Chodzi o podziemia które znajdują się w śrómieściu, a konkrertnie sieć tuneli, która ciągnie się od bramy wyżynnej do bramy złotej i chyba jeszcze bardziej jest rozbudowana.
Słyszamem już o tym że tego strzeża werwolfy, bo podobno są tam ukryte skarby rzeszy. słyszałem także że jeden z autochtonów który opowiedział gdzie znajdują sie skarby i miał zejsć do podziemi aby pokazać gdzie sa skarby został zabity w niewyjasnionych okolicznościach, ale nie wiem czy to prawda
Na wstępie chcę przeprosić że ten temat odkopuje, ale nie chcę zakładać nowego. Do rzeczy. Tematyka tych tuneli bardzo mnie interesuje, a nie wiem o nich nic, poza tym, że istnieją na 100%. Może zalane, część na pewno się zawaliła, ale istnieją. Zajrzałem tu zadowolony, wiedząc, że tutaj to na pewno ktoś będzie coś wiedział i napisze tyle by zaspokoić moją ciekawość. Czytam a tutaj żarciki i żadnych info. Czy naprawdę nikt nic o nich nie wie?
PS
Chyba nie jest to jakiś temat tabu ani żadne ściśle tajne info, prawda?
Polecam wizytę na jakichkolwiek wykopaliskach na Głównym bądź Starym Mieście. Zobaczysz, na jakim gruncie zbudowano w średniowieczu Gdańsk. Budowa tuneli w takim, mało zwartym i bardzo podmokłym podłożu, z pewnością nie była możliwa w czasach przedprzemysłowych.
"Tunele" o których piszesz, to na 99% kanalizacja z czasów nadburmistrza Wintera, czyli lata 1870-te. Żadne tabu
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź. Powiem szczerze że nie jestem jakoś wybitnie zainteresowany historią, ale ta tematyka zaciekawiła mnie, i ktoś mi kiedyś o tych tunelach mówił. Postanowiłem po necie poszukać i trudno mi było znaleźć cokolwiek(im mniej znalazłem, im dłużej szukałem tym bardziej się tym zaciekawiałem). Naprawdę spodziewałem się że Gdańsk miał takie tunele, które mogły prowadzić poza mury miasta. (Czytałem coś podobnego o innym mieście, nawet były zdjęcia)
No cóż. Przyznam że czytając Twojego posta trochę mi uszy opadły z powodu zawodu. Trudno. Mogłem szybciej się zarejestrować i wprost zapytać.
Tunele poza mury miasta? po jakiego czorta?
Po to się buduje mury, żeby stanowiły zaporę. Każdy tunel, to osłabienie tejże zapory. Wspomniane wyżej przez Damiana lochy pomiędzy Bramami Złotą a Wyżynną służył różnym celom, m. in. technicznym (np. skrywały mechanizm do podnoszenia zwodzonego mostu i urządzenia wodociągowe rozprowadzające wodę do pomp na Głównym Mieście) oraz jako lochy więzienne.
Natomiast w okresie nowożytnym (XVI-XIX wiek) budowano liczne poterny - podobne nieco do tuneli - z tym, że wyłącznie na terenach fortecznych. Najbardziej spektakularne to podziemne przejścia z Góry Gradowej w okolice dzisiejszego dworca PKS i z Biskupiej Górki do fosy w okolicach kościoła św. Trójcy. Ale z pewnością nie było takich przejść na gęsto zabudowanym terenie Głównego i Starego Miasta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum