Wysłany: Sob Mar 21, 2009 8:36 pm Danzig - Reserve-Lazarett IV
Mam problem z lokalizacją budynku przedstawionego na pocztówce. Jest to Reserve-Lazarett IV (Klilnik Winne, Danzig). Czy to nie jest przypadkiem jeden z budynków szpitala akademickiego?
Chodzi Ci o AMG przy ul. Dębinki 7 ? Raczej nie sądzę żeby ten budynek należal do kompleksu ACK (bylam i jestem tam częstym gościem i nie zauważyłam tam budynku ze spadzistym dachem).
Wiesz, groszku, od tego czasu, kiedy ktoś-tam kreślił piórem na pocztówce Sabaotha "...hier sind meine Fenstern", minęło trochę czasu i zarówno kształt dachu, jak i liczba pięter tego budynku, mogły się zmienić
Nie wiem, czy to komuś w czymś pomoże, ale z googli wychodzi mi, że to był jakiś "oczny" lazaret:
http://www.lexikon-der-we...liederung-R.htm
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin (II)
============================
Z dwóch kaczorów wybieram Donalda
W Danziger Einwohnerbuch znaleźć można Dr med. Fritza Winne. Pod koniec lat 30-tych miał praktykę na Sandgrube, w latach 40-tych przeniósł się na Karthäuser Str. pod nr 2/4. Czy pod tym numerem nie mieścił się przypadkiem szpital MSW, a dzisiaj jakieś prywatne gabinety lekarskie? Budynek ma w dalszym ciągu adres Kartuska 2/4.
Szpital MSW a przynajmiej jego starą część ozdabiają całkiem udane płaskorzeźby no i z boku znajduje sie dobudówka (prawdopodobnie kostnica podobna jest w szp. PCK w Gdyni) A może to szpital który znajduje sie vis a vis placu na którym pochowano ofiary tyfusu z aresztu śledczego?choć ten szpital....czy on nie jest współczesny?hmmm pogubiłam się oj Saab przez Ciebie zakręciłam się w słupełek
W Danziger Einwohnerbuch znaleźć można Dr med. Fritza Winne. Pod koniec lat 30-tych miał praktykę na Sandgrube, w latach 40-tych przeniósł się na Karthäuser Str. pod nr 2/4. Czy pod tym numerem nie mieścił się przypadkiem szpital MSW, a dzisiaj jakieś prywatne gabinety lekarskie? Budynek ma w dalszym ciągu adres Kartuska 2/4.
no to się zgadza
znalazłem u siebie tylko taką fotę masakrowanego budynku
[widok od ul. Pohulanka]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum