Tory z tego co rozumiem muszą iść pod mostem Weisera więc o chodzeniu nie ma mowy. Ja mam duże wątpliwości czy w ogóle most Weisera ma szanse się uchować przy tej inwestycji. Szczegóły nie są znane, ale domyślam się, że mają być pociągnięte dwa tory a nasyp wcale zbyt szeroki nie jest. Pójdzie pod topór masę drzew.
Na moje, to przejście pod mostem weisera będzie zamknięte(ale porobią się jakieś inne skróty bo to wygodne przejście jest). Jak ktoś już wspomniał to nasyp nie jest zbyt szeroki. A z tego co wczesniej tu można było zobaczyć ( gdzies na forum ktoś dał rozkładówkę starej kolei) to pociąg wtedy jeżdził wahadłowo. A tu potrzeba ruchu w obie strony na raz. Więc rozwalą pewnie wszystkie mosty, i poszerzą nasypy. Szkoda trochę tych mostów ale wolałbym do Gdańska jeździć kolejką niż zatłoczonymi, dusznymi autobusami.
Przeglądając zdjęcia rodzinne natknąłem się na zdjęcie moich rodziców z wczesnych lat 60 na tle Mostku Weisera. Nie wiem jednak, jaka jest orientacja zdjęcia, może ono być wykonane zarówno w kierunku Wrzeszcza jak i Kiełpinka. Zwróćcie uwagę na niewielką ilość roślinności, pewnie z budową TKM czeka nas kolejne "odsłonięcie" torowiska.
Zrobiłem właśnie kilkunastominutowy spacer w domniemane miejsce zrobienia zdjęcia, teraz chyba nie ma już wątpliwości, te same kamienne słupki na zdjęciu dawnym i współczesnym zdradzają, gdzie na spacer wybrali się moi rodzice. Villaoliva , masz rację, to widok w kierunku Wrzeszcza.
Strzyża i bez Strzyży się broni. Byleby tylko jej przy wszystkich planowanych na najbliższe lata inwestycjach - współczesnej, ale trochę retro Strzyży nie rozjechały pociągi, ciężarówki, tramwaje. Mam nadzieję, że Rada Dzielnicy będzie czuwała.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum