Jeszcze jeden ślad. Jeśli zaraz za boiskiem na Lipniku koło parkingu udany się drogą brzozową w kierunku Doliny Radości, ok 20 metrów po prawej stronie będzie mała leśna dróżka. Pójdziemy ją,a po chwili zobaczymy dół po ziemiance. Dzisiaj jest już zniszczony,ale jak budowano górne osiedle w 1988 były jeszcze w nim oryginalne idealnie powbijane paliki drewniane, mające mocować ściany a także dawniej gustowne,a wtedy spleśniałe schodki z drewna w dół. Mieszkańcy Lipnika zbudowali sobie (albo rękoma jeńców radzieckich z lagru w Oliwie) ziemiankę na zapasy, czy też miejsce do ukrycia się w 1945 r. ?
I pytanko. Na obrzeżu "małego lasku" zaraz za stawkiem są do dzisiaj fundamenty jakiegoś domku. Czy to widoczne na starej mapie fundamenty budynku zaraz koło napisu Lipnik?
I pytanko. Na obrzeżu "małego lasku" zaraz za stawkiem są do dzisiaj fundamenty jakiegoś domku. Czy to widoczne na starej mapie fundamenty budynku zaraz koło napisu Lipnik?
A możesz podać dokładne umiejscowienie tych "fundmentów" ?
Choć mieszkam tu od 17 lat jakoś nigdy nie zauważyłem jakichkolwiek fundamentów przy bajorku
Też stąd jestem Jest sobie mały lasek,zaraz koło bajora. Wejdź do niego jak wchodzisz w... o przepraszam,zapędziłem się. Więc jesteś w lasku. Spójrz na moją mapę... jakość iście schematyczna - monochromatyczna
Wyszedłem dziś z aparatem i uwieczniłem kilka rzeczy. Wiadomo z Lipnika.
Ponury mógłbyś zaznaczyć na którejkolwiek fotce gdziemiałby się znajdować te fundamenty.
Na piewszej fotce masz to z góry akurat w pobliżu tego drzewa,a druga fotka obrazuje to samo miejsce. Fudamenty domku były zaraz po prawej stronie przy tych dwóch sosenkach!
To drzewo owocowe też tam gdzieś niedaleko rosło. Na pewno ok. 1990 r. były wyraźne fundamenty i drzewko,a wiele lat potem jeszcze rosły także dzikie jabłonki na zakręcie szosy prowadzącej na pętlę, dokładnie na wysokości zjazdu na Góralską nr. 43 itd.
Miesiące lecą, a dzielnica coraz bardziej zaciera ślady tych wcześniejszych czasów. Chodząc po okolicznych lasach znalazłem w doskonałym stanie wiele łusek Mauser oraz wiele innego żelastwa. Konieczne było w końcu wezwanie saperów aby pozbierali conieco z tego co się pojawiło spod ziemi po zimowych roztopach Plon był obfity
Jak się ma sprawa samej osady Lipnik? Podobno podczas wojny na tych polach pracowali jeńcy radzieccy z obozu na Osiedlu Młodych. Na starych zdjęciach Niedźwiednika nic tam nie widać u góry, lasy i lasy.
Czy są jeszcze jakieś inne zdjęcia tych obszarów? Na mapach widać kilka budynków, pewnie standardowo dom plus gospodarczy. Ale coś więcej? Właściciel? Podobno gdzieś był jeszcze jakiś inny od tego w al. Brzozowej w lesie cmentarz Rosjan?
I te ciekawe nazwy - "Lipnicka Droga", "Droga Nadleśniczych" - malownicze, wtedy młode drzewa, zapewne las pełen grzybów (jeszcze w 1988 roku przy samej drodze była masa grzybów, las był mało schodzony przez ludzi). Może ktoś ma jakieś stare zdjęcia tych traktów?
Kiedyś chodziło jakieś słuchy że w połowie lat osiemdziesiątych XX wieku był w Lipniku jakiś pożar, las się spalił i to przeważyło o budowie tego osiedla na ul. Góralskiej na pogorzelisku ?!
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Chciałbym zapytać się co może oznaczać skrót Schäf. w miejscu Lipnika na poniższej mapce.
Czy jest to tylko skrót nazwy osady czy rzeczownik określający "coś innego".
Ostatnio przeglądałem w archiwum państwowym teczkę nazwaną Abbau Leipzig.
Chciałbym poprosić osoby, które posługują się niemieckim, żeby pomogły przetłumaczyć tekst. Dodam tylko, jeżeli kogoś interesuje to i zna niemiecki to sygnatura akt to: 10/15/0/1535 - większość jest pisana ręką, a więc dla kogoś kto nie zna niemieckiego (jak ja) nie możliwym jest odszyfrowanie prawie całość dokumentów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum