Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wzgórze 1577
Autor Wiadomość
Ponury2 

Wysłany: Pon Lip 21, 2008 6:04 pm   Wzgórze 1577

Po latach postanowiłem dogłębnie zapoznać się z fascynującą historią pomorskich bohaterów z pułków 1MPS i 2 MPS. Fantów po nich raczej już malutko pozostało, ale

Na początek mam pytanie:

http://pl.wikipedia.org/w..._Pułk_Strzelców

"Jeszcze przed wybuchem wojny żołnierze Pułku zajmowali stanowiska obronne m.in. (..) na Witominie i na wzgórzu nr 1577,"

Które to wzgórze?

Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.

knovak 
Wanoga

Wysłany: Pon Lip 21, 2008 7:30 pm   

W wikipedii jest błąd, ktoś kiepsko przepisał z "Alarmu dla Gdyni" (S.Strumph-Wojtkiewicz), gdzie cyt.
Cytat:
"Prace nad umocnieniami [...] opierano na górzystym kompleksie leśnym Witomino-Krykulec i na Wzgórzu Redłowskim. Dalej na zachód od Witomina pozycje sięgały wzgórza 157 oraz na północ od wsi Chwarzno - po wzgórze 152,7. Przed pozycją główną wysunięto dwie placówki: na wzgórze 126,4 przy Wielkim Kacku i na wzgórze 84,3 w pobliżu Kolibek i granicy Wolnego Miasta Gdańska.

Myślę że przedwojenna setka WIG rozwiąże problem lokalizacji tych miejsc.
Na tym arkuszu jest wzgórze 152,7 > na północ od Chwarzna.
Tu z kolei jest wzgórze 126,4 > przy wejściu ul. Sopockiej w las (w ok. Bernadowa).
Pozycja nr 2 (Kolibki 84,3) wiadomo gdzie jest (też na tym arkuszu). Wreszcie 157 na zachód od Witomina to moim zdaniem wzgórze 151 (a nie 157, pewnie literówka w "Alarmie") nad Krykulcem, na płd-zachód od Chwarznieńskiej i granicy lasu przed Chwarznem. O ile pamiętam, są tam ślady okopów (na pewno są nad Bernadowem i Kolibkach, a 152,7 nie zdarzyło mi się odwiedzić).

Odpowiedz do tematu