jakiś czas temu "mignął" mi na Forum przed oczyma plan śródmieścia Gdańska z 1886 r. (jeśli dobrze pamiętam, był on z któregoś leksykonu marki Meyers). Od pewnego czasu bezskutecznie go szukam. Nie skopiowałem go sobie, a teraz jest mi dość potrzebny. Byłbym szczerze zobowiązany, jeśli ktoś z Was go ma pod ręką i by mi go w jakiś sposób udostępnił do "ściągnięcia". Nie jestem pewien, ale to chyba był plan Corzano albo Rispetto ...ale mogę się mylić.
Plan, który miałem na myśli (przy okazji dzięki serdeczne dla Pumeksa, który pośpieszył z pomocą ) znajduje się w zbiorach Akademii Rzygaczy, w dziale plany i mapy.
Plan ten jest mi potrzebny, ponieważ zbieram materiały o budynku dawnej szkoły wojennej. Co ciekawe, budynek ma to "szczęście", że w leksykonach Meyersa i Brockhausa bywa często mylnie podpisywany albo wręcz...pomijany. Koszary powstały w 1884 r....ale na planie z 1886 r. w ogóle ich nie ma. Koszary zlikwidowano w 1890 r., ale na planie z 1895 r. widnieje jeszcze napis "Pionier-Kaserne"....
Już trochę zbaczając z tematu: czy te błędy wynikają z nierzetelności opracowań ww. leksykonów? Czy może przypadek ze szkołą wojenną jest wyjątkiem? Jestem ciekaw, jakie macie zdanie na ten temat. Rozumiem, że były to leksykony stosunkowo często wydawane, a i objętościowo spore, więc prawdopodobieństwo jakiegoś przeoczenia było większe...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum