znalazłem zdjecia 1. przedstawia pomnik polskiego celnika zabitego na granicy 28 lub 29 sierpnia39r pomnik umiejscowiony jest na starej granicy polski i WMG w Postołowie,2 zdjęcie słupa "Granicznego- przygranicznego" przy drodze w Trzciance,na zakręcie do Bożego Pola Królewskiego
2. Ja natknąłem się na przejście graniczne i polski budynek straży granicznej W Szumlesiu Królewskim niedaleko Przywidza. Mam nawt zdjęcie tego budynku ale czeka ono w długiej kolejce na dygitalizację. Żadnych śladów zabudowań granicznych po stronie gdańskiej już nie ma. Załączam fragmencik mapy.
oraz kilka słupków
to wszystkie pozostałości po granicy, które znacie? Czy jest coś jeszcze?
Czekamy jeszcze z niecierpliwością na pełne zbiory Bartosza B, które obiecał wkrótce zaprezentować.
I ja już tak zabieram się do napisania czegoś od niedzieli i ciągle mi coś nie wychodziło. :-(
No więc na wspomnianej wyżej mojej stronie dodałem w niedzielę fotki gdańskiego i polskiego budynku celnego w okolicy Pawłowa, Nowego Wiecu i Bożego Pola Królewskiego
(czyli przy lokalnej szosie powiedzmy między Graniczną Wsią a Skarszewami). Jak widać budynek gdański przeszedł remont, także żadnego uroku w nim nie ma. Fajny, typowy jest natomiast ten polski, choć słońce mi już zbyt z boku padało.
Teraz kilka kwestii (od myslników) jakich chciałem napisać:
- książka "Gdańska dziura celna" kosztuje w Ossolineum 19,00 coś tam złoty. We wtorek kupiłem, wieczorem dziś chcę w końcu przejrzeć
- nie wiem czemu pojawiło się stwierdzenie, że w Szumlesiu to polski budynek. Wg mapy on stał po drugiej stronie szosy, przed zakrętem. Są tam do dziś zarośniete fundamenty
- ktokolwiek ma zdjęcia innych budynków granicznych to chętnie umieścił bym te fotki na swojej stronie. Była tutaj mowa o budynku na dziennym przejściu na drodze lokalnej z Postołowa do Trzcianki. Jeśli macie (fotki) i chcielibyście/moglibyście je u mnie umieścić to poproszę.
- w niedzielę wracałem niezaplanowaną trasą przez Łapino. Trochę słabo pamiętałęm gdzie tam szła granica, ale moje podejrzenia później się potwierdziłygdy spojrzałem na mapę. Wydaje mi się, że polski budynek celny stoi po koniec wsi po lweje stronie (jadąc do Gdańska). Później jest kilka nowszych budynków i ostry zakręt gdzie przebiegała granica. Po stronie gdańskiej budynku brak, ale tak też jest i na mapie. Nie wiem co o tym sądzić.
- ciekawe co z budynkami granicznymi na ul. Kartuskiej.Pewien znany gdański mecenas twierdzi, że gdański znajdował się w Karczemkach, tam gdzie dziś jest skręt w lewo(patrząc w stronę Kokoszek) do Kiełpina Górnego.To tak vis a vis tej prostopadłej ulicy. Mówił, że rozebrano go kilkanaście lat temu, czyli nieraz musiałem go widzieć. Dziś są tam tylko ślady, że coś tam było (stawać mi się nie chciało). A co z polskim budynkiem? Chyba był dopiero w Kokoszkach
- o słupkach w Sulminie w innym wątku...
- nie wiem czemu pojawiło się stwierdzenie, że w Szumlesiu to polski budynek. Wg mapy on stał po drugiej stronie szosy, przed zakrętem. Są tam do dziś zarośniete fundamenty
Na mapce okolicy granicy w Szumlesiu, którą załączyłem widoczna jest grupa zabudowań ewidentnie leżaca po stronie gdańskiej (1). Jest to właściwie Małe Trzepowo. "Twój" zollhaus zapewne znajduje się w tej grupie budynków.
Po polskiej stronie znajdują sie dwa budynki. Oznaczony budynek nr 3 nie istnieje a zapewne miał coś z granicą wspólnego.
Budynek nr 2, który ja uważam jako były posterunek graniczny jest tak umiejscowiony, że jako jedyny pasuje do lokalizacji z mapy. Budynek ten jest odpowiednio "stary". Poza tym w okolicy nie ma innych budynków po polskiej stronie. I dlatego mój wybór padł na niego.
Ciekaw jestem Twojej opinii Bartoszu.
Wydaje mi się, że polski budynek celny stoi po koniec wsi po lweje stronie (jadąc do Gdańska). Później jest kilka nowszych budynków i ostry zakręt gdzie
Z Łapinem jest mała zagwozdka. Poznałem ten teren dokładnie bo prawie rok budowałem osiedle w Łapinie na terenie dawnej żwirowni. Zdeptałem teren dosyć dokładnie. Na załączonej mapce okolic Łapina zanaczyłem dwa budynki. Nr 2 to budynek łudząco podobny do tego z Nowego Wieca. Może to jest posterunek graniczny? Z drugiej strony od mieszkańca dawnego Podfidlina dowiedziałem się że służby graniczne miały siedzibę w okolicy oznaczonej jako 1. Tam z kolei znajduje się duży budynek z czerwonej cegły po dawnej szkole. Obydwie wersje są do pewnego stopnia prawdopodobne.
SPRAWA ORGANIZACYJNA
Apeluję aby załączać mapki do fotografii ze swoimi odkryciami! Cześku Złaziłem całą granice od Nowego Wieca aż po okolice Mirowa i nie znalazłem Twoich znalezisk. Wrzuć jakiś szkic gdzie pokażesz lokalizację kamienia i pomnika.
>Na mapce okolicy granicy w Szumlesiu, którą załączyłem widoczna jest grupa >zabudowań ewidentnie leżaca po stronie gdańskiej (1). Jest to właściwie Małe >Trzepowo. "Twój" zollhaus zapewne znajduje się w tej grupie budynków.
No właśnie nie. Stare budynki po lewej stronie w kierunku Gdańska już nieistnieją. Obecnie jest tam jakiś nowy dom i sklep (obok którego znajduje się tablica ku czci zamordowanej celniczki). Gdański zollhaus stoi po PRAWEJ stronie, vis a vis tych budynków z nr 1.
>Po polskiej stronie znajdują sie dwa budynki. Oznaczony budynek nr 3 nie istnieje a >zapewne miał coś z granicą wspólnego.
Pewnie to był budynel celno-graniczny.
>Budynek nr 2, który ja uważam jako były posterunek graniczny jest tak umiejscowiony, >że jako jedyny pasuje do lokalizacji z mapy. Budynek ten jest odpowiednio "stary". Poza >tym w okolicy nie ma innych budynków po polskiej stronie. I dlatego mój wybór padł na >niego.
To pewnie jak nazwa wskazuje był budynek mieszkalny dla celników i pograniczników. Tylko gdzie on niby jest? Jak to możliwe abym go nie zauważył? :-)
Powtarzam, że na zakręcie drogi są fundamenty po jakimś budynku i wg mnie to był ten nr 2, gdyż nr 3 to mógła być tylko drewniana szopa, stojąca bliżej budynku gdańskiego.
[quote="Makabunda"] Nr 2 to budynek łudząco podobny do tego z Nowego Wieca. Może to jest posterunek graniczny?
Wg artykułu w kwartalniku "Był sobie Gdańsk" tam było przejście graniczne. Tylko zaznaczyłeś budynek w środku wsi. Wg mnie był on pierwszy od strony Gdańska. Teraz pomiędzy nim a granicą jest kilka nowych domów. Podobnie jest zresztą w Kolniku.
Co do tej szkoły może była to jakaś placówka dla pograniczników. Coś takiego jak w Borczu (patrzajta mapa WIG "Kartuzy).
to dobra ksiązka ale niechlujnie wydana. Mnóstwo w niej głupich błędów, jak choćby w nazwisku Lesnau'a, jeśli czyta to ktos kto nie zna terenu, to się pogubi. Szkoda, bo publikacja potrzebna.
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
To pewnie jak nazwa wskazuje był budynek mieszkalny dla celników i pograniczników. Tylko gdzie on niby jest? Jak to możliwe abym go nie zauważył? :-)
Bartoszu! Wydaje mi się, że byliśmy chyba w różnych miejscach w tym Szumlesiu. Jedyne sposób wyjaśnienia kto ma rację to konfrontacja na miejscu. Niezbędna wydaje sie wyprawa na granicę. Mozena taką wyprawę uda mi sie wyrwac GPSa. Współrzędne granicy w okolicach Szumlesia i nie tylko już mam opracowane.
Co ty na to? Wlistopadzie przyjężdżam na urlop do Gdańska.
Mam parę innych ciekawostek do przedyskutowania.
Kiedy sobie maszerowałem ze zniczami na cmentarz w Kolibkach (wbrew pozorom, czasem chodze na własnych nogach) przekroczyłem granicę gdańsko-polską w okolicach Sweliny. Po stronie gdańskiej znany wszystkim sześcian betonowy z wtopionymi kawałkami szyn (kolei wąskotorowej, wyjęte z miejsca, gdzie tor był wbudowany w jezdnię samochodową) nie wymaga opisu.
Natomiast po polskiej stronie w miejscu gdzie według starych zdjęć powinna stać drewniana buda polskich pograniczników (między Sweliną a starym wiaduktem kolei nad drogą prowadzącą do Bernadowa i miedzy starą szosą i nasypem kolejowym) znalazłem kanał . Taki do naprawiania samochodów, ze schodkami z jednej strony. Sądząc po roslinności wokół na tym kanale nie naprawiano żadnego samochodu od jakichś 40 -50 lat. Nie wiem dlaczego on tam jest. Pogranicznikom raczej niepotrzebny, zresztą na zdjęciach nie widać garażu na tyłach drewnianej budy. Ktoś sobie urządził tam warsztat po wojnie? A może to jeszcze z czasów niemieckich, to znaczy wojennych?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum