Zainteresowało mnie co mogło być kiedyś na Niedźwiedniku po lewej stronie (tak naprzeciwko nieczynnej stacji bezynowej przy Potokowej), to po lewej stronie są "dziwne" nierówności terenu, wykopy, coś jakby pozostałości po kopalni kruszywa, Wie ktoś może skąd to sie wzięło?
Naprzeciwko stacji był wiadukt linii kolejowej. A dalej bliżej Brętowa jest także skarpa, już zarośnięta, kiedyś chyba chyba jakaś mała kopalnia kruszywa.
I to chyba jeszcze nie jest Niedźwiednik.
Określ w google map albo podobnym proszę o które miejsce konkretnie Tobie chodzi
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Temat stary jak świat. Tez szukałem odpowiedzi i nie dało rady. Stanęło na tym, że albo wysypisko śmieci albo teren pod budowę szpitala (przynajmniej tak zapamiętałem i zrozumiałem). Może jednak coś innego?
Gdy spychacze równały ten teren (chyba początek lat 70-tych) mówiło się o szpitalu.
Racja pierwotnie szpital. Ale wraz z upływem lat: wesołe miasteczko z placu zebrań ludowych, następnie hipermarket i nawet gdzieś w jakiejś gazecie było napisane:,,Aquapark''.
Pamiętam ,że na początku lat 80 tych przez "transzeje" przechodziliśmy wprost na znajdujące się na płaskowyżu boisko piłkarskie . Jeśli się nie mylę ,były nawet pełnowymiarowe bramki ...
Według mnie jest to system odwadniający. Kanał znajduje się w pobliżu stromych skarp, na krańcach terenu. Może to mieć wpływ na ich stateczność. Woda zamiast spływać "na dziko" i niszcząc przy tym zbocze, spokojnie płynie sobie w kanale.
Przekonałeś mnie. Masz rację. Faktycznie po co wojsku coś takiego i to jeszcze wybetowanowane na dnie Tylko co tam taki system? Jedynym wytłumaczeniem pozostaje ten planowany szpital.
To boisko z bramkami pamiętam jeszcze z około 1990 roku
Poligon Huzarów? Nie, oni mieli swój na Zaspie z tego co kojarzę. Międzywojenna Landespolizei (potem SS-Heimwehr) z koszar miała ten sam co potem LWP - Kiełpinek a strzelnicę na Niedźwiedniku koło obecnej szkoły.
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum