Wysłany: Sro Maj 20, 2009 11:06 pm Dawne stacje benzynowe
Wahałem się w jakim dziale umieścić ten temat, pojawiają się pojedyncze wątki w Nie-dawny Gdańsk np tu: http://www.forum.dawnygda...ic.php?p=106461 . Niemniej warto przypomnieć sobie historię nieistniejących stacji benzynowych w Trójmieście, nie tylko zlikwidowanych niedawno, ale też wcześniej, także tych których los przypieczętował rok 1945. Na początek fotka z 25.12.2007 zamkniętej stacji Orlenu w Sopocie obok Grand Hotelu. Strasznie boleję, ale gdzieś posiałem zdjęcie stacji róg Pomorskiej i Grunwaldzkiej, stacja juz rozebrana. Nie ma śladu po stacji przy Piłsudskiego w Gdyni, wkrótce czeka taki sam los dawne stacje Orlenu przy Al. Zwycięstwa. I na koniec zagadka: co to za żółte ustrojstwo wiszące obok wejścia na prawo od żółtej tabliczki?
Czy taka się nadaje? Niestety nie wiem, do kiedy funkcjonowała jako stacja :( Jest jeszcze druga zlikwidowana stacja we Wrzeszczu, na przeciwko Wysepki, mieści się tam jakiś warsztat samochodowy.
Jeszcze dwie fotki stacji benzynowej w Sopocie przy ul. Powstańców Warszawy 8, źródło: http://lestat.salon24.pl/...r-12-rozwiazana
Stacja (CPN, potem Orlen) funkcjonowała do 2007 roku oznaczona numerem 286. Ponieważ nikt nie odgadł co za żółty przedmiot wisi na ścianie, wyjaśniam: Jest to osołapka. W 2004 roku Orlen zlecił jednej z sopockich firm instalację ochrony przed szkodnikami na ponad 100 stacjach na terenie Pomorza i północnej Wielkopolski , w każdej stacji zamontowano karmniki deratyzacyjne, osołapki i lampy owadobójcze. Podobna osołapka wisiała też długo po zamknięciu na ścianie stacji nr 361 - róg Pomorskiej i Grunwaldzkiej.
A stacja na rogu Pomorskiej i Grunwaldzkiej zniknęła.
Choć nie była taka stara to był to ważny element krajobrazu Oliwy przez wiele lat. Ostatnio tamtędy przejeżdżałem i zauważyłem,że teren po stacji jest "zaorany".
Cześć jej pamięci!
Super zdjęcie Orka, pamiętam jeszcze przez mgłę , kiedy stacja ta była czynna. W ostatnim czasie jej funkcjonowania wjazd od strony al. Grunwaldzkiej był niemożliwy, należało objechać Słowackiego, a potem Dekerta. Na Grunwaldzką był jedynie wyjazd.
Mikołaj napisał/a:
Cytat:
Jeszcze dwie fotki stacji benzynowej w Sopocie
Racja Mikołaj, powinienem się spodziewać takiego obrotu sprawy, i ja nie lubię powtarzania zdjęć w różnych miejscach FDG, ale nasze szacowne forum jest obszerne niezwykle, nie zawsze jest szansa dotrzeć wszędzie. Szkoda,że nie zapodałeś tego linku po moim pierwszym poście.
Gwoli rehabilitacji tym razem zdjęcia moje i nigdzie dotąd nie publikowane.
DSC09103a.jpg Inne ujęcie stacji nr 1193
Plik ściągnięto 37033 raz(y) 54,08 KB
DSC09104a.jpg nieczynna stacja Orlenu nr 1193 , al. Zwycięstwa 179.
Plik ściągnięto 37033 raz(y) 62,55 KB
DSC09102a.jpg zamknięta stacja Orlenu nr 585 w Gdyni, al Zwycięstwa 295.
Plik ściągnięto 37033 raz(y) 54,28 KB
DSC09101a.jpg Pułapka na osy dawna stacja ORLEN nr 361
Czy taka się nadaje? Niestety nie wiem, do kiedy funkcjonowała jako stacja :( Jest jeszcze druga zlikwidowana stacja we Wrzeszczu, na przeciwko Wysepki, mieści się tam jakiś warsztat samochodowy.
Obie stacje zostały zlikwidowane tuż po wprowadzeniu stanu wojennego. "Władza" doszła do wniosku, że sa one umieszczone w takich miejscach, że gdyby nie daj Boże wleciała tam jakaś petarda czy inne paskudztwo wystrzelone przez ZOMO, to ...... BUMMM i połowa dzielnicy wyleci w powietrze....
Cieszę się ze w tej przy Boh. Getta powstala fajna knajpka czyli Kawiarnia De Lux....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum