Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Stara willa
Autor Wiadomość
Barabasz 

Wysłany: Pią Cze 25, 2004 11:50 am   Stara willa

W Gdyni vis a vis Teatru Miejskiego stoi stara opuszczona willa, która jest dzisiaj w takim stanie jak dzień po zakończeniu II wojny światowej. Do dzisiaj widać jeszcze ślady po pociskach...
Niestety stara willa nie pasuje do otoczenia, i chyba długo nie postoi...

000_0916.JPG
Plik ściągnięto 11653 raz(y) 68,82 KB

000_0917.JPG
Plik ściągnięto 11653 raz(y) 85,92 KB

000_0919.JPG
Plik ściągnięto 11653 raz(y) 85,34 KB

000_0920.JPG
Plik ściągnięto 11652 raz(y) 74,75 KB

000_0922.JPG
Plik ściągnięto 11650 raz(y) 83,07 KB

Petelka 

Wysłany: Pią Cze 25, 2004 12:28 pm   

Cytat:
Zdjęcia, które zrobiłem będą chyba jednymi z ostatnich zdjęć starej willi...

A co - mają ją rozbierać, czy obawiasz się, że umrze 'śmiercią naturalną' jak niejeden z gdańskich zabytków?

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Cze 25, 2004 12:36 pm   

Petelka napisał/a:
Cytat:
Zdjęcia, które zrobiłem będą chyba jednymi z ostatnich zdjęć starej willi...

A co - mają ją rozbierać, czy obawiasz się, że umrze 'śmiercią naturalną' jak niejeden z gdańskich zabytków?

To jest willa o nazwie (cytuję z pamięci) "Szczęść Boże" czy jakoś tak. Kilka lat temu była wokół niej głośna afera na tle prawa własności. Zdaje się, że do dzisiaj jest to nieroztrzygnięte, i zapewne dlatego stoi i niszczeje. Jednym z pretendentów do własności jest miasto Gdynia, które jednak ma w planach ratowanie tego budynku.

Petelka 

Wysłany: Pią Cze 25, 2004 12:49 pm   

Cytat:
Jednym z pretendentów do własności jest miasto Gdynia, które jednak ma w planach ratowanie tego budynku.

Czyli należy życzyć, aby prawa własności przypadły właśnie miastu (?)
Willa naprawdę jest ładna i szkoda by jej było...

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Cze 25, 2004 12:57 pm   

Petelka napisał/a:
Cytat:
Jednym z pretendentów do własności jest miasto Gdynia, które jednak ma w planach ratowanie tego budynku.

Czyli należy życzyć, aby prawa własności przypadły właśnie miastu (?)
Willa naprawdę jest ładna i szkoda by jej było...

Niekoniecznie. Byc moze, że pozostali chętni (spadkobiercy?) też są zdecydowani odremontować willę. A prywatny własciciel jest ZAWSZE w tym kraju lepszy niż "społeczny"...

Petelka 

Wysłany: Pią Cze 25, 2004 1:07 pm   

Cytat:
Niekoniecznie. Byc moze, że pozostali chętni (spadkobiercy?) też są zdecydowani odremontować willę. A prywatny własciciel jest ZAWSZE w tym kraju lepszy niż "społeczny"...

Niby tak, ale w wypadku zabytków nie zawsze sie to sprawdza. :II Owszem, widziałam stare dworki, pałacyki, znajdujące się w rękach prywatnych - ślicznie odnowione, utrzymane, ale widziałam również odzyskane/wykupione obiekty, rozsypujace się, bo właściciel bądź to przeliczył sie z własnymi możliwościami finansowymi, bądź też... nabył je w zupełnie innym celu (np. korzystna cena ziemi).

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Cze 25, 2004 1:13 pm   

Petelka napisał/a:
Cytat:

Niby tak, ale w wypadku zabytków nie zawsze sie to sprawdza. :II Owszem, widziałam stare dworki, pałacyki, znajdujące się w rękach prywatnych - ślicznie odnowione, utrzymane, ale widziałam również odzyskane/wykupione obiekty, rozsypujace się, bo właściciel bądź to przeliczył sie z własnymi możliwościami finansowymi, bądź też... nabył je w zupełnie innym celu (np. korzystna cena ziemi).

No ale wcześniej w rękach "społecznych" wszystkie były zniszczone. Po prywatyzaji przynajmnjiej część z nich jest uratowana.

Barabasz 

Wysłany: Pią Cze 25, 2004 2:01 pm   

Słyszałem plotkę, że willą i terenem, na którym stoi mocno interesuje się jedna z firm budujących nowe osiedla mieszkalne i już może za jakiś czas zamiast starej willi ujżymy nowy betonowy budynek mieszkalny...

Na szczęście nie wierzę w plotki i mam nadzieję, że stara willa zostanie na swoim miejscu.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Sob Cze 26, 2004 11:34 am   

Willa, jak napisał Zoppoter, nazywa się "Szczęść Boże" i należała przed wojną do rodziny Górskich.

gdynia_szcz_boze.jpg
Plik ściągnięto 11670 raz(y) 62,04 KB

Kasia_57 
Nadprzewodnik

Wysłany: Sob Cze 26, 2004 10:03 pm   

I ta rodzina usiłuje ją odzyskać, czyli naprawić to, co zepsuło miasto. Bowiem kiedy miasto sprzedało dom (nie przeprowadziwszy wnikliwego poszukiwania spadkobierców), inwestor rozpoczął dobudowę, która ewidentnie stoi w sprzeczności z dyrektywami konserwatorskimi. Sprawa stanęła, z tego co wiem - w zeszłym roku toczyła sie sprawa sądowa...

* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....

Barabasz 

Wysłany: Nie Cze 27, 2004 3:08 pm   

Kasia_57 napisał/a:
I ta rodzina usiłuje ją odzyskać, czyli naprawić to, co zepsuło miasto. Bowiem kiedy miasto sprzedało dom (nie przeprowadziwszy wnikliwego poszukiwania spadkobierców), inwestor rozpoczął dobudowę, która ewidentnie stoi w sprzeczności z dyrektywami konserwatorskimi. Sprawa stanęła, z tego co wiem - w zeszłym roku toczyła sie sprawa sądowa...

Mam nadzieję, że ją odzyskają... :P

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pią Sie 20, 2004 10:39 pm   

Dalszy ciąg perypetii...
http://miasta.gazeta.pl/t...12,2239136.html

Barabasz 

Wysłany: Sob Sie 21, 2004 8:37 pm   

Jak tak dalej będzie to będzie po Willi... :II

Konmro 

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 11:17 am   

Witam,

Na początek przepraszam za odkopywanie starych wątków, i przy okazji witam wszystkich szanownych uzytkowników tego forum, bardzo długo przeglądam to forum jako gość ale czas włączyć się do dyskusji.

A co do samego dworku:

Dworek był i jest w posiadaniu pewnej szlacheckiej rodziny, niestety spadkobiercy mieszkają teraz daleko za granicami naszego państwa i nic nie wskazuje na to by powrócili do ojczyzny.
Budynek napewno nie będzie sprzedany żadnej firmie, jeżeli już miałby zmienić właściciela to będzie nim ktoś z najbliższej rodziny, jak pewnie domyślacie się koszt porządnej renowacji budynku jest niewyobrażalnie wysoki, więc wszystko wskazuje na to, że jeszcze troche postoi on w takim stanie jakim jest teraz.
Budynkiem opiekuje się pewien Pan przydzielony z Urzędu Miasta Gdyni, dba On by stan budynku nie pogorszył się.

Odpowiedz do tematu