Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
ul. Goszczyńskiego - część Siedlec "Schlapke/Człapka/Sz
Autor Wiadomość
adzygmunt 
A capriccio

Wysłany: Wto Gru 23, 2008 11:12 pm   ul. Goszczyńskiego - część Siedlec "Schlapke/Człapka/Sz

Dotyczy pocztówki ze strony 52 'Pozdrowienia z Emaus
Uwazam lepiej późno niz wcale. Dlatego piszę
Przy okazji rozszfrowywania co tam widac udało mi się ustalic:
Myślę że obrazek ulicy Kartuskiej
- górne ;- pętla tramwajowa za kościołem św. Franciszka,
- dolne od rogu ul.Goszczyńskiego.
Pierwsze tramwaje w Gdańsku były na zaprzęg konny. Uruchomiono pierwszą linię w 1886 roku. Linia elektryczna na Emaus została uruchomiona 12.08.1896 roku.
Na obrazku tramwaj posiada linię elektryczną.
Przed remizą tramwajową jest pole. Komitet budowy kościoła zawiązał się w 1904 r. a konsekracja kościoła odbyła się w 1906 r.
Obrazek jest więc z okresu lat 1896-1904.
Na dolnym fragmencie widać tory tramwajowe więc widok nie jest z miejsca dalej niż pętla tramwajowa.
Przy wejściu na ul.Goszczyńskiego była karczma pod "czerwonym kogutem". Ten kogut jeszcze powinien być na tym budynku. Do lat siedemdziesiatych tam jeszcze był? chyba tak.
Teraz jest tam sklep.
Jedna kartka, a tyle ciekawych wspomnień.
Zdecydowałem się, mimo że odsłona tej pocztówki była =/- rok temu dodać tych parę słów, które udało mi sie wydobyć z zapomnienia.
Potrzebnie?, zdecydujcie sami.
Ostatnio zmieniony przez Mikołaj Sob Gru 27, 2008 2:56 am, w całości zmieniany 1 raz  

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sro Gru 24, 2008 2:02 am   

adzygmunt napisał/a:
(...)
Przy wejściu na ul.Goszczyńskiego była karczma pod "czerwonym kogutem". Ten kogut jeszcze powinien być na tym budynku. Do lat siedemdziesiatych tam jeszcze był? (...)

Jest jest...

ZOO Akademii Rzygaczy - Kogut
Od tego kogutka nawet ulica Goszczyńskiego brała swoją nazwę - Rothähnchenweg.
A przy Rothähnchenweg w 1939 r. mieszkał sławny dziadek premiera Tuska :)

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Sro Gru 24, 2008 7:17 am   

No oby więcej takich postów! :== Podlinkuję tamtą pocztówę.

Co do karczmy - czy ona została więc przebudowana na kamienicę - z zachowaniem kogucika (foto niżej)?

Ale na marginesie - Januszajtis w najnowszym przewodniku napisał tak: "Do jeszcze jednej, czynnej w 1791 roku karczmy - "Czerwony Kogucik" prowadziła dzisiejsza ulica Goszczyńskiego" - czyli chyba jednak nie "do" jak napisał, chyba że od strony Suchanina podążając?

DSC05283r500.jpg
Plik ściągnięto 29035 raz(y) 72,26 KB

adzygmunt 
A capriccio

Wysłany: Pią Gru 26, 2008 11:17 pm   

Nie wiedziałem, że ul Goszczyńskiego ma taką przeszłość. Przechodziłem po niej każdego dnia od 48 r. Zatem wiele z niej pamiętam.
Wchodząc na Goszczyńskiego od Kartuskiej po lewej stronie był sklep ogólnospożywczy. Sprzedawano tam cukierki "raczki"i mleko luzem do "kanki". Dalej było zagracone za drewnianym płotem podwórko, z kolei ruiny dużego domu, potem pozostałości piętrowego domu, którego podmuch bomby pozbawił piętra Dalej mały ogródek a potem duży dwurodzinny dom drewniany stojący na rogu ulicy Zagórnej. Ten dom sfotografował Nonnenacker Nie umiem otworzyć linku to piszę Forum fotografii Siedlec strona 3 z 6ściu. Dalej trochę wolnej przestrzeni tam był jakiś ogród i zakończenie Goszczyńskiego utworzone przez trzy bloki.
Wracając po lewej mamy dwa bloki , z kolei były ruiny za nimi mini domek i już mamy wylot na stara Kartuską.
I na koniec zostawiłem pytanie:
Gdzie mieszkał sławny protoplasta rodu Tusków???
Ps w rozebranym domu fotografowanym przez Nonneackera mieszkał krótko obecny- przew. gminy żydowskiej? Gdańska Michał Samet!

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Sob Gru 27, 2008 12:16 am   

No to podlinkuję foto - bo tu na forum budynek był, ale w postaci zdjęcia z momentu wyburzania
Nonnenacker się tu pojawia, to myślę że się nie obrazi ;)
A może ma więcej jego foto? Bo jak ja się tam kręciłem to już domku niestety nie było

PS - a może by wydzielić te kilka postów jako "ul. Goszczyńskiego", albo część Siedlec pt "Schlapke/Człapka/Szkódka"? ;)

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Sob Gru 27, 2008 2:58 am   

grzechuu napisał/a:
może by wydzielić

:miko:

adzygmunt 
A capriccio

Wysłany: Sob Gru 27, 2008 10:45 am   

Szkódka to może byłoby właściwe słowo, bo po kiego dom wyburzono!!!

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Sob Gru 27, 2008 10:35 pm   

adzygmunt napisał/a:
Szkódka to może byłoby właściwe słowo, bo po kiego dom wyburzono!!!

Może żeby odsłonić mało ciekawy tył następnego domku? :II

:miko: Dziekuję za wydzielenie, mam powiedzieć wierszyk? :mrgreen: teraz może prędzej jeszcze kto co powie po jakimś czasie :)

DSC02306r500.jpg
Goszczyńskiego - miejsce po wyburzonej 10
Plik ściągnięto 28860 raz(y) 64,51 KB

DSC02440r500.jpg
Goszczyńskiego z górki - domek nr 5 jak pamiętam tez już wyburzony
Plik ściągnięto 28860 raz(y) 38,54 KB

DSC02327r500.jpg
Z drugiej górki - widać końcówkę Goszczyńskiego, a na pierwszym planie też ciekawe domki na Zagórnej
Plik ściągnięto 28860 raz(y) 76,5 KB

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sob Gru 27, 2008 11:13 pm   

adzygmunt napisał/a:
I na koniec zostawiłem pytanie:
Gdzie mieszkał sławny protoplasta rodu Tusków???

Rothahnchengang 25 (poprzednio chyba źle napisałem niemiecką nazwę ulicy). Według spisu z 1937/38 to był największy numer po "nieparzystej" stronie ulicy, ostatni przed skrzyżowaniem z Zagórną.

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Sob Gru 27, 2008 11:20 pm   

Albo się zmieniła numeracja, albo coś jest nie tak :) Za IPG: parzysta strona jest do 12, nieparzysta do 23, a 25 jest na samym końcu na środku - czyli na ostatnim moim zdjęciu te z czerwonymi dachami od lewej kolejno to 25, 12, 23, 21-19 i 17-15

[btw nawet chciałem strzelić, że na samym końcu, ale sobie mówię, a co będę tak strzelał ;) ]

adzygmunt 
A capriccio

Wysłany: Pon Gru 29, 2008 10:36 pm   

Nie umiem "ustawić" obrazu ze zdjęć w w szarych komórkach. Jedyny bardzo czytelny to wgląd na budynek nr 25 /ten za rozebranym/. Czyli w tej 25 mieszkał dziadek Tuska?
Dlaczego nie umiem, proste. Raz do roku przyjeżdżam na stare śmiecie, a tam dojechać można od Skarpowej. Goszczynskiego została mi w pamięci, teraz widzę nieszczególnej, bo w moim opisie z głowy, czyli z niczego, zabrakło kilku budynków. Czy się wstydzę? chyba nie. Bo ja jeszcze chcę pamiętać, co mi się jako tako, ale udaje.
A Grzechowi dziękuje za te zdjęcia, jak również za "morenowe". Tam bywałem jak rosły lasy było jeziorko z żabami, właściwie dwa stawy i można się było dobrze wykąpać!. A na Budapesztańskiej krótko, bo krótko ale miałem mieszkanie!

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 12:13 am   

Wynik ze strony Zumi.pl:
http://www.zumi.pl/namapi...=&sId=&x=60&y=5

Goszczynskiego25zumi.jpg
Widać całą Goszczyńskiego i Zagórną oraz nowe bloki przy Bądkowskiego, na dole fragment Kartuskiej z domem w miejscu karczmy "Zum Rothähnchen"
Plik ściągnięto 28774 raz(y) 68,77 KB

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 1:19 am   

adzygmunt napisał/a:
Nie umiem "ustawić" obrazu ze zdjęć w w szarych komórkach. Jedyny bardzo czytelny to wgląd na budynek nr 25 /ten za rozebranym/. Czyli w tej 25 mieszkał dziadek Tuska?

Więcej czasu będę miał za kilka dni - ale jeszcze zmalowałem numery starych budynków, bo nie wiem czy się dobrze rozumiemy :)
- ten za wyburzoną "10" to jest akurat Zagórna "2+4"
- a moje zdjęcia ze wzgórz są jedno jakby od lewej strony robione, drugie od prawej

[a na marginesie to mam jeszcze kilka zdjęć, ale nie będę zapychał forum - jakby były potrzebne to mogę maile wysłać oczywiście]

goszczynskiego25zumi_189z.JPG
Plik ściągnięto 28767 raz(y) 75,68 KB

Mustafa 
szperacz

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 10:51 pm   Koniec"piątki"

Faktycznie sławny "dziadek Tuska" mieszkał w domu numer 25 a jego teściowie w domu "pod kogutkiem" lub w bezpośrednim jego sąsiedztwie o czy pisze B. Zwarra w książce Gdańsk 1939.
Na poddaszu w tym samym domu po prawej stronie mieszkał też K.H Jessner autor strony www.jessner.homepage.t-online.de/danzig.htm .de Pisze on min " Im Januar 1929 begann mein Leben in Danzig-Schidlitz, im Rothahnschen Gang!" Dom ten po działaniach wojennych w 1945 roku w prawej jego części od parteru po dach był uszkodzony. Frontowa ściana oraz ściana boczna była wraz z oknem wyrwana. Do dzisiaj na metalowym wzmocnieniu framugi drzwi widać ślad po pocisku o kalibrze ok 40 mm (działo PAK 40??)
W domu nr 10 oprócz Michała Sameta mieszkał też w dzieciństwie ksiądz Władysław Matys aktualny proboszcz par. Miłosierdzia Bożego Gdańsk Migowo.
A dodatkowo w promocji foty z "ostatnich chwil" domu nr 5 i z podwórka Goszczyńskiego 25 zimą.

DGPICT0739.JPG
Plik ściągnięto 28736 raz(y) 71,33 KB

DGPICT0736.JPG
Plik ściągnięto 28736 raz(y) 63,52 KB

DGPICT0550.JPG
Plik ściągnięto 28736 raz(y) 70,18 KB

DGPICT0486.JPG
Plik ściągnięto 28736 raz(y) 57,65 KB

DGPICT0485.JPG
Plik ściągnięto 28736 raz(y) 72,44 KB

jayms 
dżejms

Wysłany: Sro Gru 31, 2008 5:10 pm   Re: Koniec"piątki"

Mustafa napisał/a:

A dodatkowo w promocji foty z "ostatnich chwil" domu nr 5

A tutaj można obejrzeć ten budynek,na krótko przed rozbiórką.

Odpowiedz do tematu