Proponuję stały wątek na temat wykładów, spotkań, itp. wydarzeń, tematycznie związanych z Dawnym Gdańskiem i nie tylko. Od jakiegoś czasu dzieje się dużo, coraz więcej w tej materii, zatem myślę, że to miejsce będzie niezłe na informację o nich.
Proszę też o podczepienie wątku na stałe, na przykład w okolice zapowiedzi wydawniczych.
A na dobry początek:
"Gdańscy Żydzi w XX w." to temat wykładu dra Grzegorza Berendta, który odbędzie się we wtorek 2 grudnia w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej - Filii Gdańskiej na ul. Mariackiej 42, początek o 17.00. Spotkanie odbędzie się w ramach projektu "Gdańsk wielokulturowy - spotkania z literaturą i kulturą gdańskich mniejszości narodowych i etnicznych".
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Pracownicy Katedry Historii, Teorii Architektury i Konserwacji Zabytków z Wydziału Architektury PG, zapraszają na cykl wykładów poświęconych architekturze, a zatytułowanych "Z katedrą w tle".
W środę, 10 grudnia o godz. 17, w sali 300 politechnicznego Gmachu Głównego, odbędzie się inaugurujący wykład. Dr Grzegorz Bukal opowie o "Politechnice nieznanej"
Zapraszamy serdecznie wszystkich Gdańszczan (a w szczególności tych, związanych z Wrzeszczem) na pierwsze spotkanie otwierające cykl ŚLAD
17 XII o godzinie 17.00 w II Liceum Ogólnokształcącym we Wrzeszczu.
Bohaterem opowieści jest Wacław Rasnowski, Wrzeszczanin w latach 1946-1982, wybitny konserwator rzeźby i malarstwa. Będzie to spacer po Jego osobistych ścieżkach Wrzeszcza, w sąsiedzkiej atmosferze, przy filiżance herbaty i świątecznym cieście. Spacer ten w formie wirtualnej wędrówki zostanie potem uwieczniony pod adresem www.slad.wrzeszcz.info.pl
Cykl Ślad to zbudowany z opowieści mieszkańców Wrzeszcza ciąg
narracji - słownych, fotograficznych, filmowych i w postaci wirtualnych
wędrówek na Portalu Wrzeszczan. Ze wspomnień świadków lat
powojennych wyłania się obraz Wrzeszcza barwny, zaskakujący, chwilami
trudny do wyobrażenia nam, współcześnie tu żyjącym. Czy zdajemy sobie
sprawę siadając na brzegu fontanny na Placu Wybickiego, że tuż po wojnie
był tu kwitnący życiem główny rynek Gdańska? Że wrzeszczańskie
dzieciaki za plac zabaw miały lotnisko? A nazwa sklepu "Górnik" pochodzi
od Centrali Handlu Opałem, która w latach 40. działała na pierwszym
piętrze budynku?
Odkrywamy miejsca zapamiętane. Ożywiamy zapomniane historie i
przywracamy je do zbiorowej pamięci.
A nazwa sklepu "Górnik" pochodzi od Centrali Handlu Opałem, która w latach 40. działała na pierwszym piętrze budynku?
O właśnie, w okresie kiedy odwiedzali mnie koledzy z uczelni (na południu Polski), zawsze nieodmiennie indagowali, skąd ten "Górnik" a ja nie znałem odpowiedzi
Klub Podróżników Akwarium Gdyńskiego MIR zaprasza na spotkania i prelekcje - relacje z wypraw dalekich i bliskich.
Najbliższe spotkania:
- 08 stycznia 2009 r. godz. 17.00: "Za górami , za rzekami - Skalne Miasto,
Góry Stołowe 2008, spływ rzeką Łupawą i Krutynią 2008" - przedstawi
Adam Michalak;
- 22 stycznia 2009 r. godz. 17.00: "Arabia - od starożytności
po nowoczesność" (Jemen, Oman, ZEA) przedstawi Michał Witkiewicz
Spotkania odbywają się w siedzibie Akwarium, Gdynia Aleja Jana Pawła II nr 1
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Witam serdecznie !
Zapraszam wraz ze Stowarzyszeniem "Stara Oliwa" w środę 21 stycznia o godz. 19.00 na moją prezentację multimedialną o górach świata.
Spotkanie odbędzie się w Oliwie w Domu Bramnym, zwanym także Domem Zarazy, przy Starym Rynku Oliwskim 15.
http://www.staraoliwa.pl/cogdziekiedy.html
Wstęp wolny.
Zapraszam
Michał Kochańczyk
A ja polecam, bo Michał to ciekawy człowiek. I oliwiak!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum