Ja nadal podtrzymuje moje wcześniejsze twierdzenie ze projektant tych nagrobków po prostu kierował sie estetyką (są rzeczywiście ładne)i nie "zajarzył" że na grobach polskich patriotów umieścił symbole Zakonu który nieszczególnie większości polaków sie kojarzy .(Chyba że miał jakis ukryty cel ale to juz"spiskowa teoria dziejów" ).
Nie chce jątrzyć,w temacie... Pokazałam te nagrobki, rodzinie. Mąż i synowie.. symbol krzyżacki.. córka na wszelki wypadek, wstrzymała się od głosu..
Może inaczej postrzegam świat.
Proszę zwrócić na jeden element uwagę-krzyże są w takim samym kolorze jak pomniki. Artysta kierował się głównie kolorystyką i symbolami. W symbolice tarcza to wiara (a więc
broń i ochrona), krzyż to miłość, cierpienie zwycięstwo. Przytoczę tu przykład znanego artysty Marka Radke, który w swojej twórczościpodjął
m.in. temat sztandarów pod którymi występowały zakony rycerskie w bitwie pod Grunwaldem. Czarny krzyż np. na białym tle to trawersacja, która więcej ma z indywidualności artysty niż ze swych pierwowzorów.
Dlatego nie dyskutowaliśmy o krzyżach pokazanych teraz przez Ciebie, a o widocznych na poprzednich zdjęciach.
Z krzyży przedstawionych przez Ciebie tylko pierwszy nie ma nic wspólnego z tamtymi. Drugiego najwyraźniej ktoś próbował"odkrzyżaczyć" przez dodanie motywów roślinnych, a trzeci to "negatyw" krzyżackiego (bo kolor nagrobka jest jasny) - pośrednio świadczący o tym, że to po prostu wzór spod sztancy i że te "krzyżackie" też były robione bezmyślnie.
A może jednak wnosi Przeczytałeś pierwsze zdanie Mikołaju Może być trawestacja i znam to pojęcie. Specjalnie użyłam słowa trawersacja (i znam też to pojęcie) jako przenośni, ponieważ ten artysta idzie swoją drogą a inne kierunki mija bokiem, porusza się po prostu kursem bocznym
Myślę Danziger że deczko przeginasz...wszędzie i wszystko musi być poparte bardzo dogłębną analizą tego czy owego znaku/symbolu/czegoś tam?
Co miałby w zamyśle projektant/wykonawca umieszczając symbole krzyżackie?
I nadal myślę że lubimy się(jako narodowość) czepiać wszystkiego.
Od kolejek typu H0 po motocykle i samoloty
To tak dla rozluźnienia
ps.a może to tajne symbole Templariuszy?
Pozdrawiam!
Myślę Danziger że deczko przeginasz...wszędzie i wszystko musi być poparte bardzo dogłębną analizą tego czy owego znaku/symbolu/czegoś tam?
Co miałby w zamyśle projektant/wykonawca umieszczając symbole krzyżackie?
Przeczytaj jeszcze raz to co ja napisałem, ok?
Kilkukrotnie pisałem, iż jestem przeświadczony o bezmyślności autora tych krzyży. Ale to, że on to zrobił "niechcący", nie zmienia faktu, że krzyże te wyglądają jak krzyżackie - i tyle.
Bo to symbol.. krzyż na tarczy. każdy widzi, to co chce widzieć. Takie prawo natury. Podobnie ze swatką, ja mówię, swarzyca, i kojarzy się mnie ze Swarogiem, słońcem, amuletem przynoszącym szczęście i wyganiającym zło z naszego życia.
Ja widzę, oznakę niepodległości, honoru.... ktoś inny znak krzyżaków... i wszyscy mamy do tego prawo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum