Wysłany: Wto Lip 15, 2008 11:59 pm BillyBoya podróże w czasie i przestrzeni...
... po Żuławach, Prusach Królewskich a czasami również Książęcych, Pomorzu i innych miejscach bliskich i nieco mniej bliskich.
Dwa historyczne ujęcia Krynicy Morskiej, do której, przynajmniej teoretycznie, mogliśmy kiedyś dojechać pociągiem wąskotorowym.
Pierwsze z nich to panorama z góry Russenberg w kierunku wschodnim. Kiedyś z tego miejsca rozciągał się wspaniały widok na morze, łazienki plażowe i nadmorską promenadę. Teraz widok przysłania bujna roślinność (a po łazienkach i tak nie ma już ani śladu). Na pierwszym planie to samo drzewo o charakterystycznym rozdwojonym pniu.
Poniżej willa na dzisiejszej ul. Teleexpressu.
Dla miłośników żuławskiej ciuchci dwa porównania dworca w Jantarze – dzisiaj stacja Jantar Poczta.
Krynica1a.jpg
Plik ściągnięto 37676 raz(y) 61,64 KB
Krynica1b.JPG
Plik ściągnięto 37676 raz(y) 79,84 KB
Krynica2a.jpg
Plik ściągnięto 37676 raz(y) 67,16 KB
Krynica2b.JPG
Plik ściągnięto 37676 raz(y) 76,69 KB
Jantar1a.jpg
Plik ściągnięto 37676 raz(y) 62,41 KB
Jantar1b.JPG
Plik ściągnięto 37676 raz(y) 79,11 KB
Jantar2a.jpg
Plik ściągnięto 37676 raz(y) 65,09 KB
Jantar2b.JPG
Plik ściągnięto 37676 raz(y) 54,01 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
kiedyś moi rodzice jeżdzili do Babiego Dołu na grzyby zachował się tam piękny stary dworzec,( zachował się czas przeszły dokonany ) teraz to nawet nie wspomnienie, nie mam aparatu więc nie prześlę zdjęcia ale możecie sobie wyobrazic co z niego i innych podobnych mu dworców pozostało Ciekawa jestem co takiego tkwi w ludzikach...... bezmyślna destrukcja... czemu ,dlaczego W wiekszości takie porównania jakie robi Billy wychodzą na niekorzyść czasów współczesnych
Pozwolę sobie wrzucić podobne "porównanie". Dawna szkoła szybowcowa za Przywidzem, koło Trzepowa. Za ten róż i metalowe schody wbijające się w fasadę powinien ktoś beknąć...
Ale skoczek z Ciebie BillyBoyu. Mierzeja, Sztum. V. Kikut to nazwisko właściciela jak mniemam. Dawnymi czasy bywało trochę inaczej niż dzisiaj. Zapewne domy miały swoje adresy pocztowe, numery i takie tam, ale znane były i są nadal w literaturze pod mianem ich pierwotnych właścicieli. W naszych realiach tylko tubylcy wiedzą co to jest dom Kleczewskiego na przykład, zaś w dokumentach urzędowych, katalogach i innych publikacjach dom ten ma jakiś tam numer, w jakiejś tam miejscowości. Bezduszny ten nasz świat się zrobił.
Zgadza się, na szyldzie jest również rozwinięcie imienia (V.), ale nie mogę go doczytać. Nazwisko jest polsko brzmiące, przed wojną we wsi przeważała ludność polska (NB: w Starym Targu urodził się Zbigniew Jujka) i w plebiscycie w lipcu 1920 większość głosów była za przyłączeniem do Polski. Ciekawe co stało się dalej z tym Kikutem ...? Gasthaus odebrali mu potem narodowi socjaliści a on sam został wywieziony do Stutthofu? A może się zgermanizował, zmienił nazwisko na Stumpf i w 1945 został zabity przez krasnoarmiejca?
Dostojny Wieśniak napisał/a:
Bezduszny ten nasz świat się zrobił.
Najbardziej uderza mnie, że świat wokół nas zrobił się brzydki, bezbarwny i przygnębiający. Np. w Starym Targu stały przed wojną dwa kościoły (do dziś przetrwał tylko jeden), pracowały dwie piekarnie (dziś nie ma ani jednej), był malutki kirkut (dziś nie ma tam ani jednej macewy), była mleczarnia (dzisiaj budynek mieszkalny pilnie domagający się remontu)...
Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć miejsca, o którym dałoby się powiedzieć "O, tu jest teraz tak pięknie, a przed wojną było tutaj szaro i smętnie"...
Kolejna podróż: Kwidzyn, odstęp prawie 100 lat. Biuro kredytowe jest mi niepotrzebne, natomiast chętnie spróbowałbym chleba z piekarni Heinricha Hellwiga...
Marienwerder.jpg
Plik ściągnięto 37096 raz(y) 59,77 KB
Kwidzyn.JPG
Plik ściągnięto 37096 raz(y) 65,44 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum