Zapewne większość z Was kupiła sobie "30 Dni" ze stycznia/lutego 2004 (poprzedni numer, z czarno-bialą okładką). Na stronach 34-35 jest pewne powojenne zdjęcie, które mnie zaintrygowało. Czy poza mną ktoś z Was próbował odgadnąć, gdzie je wykonano i co za budynki na nim widać ?
A to jest budynek, który należał do Zakonu Elżbietanek. Na zdjęciu zamieszczonym w 30Dniach na elewacji można dopatrzeć się resztek napisu "St. Elizabeth Stift". Jak pisze Samp - ruinę budynku rozebrano w maju 1946 roku.
PICT0238.JPG
Plik ściągnięto 13045 raz(y) 23,08 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Bardzo ładnie. Dom w ktorym od 1902 roku mieściło się zgromadzenie klasztorne sióstr elżbietanek i m. in. ochronka dla dzieci. W 1909 r. dobudowano na jego tyłach nowy dom klasztorny, który istnieje obecnie i wciąż jest w nim przedszkole sióstr elżbietanek. W czasie wycieczki z Makabundą oglądaliśmy na tym budynku m. in. ślady pocisków.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
To na pewno Szpital Położniczy przy ulicy Klinicznej, ostatni na spacerze rzucił mi się ten ptak w oczy, wisi sobie przed głównym wejściem. A jeżeli wisi na szpitalu położniczym, to najpewniej - bocian!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum