Słuchajcie! Szperając w zakamarkach mojego dziadka natknąłem się na kilka map Gdańska w języku niemieckim z różnych okresów jednak zbliżonych do siebie latami i co ciekawe, znalazłem kilka ulic których nigdzie w necie nie mogłem znaleźć w jakimkolwiek ich ogólnym spisie. I tak np: ulica Góralska wg jednej z map nazywała się Leipziger Weg. Co prawda była ona naniesiona na mapę ciut inaczej niż obecna Góralska ale naprawdę w niewielkim stopniu obie wersje różniły się od siebie, ulica Matemblewska jak sie okazuje miała dwie nazwy: od ulicy Słowackiego (która w tym już miejscu została nazwana Brentauer Weg) - Mattemblewoer Weg a od strony ulicy Potokowej - Nawitzweg, ulica Ogrodowa we Wrzeszczu biegnąca do Okazu przy pętli tramwajowej na Abrahama nazywała sie kiedyś Alfredstraße a ulica Ogrodowa w Brętowie - Silberhammer Weg, ulica Potokowa miała też dwie nazwy: od ulicy Słowackiego do dzisiejszej posesji przy ulicy Potokowej 12 - Lobeckshöfer Weg a od owej posesji dalej w kierunku do Kiełpinka - Kelpiner Weg oraz ostatnia ulica Rakoczego, od wspomnianej wcześniej posesji przy ulicy Potokowej 12 w kierunku dzisiejszej Moreny nazywała się Pietzkendorfer Weg.
To tyle co narazie udało mi sie znaleźć, zauważyć i się z Wami podzielić. Gdy znajdę coś jeszcze to nie zapomnę tutaj dodac :-)
A nie masz mapy z ok. 1942 r. gdzie byłoby widać nazwy ulic na Starym Chełmie?
Niestety nie mam. Ostatnią mapę Gdańska którą mam w swoim archiwum jest własnie z 1940 roku. Hmm a powiedz mi o jakie ulice na Starym Chełmie Ciebie interesują? Może będę mógł Ci jakoś pomóc.
Według moich informacji, były tam dwie starsze ulice:
* Stolzenberger Langgasse - Lubuska
* Am Stolzenberger Klostergarten - Reformacka
i ulice powstałe w czasie wojny, o nazwach nawiązujących do postaci z historii niemieckiej marynarki wojennej, które częściowo jestem w stanie zidentyfikować z obecnymi:
*Graf-Spee-Straße - Łużycka
*Weddigenstraße - Lotników Polskich
*Brommystraße - M. Buczka
*Tirpitzstraße - Odrzańska
*Scheerstraße - St. Worcella
Plan byłby potrzebny, żeby zidentyfikować ulice
*Hipperstraße
*Prinz-Adalbert-Straße
Jedna z nich to prawdopodobnie obecna Bitwy Pod Lenino, druga być może Bpa. Wronki, (dawniej P. Findera)
Brakuje jeszcze nazwy obecnej ul. Hirschfelda (chociaż to, ewentualnie, mogła być część Am Stolzenberger Klostergarten)
Wysłany: Sro Sty 28, 2009 8:18 am M.Buczka = Monte Cassino
Mieszkałem ponad 20 lat przy ulicy Mariana Buczka na Starym Chełmie i widziałem na starych powojennych listach babci, że ulica ta nazywała się wczesniej Monte Cassino. Powterdziło mi to także kilka starszych osób.
Pozdrawiam
wg moich materiałów takie były nazwy chełmskich ulic, z Kroniki Gdańska 997-1997, pod red. M. Glińskiego, M. Kuklińskiego, t. 2: 1945-2000 oraz Granke M., Kuźniak M., Informator miasta Gdańska z planami poszczególnych dzielnic, Gdynia 1946.
Kod:
1772-1814 1944 1946 obecnie
Langgasse Stolzenberg / Pohulanka Lubuska
Stiftswinkel
Hintergasse - - nie istnieje
Johannisgasse - - nie istnieje
Grosse Totengasse - - Zielonogórska
Kleine Totengasse - - Dokerów
Klostergasse - - Hirszfelda
Töpfergasse - - Buczka
Grundgasse - - Stoczniowców
Stolzenberger - - Cienista
Weinbergerstrasse
Strohgasse Am Stolzenberger - Reformacka
Klostergarten
Kehrwiedergasse - - Cmentarna
Kleine Mühlengasse Braunnystrasse Bitwy p.Monte Cas. Findera / Bp. Wronki
Grosse Mühlengasse Tirpitzstrasse - Odrzańska
Evhengasse - - Stoczniowców
Sparbeckengasse - - nie istnieje
- Hippelstrasse Bitwy pod Lenino Bitwy pod Lenino
- Wedigenstrasse Lotników Polskich Lotników Polskich
- Stolzeneberger Weg - Pohulanka
- Prinz Adalbert Str. Obrońców Londynu Łużycka
- Scherstrasse Tobrucka Worcella
- Leunette Knesebeck Śnieżna -
Bardzo ciekawy spis, ale jednak pozostanę przy swoim. Moi pradziadkowie wraz z dziadkami mieszkali przy aktualnej ulicy Buczka od 1945 roku. Potem rodzice od kołyski i na końcu ja. Dziadkowie z drugiej strony mieszkali od 1946 na ulicy Worcella potem ojciec wraz z rodzeństwem, a na końcu ja się tam przeprowadziłem (właśnie z ulicy Buczka). Widziałem wielokrotnie na różnych kopertach i rodzinnych kartkach na pewno adres Monte Cassino, a nie Bitwy pod Monte Cassino. Także słyszałem wielokrotnie opowieści na ten temat od dziadków, szczególnie aktualny po 1989 roku, jak zaczęły się zmiany ulic np. z Findera na Wronki itd.
Pozdrawiam
wg moich materiałów takie były nazwy chełmskich ulic, z Kroniki Gdańska 997-1997, pod red. M. Glińskiego, M. Kuklińskiego, t. 2: 1945-2000 oraz Granke M., Kuźniak M., Informator miasta Gdańska z planami poszczególnych dzielnic, Gdynia 1946.
Ten spis wszyscy znają, ale na pierwszy rzut oka widać, że pisał go jakiś dyslektyk - praktycznie w każdej nazwie niemieckiej jest jakiś błąd. Nazwy ulic na Chełmie są w księdze adresowej z 1942 r., zależy mi na planie (choćby schematycznym) odpowiadającym danym z tej księgi.
Już tłumaczę: dwa razy pojawia się ulica Stoczniowców bo na planie Wendlanda obecna Stoczniowców to Grundgasse, a Evchengasse (lub Euchengasse) to fragment dzisiejszej Stoczniowców która krzyzuje się z Lubuską i biegnie dalej przez kładkę.
PS.
Błędy znajdują się w takim razie w książkach, bo ja nie mam dyskleksji.
Przepraszam jeśli tak to odebrałeś - nie zarzucam dysleksji tobie, tylko autorom publikacji "Informator miasta Gdańska z planami poszczególnych dzielnic, Gdynia 1946."
Nie wiem czy to kogoś jeszcze interesuje,ale przeglądają dawne nazwy ulic znalazłam błędy
Alte Sorge to obecnie Kłopot a nie Jasna,Neue Sorge to Pobiedzisko a nie Płowce.
Wysłany: Sro Paź 12, 2011 8:06 pm Przedwojenna nazwa ul. Migowskiej
Hey, czy ktoś wie może jak nazywała się przed wojną ul. Migowska? Znalazłem ją na mapie www.gis.gdansk.pl Tam w zakładce wybierając dowolną mapę i po jej otwarciu zmieniając w okienku "wybierz mapę" na plan Gdańska z 1940 r pojawia się niemiecka nazwa ul. Migowskiej ale jest bardzo nieczytelna. Nie mam pewności jak faktycznie brzmiała. Z góry dzięki za pomoc.
Na tym planie jest napisane Müggenwinkeler Weg (ponieważ Müggenwinkel = Migowo, to nazwa ta odpowiada dokładnie dzisiejszej, z tą różnicą, że wtedy było Weg = droga, a teraz jest "ulica")
Cały plan z 1940 r., udostępniony przez naszego Ojca Założyciela, jest zresztą od dawna dostępny w dziale "Download" http://forum.dawnygdansk....tion=file&id=30
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum