Wysłany: Wto Paź 13, 2009 12:00 am Cmentarz żołnierzy niemieckich
Dobry wieczór,
ponieważ wraz z kilkoma kolegami z Forum DWS [ http://www.dws.org.pl/ ] rozpoczęliśmy projekt mający na celu stworzenie imiennej listy żołnierzy niemieckich zabitych podczas agresji na Polskę chciałbym się zapytać czy w Gdańsku i okolicach przetrwały jakieś cmentarze wojskowe na których są groby niemieckich żołnierzy?! W szczególności jesteśmy zainteresowani żołnierzami poległymi 1 IX 1939 podczas ataków na Westerplatte, Pocztę Polską w Gdańsku oraz na most w Tczewie.
Z góry wielkie dzięki za ewentualną pomoc!
na cmentarzu w Gdańsku-Srebrzysku powinny być jeszcze groby
W mglistych wspomnieniach z dzieciństwa jest obraz trzech rzędów brzozowych krzyży, i wspomnienie słów Ojca, że to groby poległych niemieckich żołnierzy, z doborowej kompanii, atakującej Westerplatte. Cała kompania pochowana - tak jak stali na zbiórkach. Szacuję, że mógł to być rok 50-ty.
Wtedy ostatni raz je widziałem.
Cmentarz w tamtych latach wyglądał zupełnie inaczej, tak, że trudno mi dopasować tamto zapamiętane miejsce do tego, co jest teraz. Groby były tylko w dolnej części cmentarza, a wyżej były tylko wykonane tarasy. Mam wrażenie, że mogło to być blisko głównej alei, po prawej stronie, 50 - 100 m za zakrętem (krzyżem).
Dziękuję Krzysztofie za cenne informacje. Żołnierze Kompanii Szturmowej polegli podczas ataku na Westerplatte zostali pochowani na Srebrzysku. Czy wiadomo co stało się z grobami?! Tzn zostały gdzieś przeniesione, czy po prostu zlikwidowane?
Czy w Oliwie również znajdują się jakieś niemieckie groby z 1939 roku?!
Czy w Oliwie również znajdują się jakieś niemieckie groby z 1939 roku?!
O ile pamiętam to nie, acz mogę się mylić - nie sprawdzałem grób po grobie.
Ale szybciej chyba znalazłoby się coś na cmentarzu przy Bramie Oliwskiej (tzw. "garnizonowym").
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum