a to racją z nazwą Chełmu, po wojnie funkcjonowała nazwa dzielnicy jako Pohulanka, a w książce "Informator miasta Gdańska z mapami poszczególnych dzielnic" z 1946 r. mówił nawet o POCHULANCE pisałem pracę o Chełmie, jeśli ktoś coś chce, zapraszam do pytania, poczuję się dowartościowany
Podobno taka nazwa Chełma, choć nieoficjalna, funkcjonowała jakiś czas po wojnie
Nie podobno, ale na pewno Od początków lat sześćdziesiątych do końcówki osiemdziesiątych mieszkałem na ul. Na Zboczu i pamiętam, że takiej nazwy się używało...
1. Ratusz dawnego Stozenbergu
Znajdziemy go pośrodku ronda przy ul. Worcella. Niegdyś budynek zdobił zegar. Dziś na froncie budynku znajdziemy zaledwie jego ślad.
W Spacerach po Gdańsku (TU link) jest nazywany "dawnym ratuszem", ale według zamieszczonej na początku tematu mapki ratusz był gdzie indziej. Ten tutaj według innych map musiał powstać w czasie wojny lub tuż po. Cóż to więc za budynek? Czy pełnił jakieś szczególne funkcje?
to nie był żaden ratusz!!! ratusz stał na rogu tuż przy kościele, na rozwidleniu Stoczniowców Reformackiej i Hirszfelda. A ten budynek od lat 60. pełnił funkcję domu kultury, który wcześniej znajdował się w budynkach na zakrystii kościoła. Mogę jeszcze dodać, że budynek ratusza był 2 piętrowy, na dole była sala ratuszowa, o ile można tak ją nazwać, a na pietrze była sala modlitewna dla ewangelików. W piwnicach natomiast było więzienie. Cały ten "kompleks" funkcjonował w okresie Miasta Kombinowanego czyli 1772-1813, potem budynek zniszczono.
no do bodajże 65. roku był w drewnianym małym baraku koło kościoła, potem napisano pisemko do władz i zgodzili się na przeniesienie Domu kultury do budynku na Buczka. W Archiwum jest mała teczka o tym właśnie
A kto wie (mniej wiecej) kiedy ten "Dom Kultury" w baraku usuneli?
Ja, mieszkajac na Na Zboczu 32, czesto chodzilem na poczatku lat 50-tych tam na Pohulanke na filmy!
Moj najlepszy kolega Gerhard Klausa mieszkal na Luzyckiej 3 m.3 i hodowal (tak jak ja) golebie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum