Wysłany: Pią Sie 15, 2008 8:39 am Na wschód od Żuław
Chyba za bardzo się pochwaliłem fotami z Warmi i Mazur bo przez przypadek usunąłem z dysku co ciekawsze ujęcia.
Wrzucę jednak te co mi zostały i następnym razem bo nie był to mój ostatni wyjazd w te strony uzupełnię galerię.
619.JPG
Plik ściągnięto 19279 raz(y) 54,2 KB
620.JPG
Plik ściągnięto 19279 raz(y) 47 KB
622.JPG
Plik ściągnięto 19279 raz(y) 50,41 KB
624.JPG
Plik ściągnięto 19279 raz(y) 54,88 KB
626.JPG
Plik ściągnięto 19279 raz(y) 55,44 KB
633.JPG Bazylika w Św. Lipce
Plik ściągnięto 19279 raz(y) 54,01 KB
Ostatnio zmieniony przez radeck Pią Sie 15, 2008 10:01 am, w całości zmieniany 1 raz
W św. Lipce miałem okazję wysłuchania 30 minutowego koncertu organowego sponsorowanego przez naszych zachodnich sąsiadów którzy te rejony z różnych powodów odwiedzają.
Dodam jeszcze że organy te z przepięknymi ruchomymi figurami zostały odnowione też dzięki tym naszym sąsiadom
Kawałek za Kętrzynem w stronę Gołdapi w miejscowości Rapa - XIX wieczny grobowiec rodziny Fahrenheitów.
Ciekawostki na jego temat opowiadają mieszkające tam dzieci, które za kilka rubelków wspaniale czują się w roli przewodnika.
Kilka lat temu zwiedzając to miejsce można było obejrzeć zmumifikowane zwłoki przez okna grobowca, niestety wiosną tego roku ktoś ukradł całą trumnę i opiekunowie grobowca pozostałe zwłoki umieścili w zamkniętych trumnach.
Trochę skacze po tych Mazurach ale jak wcześniej wspomniałem skasowałem co lepsze foty.
Wiadukty kolejowe w Stańczykach.
Co prawda nigdy nimi nie przejechała żadna kolej, ale mieszkańcy mają nadzieję że może to się niedługo zmienić.
Skansen w Puńsku - miasteczku w którym 80% mieszkańców to Litwini, stąd na ulicach, w sklepach, restauracjach można się poczuć jak w innym kraju.
Polecam litewską kuchnie.
A to już Sejny - cel mojej podróży z dziadkiem moich znajomych, który chciał odwiedzić dom w którym spędził swoje dzieciństwo.
Domek jeszcze stoi, chociaż pewnie niedługo ten stan może trwać.
Po fotkach zresztą to chyba widać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum