To poproś Go może o przypomneinie sobie kwartału wokół Bazyliki - a raczej pod...
Kiedyś, kiedy nie chciałam słuchać, opowiadano mi, jak to w parę lat po wszystkim wyciągnięto 3 żołnierzy niemieckich z podziemi. Żyli i nie zdawali sobie sprawy z tego w jakich realiach się znaleźli. Niestety człowke, który to opowiadal, nie żyje.
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
Kiedyś, kiedy nie chciałam słuchać, opowiadano mi, jak to w parę lat po wszystkim wyciągnięto 3 żołnierzy niemieckich z podziemi. Żyli i nie zdawali sobie sprawy z tego w jakich realiach się znaleźli. Niestety człowke, który to opowiadal, nie żyje.
Tych trzech żołnierzy niemieckich wyciągnięto w Gdyni z zasypanych bunkrów, jest to nawet udokumentowane w wojskowych archiwach.
Jeżeli chodzi o podziemne kompleksy to koło Gdyni, dokładniej koło Bieszkowic znajduje, się byłe tajne centrum dowodzenia, zbudowane i wyposażone w okresie "zimnej wojny" przez Rosjan. Do dnia dzisiejszego znajduje się tam stary rosyjski system łączności, teren jest ogrodzony i pilnowany przez wojsko.
Skąd to wiem...? - Mam znajomego, który od wielu lat pracuje w wojsku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum