|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Zapomniany / zamaskowany schron w Gdańsku -Letnicy ?
guidesailing - Czw Maj 17, 2012 10:29 pm Temat postu: Zapomniany / zamaskowany schron w Gdańsku -Letnicy ? Historia niczym z pierwszych powojennych lat... (za Wikimapią)
koordynaty: 58.39444 N, 18.65320 E
Podziemny schron specjalnego przeznaczenia (prawdopodobnie z końca II WŚ lub 2 poł. XX w.). Konstrukcja żelbetowa. Powierzchnia minimum 1/3 oznaczonego terenu. Dostępnych do niedawna kilkanaście pomieszczeń z doskonale zachowaną infrastrukturą techniczną. Grubość ścian działowych około 1 m. Grubość ścian zewnętrznych i stropu przypuszczalnie około 3 m. Szyb klatki wejściowej prowadzi na głębokość około 5-6 metrów pod ziemię. Wysokość pomieszczeń około 2,5 metra. Zachowana instalacja oświetleniowa, wentylacyjna oraz pancerne , gazoszczelne drzwi we wszystkich pomieszczeniach. Schron składa się z dwóch "stref" oddzielonych śluzą o drzwiach grubości około 15 cm! W jednym z pomieszczeń widoczny otwór "okienny" o grubości szkła około 10 cm (laboratorium?). Ściany pomieszczeń schronu bielone wapnem. Uwaga! W głównym korytarzu schronu znajduje się głęboki "kanał techniczny" zabezpieczony stalowa krata poziomą. W jednym z pomieszczeń ślady po "repozytorium"... Po przypadkowym wejściu do schronu przez "złomiarzy" znaleziono rzekomo pewną ilość złotych monet oraz zabytkową broń. Wejście w zburzonym budynku (prawy górny narożnik terenu) obecnie zabezpieczone nowym włazem i zasypane gruzem żelbetowym!. Ostatnia przypadkowa lustracja pomieszczeń w dniach 1/2.05.2012r. Obiekt zabezpieczony przez "tajemnicze służby" w dniu 2.05.2012r. Drugie wyjście ewakuacyjne zamaskowane.Teren nadzorowany okazyjnie przez firmę ochroniarską. Obiekt intrygujący ponieważ nie ma w sieci oraz dostępnych archiwach informacji na ten temat.
Detektywom historii oraz eksploratorom życzymy powodzenia w rozwiązaniu tej fortyfikacyjnej zagadki...
Schron posiada co najmniej 7 pomieszczeń w części "socjalnej" (4 po jednej i 3 po drugiej części długiego na kilkadziesiąt metrów korytarza o wysokości blisko 3 metrów. Część techniczna (pomieszczenia agregatu,filtro- wentylatorów,zbiorników na wodę i paliwo oraz transformatory i ewentualną część aparatury łączności i śluzy gazoszczelne w czasie lustracji 01.05.2012 r. była niedostępna. Ściany pomieszczeń i korytarzy pomalowane na biało, drzwi stalowe pomieszczeń zabezpieczone czerwona farba antykorozyjną. Włączniki i oprawki z żarówkami wyglądały na sprawne do użytkowania po uruchomieniu agregatu... Ostatnio właz wyjściowy (w zburzonej nadbudówce z betonowych pustaków o betonowym dachu), "doubezpieczono skutecznie przed wejściem "nieuprawnionych", poprzez przykrycie wielką betonową płyta oraz zasypano całe pomieszczenie z włazem...ponieważ łowcy złomu rozpoczęli własne prace rewindykacyjne;)) Teren należy do skarbu państwa. Użytkownik obiektu nieznany... Raczej nie jest nim Obrona Cywilna oraz wojsko. Po adaptacji ten unikalny obiekt byłby z pewnością niezwykłą atrakcją turystyczną w centrum Gdańska (w końcu ostatnio turystyka fortyfikacyjna w rozkwicie...).
Z informacji jakie spływają wynika,że może być to jednak duży schron dowodzenia z okresu II Wojny Światowej (analogia do obiektu w Królewcu), adoptowany po wojnie dla nieznanych celów w PRL oraz opuszczony, zamaskowany i zapomniany pod koniec PRL-u... Znaleziono już drugie (niestety częściowo wysadzone) wyjście z obiektu... Powiadomiono o odkryciu Muzeum II Wojny Światowej oraz miesięcznik pasjonatów historii i eksploracji "Odkrywca". Robi się coraz ciekawiej.
Obiekt nie figuruje najprawdopodobniej w rejestrach budowli ochronnych "OC" oraz Agencji Mienia Wojskowego...
Pewnie na wpis do rejestru zabytków jak latarnia na Westerplatte nie zdąży się załapać...
Betonowy "Filip z konopi"...?
Martino - Sob Maj 19, 2012 9:29 pm
Zarzucałeś ten temat na jakimś forum eksploracyjnym?
Krzysztof - Nie Maj 20, 2012 9:10 am
guidesailing napisał/a: | koordynaty: 58.39444 N, 18.65320 E |
Voit - Nie Maj 20, 2012 10:21 am
guidesailing, świetne!
Będę musiał się wybrać.
Skąd Ty bierzesz takie tematy?
...Trochę czasu już upłynęlo, ale wciąż bardzo miło wspominam wyprawę do schronu przeciwlotniczego Alberta Forstera.
pumeks - Nie Maj 20, 2012 10:26 am
Krzysztof napisał/a: | guidesailing napisał/a: | koordynaty: 58.39444 N, 18.65320 E | |
To gdzieś między Gotlandią a Sztokholmem
Voit - Nie Maj 20, 2012 10:37 am
...Może chodzi o to, ąeby nie było zbyt łatwo?
Albo zwykła literówka przy wpisywaniu współrzędnych.
pumeks - Nie Maj 20, 2012 11:13 am
Wiem, że literówka
Poprawka 4 stopnie na południe
Zbych - Nie Maj 20, 2012 12:14 pm
pumeks napisał/a: | Poprawka 4 stopnie na południe |
Współrzędne po poprawce wskazują na środek poniższego obrazu:
Zbych - Nie Maj 20, 2012 12:33 pm
Budynek w połowie nie ma stropu.
Żeby lepiej było widać, gdzie to jest jeszcze jeden zrzut obrazu z programu Google Earth. Współrzędne wskazują środek obrazu.
guidesailing - Nie Maj 20, 2012 7:01 pm
Sorry za te 4 stopnie na północ.
Jak się nieco naświetli sprawa z obiektem na Letnicy,to mam następną gdańską ciekawostkę podziemną ...;))
Martino - Nie Maj 20, 2012 7:55 pm
nie bądź taki tajemniczy... dawaj następną.
TOMB - Nie Maj 20, 2012 9:25 pm Temat postu: własność Z ciekawości sprawdziłem do kogo należy grunt ze wspomnianym obiektem. Wychodzi na to że do Skarbu Państwa bez żadnych użytkowników wieczystych. Poniżej przybliżony przebieg granicy własności gruntów.
Voit - Pon Maj 21, 2012 12:32 pm
...Dzisiejszy artykuł na www.trojmiasto.pl
http://www.trojmiasto.pl/...eny-n58446.html
slowik45 - Pon Maj 21, 2012 4:04 pm
No i du.... ktoś kradnie tematy z forum , teraz to już złomiarze się do schronu dobiorą
ruda - Pon Maj 21, 2012 5:57 pm
slowik45 napisał/a: | No i du.... ktoś kradnie tematy z forum |
Raczej odwrotnie, autor postu udziela tam wywiadu.
slowik45 - Pon Maj 21, 2012 6:35 pm
Cytat: | Raczej odwrotnie, autor postu udziela tam wywiadu. | ups , ja bym sprawy nie nagłaśniał właśnie dla dobra obiektu .
Dostojny Wieśniak - Pon Maj 21, 2012 11:09 pm
slowik45 napisał/a: | ups , ja bym sprawy nie nagłaśniał właśnie dla dobra obiektu . | No pewnie... Ale to kwestia priorytetów.
guidesailing - Pon Maj 21, 2012 11:18 pm
Szkodzić można głównie milcząc...
Bez szerokiego nagłośnienia tematu, ten obiekt bez rozgłosu, po cichu zostałby ogołocony przez sprawnych złomiarzy z całego oryginalnego wyposażenia, a potem stał się klimatyczną zdewastowaną "miejscówką" na "sesje" psychodeliczno - alkoholiczne jak przez wiele lat budynek - ruina na powierzchni.
Potem schron zostałby również bez rozgłosu zasypany przez administratora terenu lub zalany betonem lub przez "służby" zawalony poprzez "kumulacyjne ładunki"(analogia do dwupoziomowego betonowego schronu koło Wisłoujścia w początku lat 90-tych XX w.) i nikt by nie miał świadomości przez następne kilkadziesiąt lat ,że taki potencjalny cymes fortyfikacyjny do turystycznego wykorzystania tu się znajdował. Zrobiono już tak niestety z kilkoma obiektami w mieście naszym i regionie.
Na szczęście kilka jeszcze czeka na "światło dzienne" i rozsądne wykorzystanie w duchu szeroko pojętej świadomości regionalnej. Ten z Letnicy nie mógł już czekać...
Ten teren to z jednej strony "czarna dziura" inwestycyjna miasta z uwagi na pobliskie szkodliwe jednak składowisko pylących popiołów stabilizowanych częściowo keramzytem ,a z drugiej strony piękny przyrodniczo zakątek miasta, który kwalifikowałby się może nawet na użytek ekologiczny z uwagi na występujące na tym niesamowitym "odludziu" ciekawe gatunki ptaków.
Wybierzcie się tam kiedyś o zachodzie słońca...;)) jednak nie zalecam samotnie...
Na zgłoszenie przez złomiarzy do służb miejskich konserwatora ich "miejscówek" bym nie liczył. Gdyby nie przypadkowy zupełnie pobyt "świadka" (nie złomiarza) w obiekcie w okresie kilkunastu godzin kiedy był przypadkowo otwarty, temat schronu poza lokalnymi złomiarzami ignorantami nie wyszedłby dalej...i po paru tygodniach zapadłby w niepamięć.
Teraz szeroka wiedza o lokalizacji zmusza do szybkiego działania (inwentaryzacja,kwerendy źródłowe,zabezpieczenie, stały monitoring,analizy dot. wykorzystania itp) i oto chodzi...
Gdyby nie przypadkowy spacer pewnego mieszkańca koło składowiska odpadów koło Portu Północnego i jego świadomość zagrożenia, do dzisiaj nie wiedzielibyśmy o toksycznym, rakotwórczym niezabezpieczonym składowisku niebezpiecznych odpadów z Ukrainy zlokalizowanym po cichu tuż przy morskiej plaży turystycznego miasta...
Właściwe służby nie lubią takich odkryć, bo to tylko generuje im dodatkową pracę. Nie ma odkrycia nie ma problemu...
Zachęcam, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie i jest świadomy odkrycia - nie powinien raczej milczeć.
Poza tym na obecną chwilę "Letnicki schron" istnieje w przypuszczalnym kształcie jedynie na 90 % (świadek nie ma żadnego interesu w tworzeniu mitów, a tym bardziej ujawnianiu się w Letnicy). Relacja jego jest spójna i rzeczowa, podaje opisowo dużo szczegółowy technicznych na których się nie zna co raczej eliminuje konfabulację), więc szybka eksploracja wiele kwestii rozstrzygnie...
Mimo wszystko starajmy się "wyciskać" krajoznawczo każdy kilometr kwadratowy miejsc w których żyjemy ;))
mcdrive - Sob Maj 26, 2012 8:34 pm Temat postu: ściema Witam, ja uważam że cała ta historia to jedna wielka bajka, owszem ukształtowanie terenu i "sceneria" aż sie proszą aby taką historyjke wymyślić, i też bym chciał żeby ten schron tam istniał, ALE byłem tam dzisiaj osobiście, obszedłem cały teren wszerz i wzdłuż i nie znalazłem tam niczego co miało by wskazywać aby było tak jak jest opisane, niema nigdzie przekopywanej ziemi, ani zadnej płyty żelbetonowej świeżo ruszonej nie znalazłem, bo wątpie żeby w kilka dni trawa urosła wokół nich, ktoś może ma coś do dodania?
kwidzin - Sob Maj 26, 2012 9:17 pm Temat postu: Re: ściema
mcdrive napisał/a: | wszeż i wzdłóż |
Ja nic więcej do dodania nie mam.
ruda - Sob Maj 26, 2012 10:29 pm
Nie przesadzaj, zdarza się.Pewnie był zmęczony po poszukiwaniach
Może by coś zobaczył, jakby najpierw zajrzał TU
mcdrive - Nie Maj 27, 2012 12:16 am Temat postu: Re: ściema
kwidzin napisał/a: | mcdrive napisał/a: | wszeż i wzdłóż |
Ja nic więcej do dodania nie mam. |
Nie masz co robić tylko wytykać ludzią błędy? Zwiększasz sobie w ten sposób liczbę postów czy jak?
Sabaoth - Nie Maj 27, 2012 12:32 am
Wypada się przedstawić i starać się pisać poprawnie po polsku.
kwidzin - Nie Maj 27, 2012 6:41 am Temat postu: Re: ściema
mcdrive napisał/a: | Nie masz co robić tylko wytykać ludzią błędy? |
Nie brnij
Krzysztof - Nie Maj 27, 2012 8:49 am
mcdrive napisał/a: | i nie znalazłem tam niczego co miało by wskazywać aby było tak jak jest opisane | Też byłem i odniosłem podobne wrażenie, ale może
bodzio168 - Pią Cze 01, 2012 9:20 am
witam
bodzio168 - Pią Cze 01, 2012 9:35 am
Witam Chciałbym napisać o tym domniemanym schronie.Wychowałem sie w Letnicy i często odwiedzałem te rejony bo były tam łąki i podmokłe tereny i sobie tam biegalismy i bawilismy sie ,ale powiem szczerze ze nie pamiętam tam żadnego schronu, jedyne co pamiętam że ten budynek został wybudowała jakaś firma która produkowała pustaki. niewiem co stało się pózniej z tą firmą ale budynek został opuszczony i sie rujnował zarastał krzakami.Zwróćcie uwagę na ściany tego budynku one są z pustaków które tam produkowano.Napewno ten budynek nie był wybudowany przed wojna powstał w okresie między latami 1985 a 2000.Chyba że faktycznie pod tym budynkiem jest jakies wejście ale w to wątpie.Kiedyś były tam łąki i bagniska i teren był płaski póżniej dopiero nawieziono piachu podwyższono go wyżej.Pozdrawiam
misiek68 - Pią Cze 01, 2012 5:54 pm
a może ludziom błędy...
|
|