Wysłany: Sob Lis 01, 2008 8:54 pm lista obecności na cmentarzach
Z racji, że dziś dzień, kiedy odwiedzamy cmentarze, i to nie tylko te, na których mamy pochowanych krewnych, ale też i takie, o których mało kto już pamięta, zarządzam listę obecności na takich zapomnianych lub nieistniejących cmentarzach
to ja od razu mówię, że byłem na żydowskim cmentarzu na Stolzenbergu i muszę powiedzieć, że nie byłem tam od czasu, jak postawiono wiele macew i byłem naprawdę pod wrażeniem, zwłaszcza tego, jakie wrażenie zrobił na mnie ten cmentarz o zmroku...
PS. czy wie ktoś co może oznaczać "ALEMANDER", które pojawiało się na wielu tamtejszych nagrobkach? pierwsze moje skojarzenie Alemander-Alemania, ale w kilku miejscach było, że osoba (chodzi o kobiety) urodzona (geboren) Alemander, więc to najpewniej nazwisko, ale pytam wielewiedzących Forumowiczów
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 11:12 am Re: lista obecności na cmentarzach
stolzenberger napisał/a:
PS. czy wie ktoś co może oznaczać "ALEMANDER", które pojawiało się na wielu tamtejszych nagrobkach? pierwsze moje skojarzenie Alemander-Alemania, ale w kilku miejscach było, że osoba (chodzi o kobiety) urodzona (geboren) Alemander, więc to najpewniej nazwisko, ale pytam wielewiedzących Forumowiczów
Ja tam byłem parę razy, i żadnego Alemandra nie widziałem, za to co najmniej kilka razy "Alexander"
to wrzucę kilka fotem jak się w tym tygodniu tam wybiorę, jak pogoda dopisze ale to musi być nazwisko, bo jak jakaś kobieta może być geboren Alemander? sprawdzę i dam znać
Chyba nie wszyscy ją podpisali ... W załączeniu zdjęcia dawnego Cmentarza Ewangelickiego Lazaretu Najświętszej Marii Panny (1819 - 1946). Jakoś nie spotkałem tam nikogo. Na dowód zdjęcia. Zaobserwowałem natomiast spory ruch w małych sklepach "spożywczo - delikatesowych".
też tak mam, po prostu jest mi trochę żal/albo czuje się nieswojo, gdy idąc na cmentarz spotykam ludzi z piwem, choć jeden dzień można by się wyciszyć...
a jadąc dziś Zwycięstwa myślałem właśnie o tym, że KTOŚ (już wiem kto ) postawił tam znicz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum