Ciekawa inicjatywa, czyżby jacyś obrońcy praw zwierząt
I kolejny pomnik, Kriegssäule postawiony na pozostałościach bastionu Św. Elżbiety. Zastanawia mnie, kiedy go zdemontowano, zaraz po wojnie czy może zastąpiono go dopiero pomnikiem poległych?
I kolejny pomnik, Kriegssäule postawiony na pozostałościach bastionu Św. Elżbiety. Zastanawia mnie, kiedy go zdemontowano, zaraz po wojnie czy może zastąpiono go dopiero pomnikiem poległych?
To ten sam pomnik którego zdjęcia zamieścił kiedyś Pumeks
Sabaoth napisał/a:
Ciekawa pocztówka - Danzig - Langfuhr, Steffensweg Nr. 5, Paulinum (poszła na Delcampe).
Mam związane z nią dwa pytania:
1. Co to było Paulinum?
2. W jakim stanie jest ten bydynek dzisiaj?
Odpowiedź na pierwsze pytanie zapewne kryje się aktach budowlanych:
Cytat:
sygnatura: 10/15/0/2255
tytuł i daty: Steffensweg 5; 1898-1936
hasła indeksu: Akta budowlane; Architektura; Budownictwo; Danzig - Langfuhr; Gdańsk; Gdańsk - Wrzeszcz; Steffensweg; ul. Batorego
opis: dokumentacja aktowa; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; zał. rysunki i plany; ; ; -; -;
Bardzo ciekawa pocztówka, która wzbogaciła dzisiaj moje zbiory. Heubude - Restaurant und Cafe Waldesruh, czy da się dokładnie zlokalizować jej położenie?
Mam! Nie było łatwo, odnalazłem po telefonie. W Adressbuchu z 1942 roku figuruje jako "Heideseeschlosschen" , Am Heidsee, tel. 259 18., właściciel budynku: Walter Dumont. Jednak dokładnego położenia budynku nie znam, brakuje numeracji . Być może jest to jeden z zaznaczonych obok Kurhausu.
Acha , już "jażę" choć przyznam sie że bardzo rzadko te strony Gdańska odwiedzam. .dzięki Saab .Może jakieś współczesne fotki ktoś wrzuci to porównamy.
Co do umiejscowienia w terenie obiektów ze starych widokówek, właśnie udało mi się ustalić lokalizację Hansa Sanatorium, o którym była mowa tu .
To "sanatorium" (de facto: łaźnia miejska o wysokim standardzie) mieściło się przy Hansa Platz 14.
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum