W uzupełnieniu linka Rudej – ilustracja. W rzeczy samej nie ma w tradycji Cerkwi Greckokatolickiej szopek. Ich miejsce zajmowała ikona przedstawiająca Boże Narodzenie. Z przyjemnością można obserwować powrót do korzeni.
A korzystając z okazji, tablica remontowo – informacyjna, dziękczynna w zasadzie.
Pleban w Cyganku mieszka dzisiaj w dawnym domu nauczyciela, niegdysiejszej powszechnej szkoły katolickiej. I dom i budynek szkoły przetrwał „wyzwolenie”.
Niegdyś plebania znajdowała się na wschodniej części posesji. Był to budynek murowany, podpiwniczony, posadowiony na kamiennych fundamentach. I ten budynek przetrwał działania wojenne, jednak ze względu na znaczne uszkodzenia, został rozebrany. Pozostały po nim fundamenty, odsłonięte ostatnio przez nowego właściciela terenu.
199 plebania.jpg Reprodukcja M.O. Zdjęte z tablicy umieszczonej przy budowie domu podcieniowego. Widok ze strony południowo – wschodniej.
Plik ściągnięto 9315 raz(y) 52,07 KB
200.jpg Współczesny widok strony południowo – wschodniej.
Plik ściągnięto 9315 raz(y) 77,75 KB
201.jpg Odsłonięte ściany piwnicy plebanii. Strona południowo – wschodnia.
Plik ściągnięto 9315 raz(y) 74,34 KB
202.jpg Ściana zachodnia plebanii we wczesnych latach powojennych.
Plik ściągnięto 9315 raz(y) 44,09 KB
203.jpg Podmurówka, strona zachodnia, widok zewnętrzny.
Plik ściągnięto 9315 raz(y) 68,82 KB
204.jpg Ściana piwnicy, strona północna.
Plik ściągnięto 9315 raz(y) 74,94 KB
205.jpg To samo, widok zewnętrzny.
Plik ściągnięto 9315 raz(y) 73,71 KB
206.jpg Wejście do budynku plebanii. Stopnie betonowe.
Plik ściągnięto 9315 raz(y) 77,05 KB
207.jpg Próg przejścia piwnicznego pomiędzy pomieszczeniami.
W związku z powtarzającymi się cyklicznie doniesieniami Pauliny Strzałkowskiej w lokalnym dodatku do Dziennika Bałtyckiego, o zaangażowaniu Parafii Św. Mikołaja w Cyganku w istniejący / tworzony skansen w Cyganku, informuję wszystkich zainteresowanych, że w świecie realnym podobny fakt nie ma miejsca. Parafia popiera działania zmierzające do promocji zarówno Żuław jak i lewobrzeżnej części Żelichowa – Cyganka, tym niemniej o rzeczowym lub finansowym zaangażowaniu Cerkwi Greckokatolickiej we wspomniany projekt, nic jej nie wiadomo.
myślę, że to oczywiste, w każdym razie było już wyjaśnione w innym wątku. jednakże połączenie trzech znaczących kulturowo i historycznie miejsc (cerkiew, lapidarium i rekonstrukcja domu podcieniowego) kusi się o nadanie całemu temu miejsca jakiejś nazwy. myślę, że stąd to się wzięło. a chyba większość będąca w temacie, ma świadomość, że św. Mikołaj, czy lapidarium, to "byty" samodzielne.
kusi mnie jednak pytanie, czy cerkiew będzie bardziej dostępna dla turystów, którzy pojawią się, żeby zajrzeć do skansenu (tu mam na myśli inwestycję pana Opitza... choć używanie tego określenia zaczyna być niezręczne ), czy lapidarium Klubu Nowodworskiego?
kusi mnie jednak pytanie, czy cerkiew będzie bardziej dostępna dla turystów, którzy pojawią się, żeby zajrzeć do skansenu (tu mam na myśli inwestycję pana Opitza... choć używanie tego określenia zaczyna być niezręczne ), czy lapidarium Klubu Nowodworskiego?
Cerkiew była, jest i będzie dostępna dla turystów bez określania dla kogo mniej, a dla kogo bardziej.
myślę, że to oczywiste, w każdym razie było już wyjaśnione w innym wątku. jednakże połączenie trzech znaczących kulturowo i historycznie miejsc (cerkiew, lapidarium i rekonstrukcja domu podcieniowego) kusi się o nadanie całemu temu miejsca jakiejś nazwy. myślę, że stąd to się wzięło. a chyba większość będąca w temacie, ma świadomość, że św. Mikołaj, czy lapidarium, to "byty" samodzielne.
(tu mam na myśli inwestycję pana Opitza... choć używanie tego określenia zaczyna być niezręczne ),
Wypowiadając się na temat skansenu, usiłowałem uściślić termin rozciągany jak guma przez rozmówcę. Nigdzie nie negowałem idei utworzenia skansenu w Cyganku. Niech powstaje jak najszybciej. Ludzie skupieni wokół Św. Mikołaja nie wykluczają współpracy z twórcą skansenu, tyle że na jasno określonych i zaakceptowanych przez wszystkie strony zasadach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum