Zdjęcia naprawdę fajne na pierwszym zdjęciu jak i na drugim
widać baraki pracowników budowlanych w miejscu dzisiejszego samu
wtedy chodziło się na zakupy do,,okrąglaka''
To i moza ja cos tu wstawie. Zdjecie zrobione z góry Reymonta w strone Slowackiego. Pochodzi najprawdopodobniej z lat 50. W miejscu szklarni mojego dziadka stoja teraz wieżowce przy Słowackiego 25-29 i 45
I jeszcze dodam foto od simon40,
bo pasuje do tematu - jeden domek jest dziś przebudowany
[portal coś słabo odwiedzany to foto może zniknąć, a by było szkoda]
http://www.wrzeszcz.gda.p....php?pic_id=261
Niestety z tego miejsca zostało tylko to jedyne zdjecie i wpis w ksiedze teleadresowej z 1946 roku.Mało kto pamięta, ze w tym miejscu było ogrodnictwo.
mało kto pamięta, no ale na mapach "ogrodnictwo" się pojawia
na przykład tu z około 1960 roku
(a staw był tam gdzie odgałęzienie Strzyży prowadzi)
[mapy.eksploracja.pl]
Może nie jak w tytule ,ale bliska okolica "zamknięta" ulicą Partyzantów , zdjęcie ze strony gdansk-strzyza.mojeosiedle . Ulica Partyzantów , Podleśna , Obywatelska ...
witam-zapraszam wszystkich , ktorym bliska jest Slowackiego i okolice na spotkanie :
Szlakiem Nowej Słowackiego
25 kwietnia 2009 (sobota) o godz. 11.00
Klub GAWRA przy ul. Trawki 7
Spacer szlakiem wspomnień, dawnych dworów, oficyn, Strzyży, ogrodów i przedogródków
Wędrówkę prowadzą: dr inż.arch. Katarzyna Rozmarynowska, Katarzyna Szczepańska,
Lidia Makowska, dr inż.arch. Jakub Szczepański
dodatkowo tym , ktorzy lubia dokumentowac historie naszych okolic na zdjeciach chcialbym powiedziec , ze jeszcze w tym roku ( w okolicach lipca - wrzesnia ) szpital srebrzysko nieco sie skorczy , 7 budynkow z tzw. dolnego tarasu zostanie przekazanych miastu , w zwiazku z tym czesc zostanie wyburzona . Ktore to budynki ? Jesli staniecie przed brama szpitala to przed soba zobaczycie te 7 budynkow ( w czesci juz w czasie I W.S. byl szpital prowadzony przez zakonnice ) , te na wprost i po prawej pojda ,, pod noz " , zapewne procz dworku .
niesamowite zdjęcia
moja dzielnica, tam się wychowałem
uprzejmie proszę o więcej
Co do stawku na ul. Chrzanowskiego, pełnił on rolę zbiornika retencyjnego (naturlanego?) dla Strzyży. Miej więcej za Kirkorem (patrząc w str. Grunwaldzkiej) pod ulicą był przepływ regulowany zaporą na rzece. Pamiętam ją dobrze, jako dzieci kiedyś ją uruchomiliśmy i Strzyża zrobiła się "po szyję", niekórzy sobie popływali
niesamowite zdjęcia
moja dzielnica, tam się wychowałem
uprzejmie proszę o więcej
Co do stawku na ul. Chrzanowskiego, pełnił on rolę zbiornika retencyjnego (naturlanego?) dla Strzyży. Miej więcej za Kirkorem (patrząc w str. Grunwaldzkiej) pod ulicą był przepływ regulowany zaporą na rzece. Pamiętam ją dobrze, jako dzieci kiedyś ją uruchomiliśmy i Strzyża zrobiła się "po szyję", niekórzy sobie popływali
Zbiornik retencyjny byl zrobiony celowo.
Wlasnie dzieki jego likwidacji mielismy okazje sobie poplywac po pas na skrzyzowaniu Slowackiego z Grunwaldzka w ostatnich latach.
Nie wiem, dlaczego zbiornik zostal zlikwidowany, bo kiedy nie musial zatrzymywac nadmiaru splywajacej wody - byl swietnym terenem do zabaw, do gry w pilke, do roznych zgromadzen, puszczan latawcow. itd.
Widocznie ktos doszedl do wniosku, ze w przyszlosci juz nigdy nie bedzie padal duzy deszcz!...He he he...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum