więc, zamiast wrzucać popularne pocztówki z innych stron i cytować Wikipedię zacznij pisać coś interesującego.
projekt cegiełka budowy Bazyliki Morskiej w Gdyni i widok Wielkiego Młyna z 1903 roku. Nigdy bym nie przypuszczał, że po lewej stronie naprzeciw Ratusza Staromiejskiego stały domy
cegiełka w sumie nie opuszcza allegro, a widok okolic Wielkiego Młyna i Ratusza obejrzyj sobie choćby na kilku zdjęciach w I tomie BSG (s. 180-181), m.in znane zdjęcie z destylarnią Stremlow
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum