Pojawiła się na ebayu interesująca pocztówka: Danzig - Petrischule. I tu mam pewien problem, bo Petrischule to ja kojarzę z rogu Hansaplatz i Jakobswall ale to nie jest ta Petrischule! Co prawda szkoła ta nosiła oficjalnie nazwę Oberrealschule zu St. Petri ale powszechnie była znana jako Petrischule. Może ktoś potrafi umiejscowić szkołę z pocztówki?
A nie jest to w rejonie Petrikirche? Na tyłach kościoła była jakaś szkoła na rogu Pumpengasse/Lastadie/Petrikirchhof. Nieco dalej była jeszcze jedna szkoła na Poggenpfuhl i biorąc pod uwagę układ ulic to może być to miejsce: fotograf stał u wylotu ulicy Toruńskiej a sama szkoła stoi na Żabim Kruku tam gdzie dzisiaj Toruńska idzie dalej w stronę Rzeźnickiej.
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Możliwe, pocztówka wygląda na dosyć starą. Może szkoła na Hansaplatz jeszcze wtedy nie istniała albo nazywała się po prostu Oberrealschule, a dopiero po zamknięciu tej z pocztówki nadano jej nazwę St. Petri. Chociaż równie prawdopodobne jest, że obok Oberrealschule zu St. Petri zwanej też Petrischule istniała inna o tej samej nazwie.
Danzig - Petrischule 4.jpg Petrischule z Hansaplatz
Szkoła z pierwszej pocztówki była na Żabim Kruku (Poggenpfuhl 49) w miejscu, gdzie dochodziła do niego ulica Toruńska (fotograf stał właśnie na Toruńskiej).
(dopiero po 1945 r. powstało przedłużenie Toruńskiej do Rzeźnickiej i Okopowej).
Po wybudowaniu nowego gmachu przy Hansaplatz, przeniesiono do niego Gimnazjum św. Piotra (i Pawła), a stary budynek przy Poggenpfuhl mieścił od tego czasu "Rechtstädtische Mittelschule".
Szkoła z pierwszej pocztówki była na Żabim Kruku (Poggenpfuhl 49) w miejscu, gdzie dochodziła do niego ulica Toruńska (fotograf stał właśnie na Toruńskiej).
(dopiero po 1945 r. powstało przedłużenie Toruńskiej do Rzeźnickiej i Okopowej).
Czyli, że dobrze wykoncypowałem!
Zauważyłem jeszcze, że na widokówce widać przecież tory tramwajowe i linię wysokiego napięcia dla tramwaju. W tym właśnie miejscu zakręcały tramwaje jadące od Hundesgasse do zajezdni na Łąkowej.
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
A tu zdjęcie Żabiego Kruka po wojnie (w większym rozmiarze było całkiem niedawno w "30 dniach"), od narożnika Gertrudengasse (widać fragment koszar). W miejscu po byłej Petrischule jest już dziura, ale fasady sąsiadujących kamieniczek (dwie z nich widać na pocztówce w pierwszym poście) były jeszcze całkiem, całkiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum