Swoje wystąpienie na forum zacznę od pytania
Otóż wiem, ze na Żuławach zachowało się kilka gospodarstw mennonickich. Były to specyficznie budowane gospodarstwa - budynki były połączone ze sobą w linii prostej (nie jak zazwyczaj, na planie kwadratu). Interesuje mnie, gdzie mogłabym je znalezc. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Szczytem szczęscia byłyby zdjęcia...
Ostatnio zmieniony przez Mikołaj Nie Lis 01, 2009 7:42 pm, w całości zmieniany 1 raz
Popatrz na inne wątki w tym dziale, są tam zdjecia, ale przede wszystkim zajrzyj na stronę Marka Opitza www.opitz.pl i na podane tam linki
Co masz na myśli pisząc gdzie je można znaleźć? Gdzie na Żuławach, czy gdzie w internecie?
Znajdziesz je jadąc na przykład od strony Nowego Dworu Gdańskiego do Malborka, poza tym, za Starym Polem - po drugiej stronie torów - Szaliniec (czy jak inaczej go zwą - Szaleniec).
I nie tylko zagrody budowane na tzw. "Olędra" jak pisałas - w jednym ciągu, ale także owe budowane "na sąsiada" w literę L, lub w czworokąt. Mało jest gospodarstw czytso pomennonickich, zwazywszy że zwyciąska wiadoma armia zapamiętale niszczyła co się dało w 1945 roku - terpy biorąc za usypiska skarbów.
Ale, najbliższe i najbardziej znane są zabudowania w Orłowie - na trasie do Malborka, przed Nowym Dworem Gdańskim na światłąch w prawo. Pisze o tym, bowiem tam właśnie każą się zawozić ludzie pochodzący z rodzin z mennonickimi korzeniami.
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
Aaaaa !Dogłębne dzieki za link do Wydawnictwa Marka Opitza,strzał w dziesiątke Mikołaju ! Szukałam tego w ubiegłym roku- i legend żuławskich, maila jakiegoś, kontaktu...A tu proszę- cała piękna stronka jest !
Temat dość stary ale czemu nie podesłać dowodu istnienia jednego z niewielu tak starych zagród? Jeśli nie znajdzie się ktoś odważny i z pieniędzmi - niestety stracimy i to.
To chyba Stawiec koło Lubieszewa, do Lisewa to trochę stamtąd daleko
_________________ "Być może, być może, że wszystko gdzieś lepsze i ptaki, i gwiazdy, i śpiew, i powietrze, że były gdzieś nawet szczęśliwsze narody i drzewa wdzięczniejsze od wierzby u wody. Lecz sercu jest droższa piosenka nad Wisłą.."
Zwracam uwagę na błąd w zapisie nazwy tematu - winno być "Mennonici". I przy okazji na WFG dałem adresy (jeszcze nie skończyłem) z księgi adresowej z 1936 roku mennonitów zamieszkałych na Żuławach, w Gdańsku i jego okolicach. Ponadto proponuję wycieczkę w okolice Pruszcza, w którego okolicach są wsie z zachowanymi dawnymi podcieniowymi mennonitów domami.
Zaś co do terminologii, to uściśliłam - bo całkiem powszechne jest mniemanie, że te Żuławy to tylko Mennonici... I potem wszystko wrzuca się do jednego wora
pozdrawiam Cię serdecznie
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum