Pokryta miedzianą blachą wieżyczka będzie miała 17 metrów wysokości. W sobotę gdańska firma, która ją zbudowała, dostarczy konstrukcję i rozpocznie się całodniowa operacja podniesienia i osadzenia wieżyczki na środku dachu prezbiterium kościoła św. Trójcy. Gdy konstrukcja zostanie już zamontowana, gospodarze kościoła - ojcowie franciszkanie, powieszą w jej wnętrzu dzwon o imieniu "Dobro i pokój". Od tego momentu fachowcy będą mogli mówić o obiekcie sygnaturka (tak nazywa się niewielkie wieżyczki z dzwonami), a świątynia zyska przedwojenną formę.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
No właśnie! Gadać mi tutaj szybko do czego służyły te tory i co za kostka brukowa z nazwiskami.
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
Do transportu czego służył tor, to nie wiem.
A o płytkach chyba kiedyś już coś pisałam, albo z kimś rozmawiałam. To jest sygnatura wytwórni założonej w 1871 r. przez Otto Kauffmana (Kaufmana) w Niedersiedlitz pod Dreznem. Fabryka o profilu chemicznym, specjalizująca się w wyrobach szamotowych i mozaice, którą widać na załączonym powyżej obrazku. Płytki bardzo często często spotykane, o przeznaczeniu zdecydowanie użytkowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum