Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 5:42 pm poszukuję materiałów o kościele Zbawiciela na Zaroślaku
witam wszystkich!! poszukuję materiałów na temat nieistniejącego już kościoła Zbawiciela na Zaroślaku i szpitalu św. Gertrudy, który był z nim związany. Z góry dziękuję, jeśli ktokolwiek odpisze i pomoże :-)
Standardowo na początku pytanie, co już udało Ci się zebrać?
Chyba jednym z najłatwiej dostępnych, a przy okazji dość wyczerpujących, aktualnych i zwięzłych opracowań jest praca Wolfganga Güntera Deurera, Gdańsk i jego kościoły, Dokumentacja 56 zabytkowych istniejących i nieistniejących kościołów Gdańska, wydana po polsku w 2003 roku. Kościołowi Zbawiciela na Zaroślaku poświęcono przede wszystkim strony 263-269. Książka oprócz BG PAN jest też dostępna w bibliotece publicznej na Mariackiej oraz w głównej bibliotece uniwerku na terenie kampusu w Oliwie.
jak narazie nie do końca spenetrowałem Archiwum w Gdańsku, cóż, nie można zbyt wiele spodziewać się o nieistniejącym już kościele... wybrałem się też do Konserwatora Zabytków, ale tak jest trochę więcej zamieszania z dostaniem się do archiwum, może tam coś znajdę...na pewno dam znać jak coś nowego wyłowię:)
właśnie się zorientowałem, że ta teczka która oglądałem w Archiwum jest autorstwa Jakuba Deurera, więc o najprawdopodobniej ojciec autora książki o gdańskich kościołach:) ciekawie się zapowiada jutrzejsza wizyta w PANie i APG, jeszcze raz dziękuje ze podesłanie mi tytułu tej książki!!
W opisie teczki jest tak: Dzieje twórcy: Jakub Deurer (1898 -1960) urodził się w Koblencji, zmarł w Wesel. Był urzędnikiem Ministerstwa Finansów w Berlinie, następnie prowadził przedsiębiorstwo architektoniczno-budowlane. W latach ostatniej wojny na zlecenie niemieckich władz konserwatorskich wykonywał dokumentację obiektów zabytkowych różnych miast, w tym również Gdańska. Po wojnie osiadł w Wesel, gdzie prowadził przedsiębiorstwo budowlano-konserwatorskie i zajmował się odbudową i renowacją tamtejszej świątyni. Po jego śmierci przedsiębiorstwo wraz ze spuścizną przejął jego syn Wolfgang Deurer.
Zawartość: Rysunki techniczne architektoniczne i wyposażenia oraz fotografie widoków zewnętrznych i wnętrz kościołów gdańskich: Bartłomieja, Brygidy, Barbary, św. Ducha, Elżbiety, Bożego Ciała, Jana, Józefa, Katarzyny, Mikołaja, Najświętszej Marii Panny, Piotra i Pawła, Zbawiciela. Dom Uphagena, Dwór Artusa. Wieże i bramy miejskie. Portale.
Zastanawiam się tylko, czy przypadkiem wizyta w APG oraz lektura księgi Deurera Jr. nie jest dublowaniem się - z przedmowy Autora wynika, że z dorobku ojca wojnę przetrwała jedynie ułamek jego pracy inwentaryzacyjnej z II wś (czyżby to właśnie było w zbiorach APG?), a ksiazka to wynik rozwinięcia pracy ojca o nowe i pełniejsze ustalenia syna. Bądź co bądź, życzę powodzenia ;)
okazało się, że książka zawiera dużo więcej materiałów niż sama teczka w APG. Do zbiorów ojca, czyli Jakuba Deurera swoje materiały dorzucił też jego syn Wolfgang, więc jestem bardzo zadowolony z dzisiejszej zdobyczy jeszcze raz dziękuję za podpowiedź, gdzie miałem szukać
zamieszczam zdjęcia, które zdobyłem w APG, 3 oryginały przedstawiające wnętrze kościoła Zbawiciela tuż przed wojną. Będę opisywał na bieżąco moje znaleziska
chciałbym napisać o tym jakiś artykulik, zacząć jakoś swoje życie naukowe, ale wątpię, żebym się od tego nadawał, mimo że studiuję historię...
znalazłem, ale napiszę późnej, jak znajdę segregator z materiałami, bo mam straszny bajzel ponoć przesunięto go potem na ten teren na którym znajduje się obecnie cmentarz na dole ul. Stoczniowców, również nazywający się Salwator. Ciekawiej wyglądała sprawa z cmentarzami na Chełmie, ale to inny temat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum